Hallo lieve luitjes! Aan het genieten van het lekkere weer? Ik wel! In de schaduw met een fijn windje. Momenteel vertoef ik veel op mijn boot en daar is het goed uit te houden. Koken maak ik niet te ingewikkeld en het meeste maak ik op de barbecue klaar. Zo heb ik mijn moeder van de week nog verrast met heerlijke gegrilde aubergine. In dit artikel ga ik 5 perfecte recepten voor een buurtbarbecue met je delen. Allemaal uit mijn archief die ik zelf regelmatig maak.

Maar eerst even dit!
Heb jij nog geen eetplannen? Nodig voor de verandering eens je buren uit voor een hapje om samen de Week van de Buurttafel te vieren.
Samenwerking – Ken jij de app Nextdoor al? Het is een app gericht op jouw buurt! Ben je bijvoorbeeld op zoek naar aanbevelingen voor een loodgieter, dan kun je jouw buurt daarom vragen. Heb je nog een prachtig kastje staan, maar past het eigenlijk niet meer in je interieur? Dan zou je ‘m tweedehands kunnen verkopen via Nextdoor. Maar, er is meer! Deze app is namelijk ook heel geschikt om op een leuke manier met jouw buren in contact te komen.
De buurttafel
Er is niets dat zo verbindt als samen eten en daarom heeft Nextdoor de Week van de Buurttafel in het leven geroepen. Het is een initiatief om op een leuke manier een betere band te krijgen met jouw buurtbewoners. Zo kun jij bijvoorbeeld je (voor)tuin als locatie beschikbaar stellen om gezellig met een groep mensen uit jouw buurt te gaan eten. Na een succesvolle eerste editie waarin 400 mensen actie ondernamen en ongeveer 8000 buren een hapje en drankje met elkaar deelden, is het nu tijd voor de tweede editie.
Lijkt jou dit leuk?
Jezelf aanmelden voor de Week van de Buurttafel kan heel makkelijk via deze link. Het mooie aanhoudende warme weer biedt een mooie kans om lekker buiten te eten. Nodig daar spontaan de buren eens voor uit! De spontane dingen in het leven pakken meestal het leukst uit is mijn ervaring! Go for it.

Maar wat ga je dan klaarmaken?
Of jij nou je tuin of je barbecue beschikbaar stelt, of aanbiedt wat lekkers te eten mee te nemen? Het wordt hoe dan ook gezellig. Behoor jij tot die laatste groep? Geen stress, want ik ben er om je daarmee te helpen. Ik heb een paar super lekkere recepten voor je op een rijtje gezet. Te beginnen met de gegrilde aubergine waar ik het net al kort over had.
Gegrilde aubergine met mozzarella en pistache
Aubergine heb ik nooit lekker gevonden, tot een paar jaar geleden. Dit recept staat voor mij echt symbool voor dat keerpunt. Voor het eerst dat ik dacht, ik koop aubergine en ik ga er iets lekkers mee maken en dat pakte goed uit. Sindsdien maak ik het bijna altijd wanneer ik iets ‘moet’ toevoegen aan een gezamenlijke barbecue. Keer op keer zorgt het voor blije mensen, dus ik kan het aanraden om te maken! Klik hier om het recept te vinden. Je kunt het per portie opdienen, maar ook op een grote schaal presenteren zodat iedereen zelf kan pakken. Het is ook héél erg goed voor te bereiden, hak de nootjes en bieslook vooraf en zorg dat de aubergine al klaar is gemaakt om te grillen. Zo neem je het super makkelijk mee en steel je de show met je mooie opgemaakte schaal.

Gepofte knoflookboter met zongedroogde tomaat
Een barbecue is wat mij betreft niks zonder een vers stokbrood. En wat smeer je daar dan op? Juistem, deze goddelijke boter! Dit is echt onwijs lekker en net even anders dan de standaard kruidenboter. De knoflook moet je vooraf poffen. Dit kan in de oven maar natuurlijk ook op een barbecue. Dit heb je ervoor nodig en zo maak je het:
250 gram roomboter, ik gebruik grasboter (dat is sneller zacht)
1 grote bol knoflook
50 gram semi zongedroogde tomaatjes, uitgelekt en in kleine stukjes gesneden
1/4de limoen, het sap ervan
1 tl zeezout flakes
1/2 tl fijngehakte verse rozemarijn
1/2 tl verse gedraaide zwarte peper
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Neem de bol knoflook en snijd hier het bovenste kapje vanaf. Leg deze op een stuk aluminiumfolie en besprenkel met wat olijfolie. Vouw de folie dicht en knijp bovenaan bij elkaar. Pof dit voor zo’n 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
– Leg de grasboter alvast in een kom, zo kan het zacht worden en op temperatuur komen.
– Zet intussen de andere ingrediënten alvast klaar
– Wanneer de knoflook bol helemaal is afgekoeld knijp je ‘m uit boven de boter. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en prak door elkaar. Smeer op je favorieten (stok)brood en genieten maar

Een frisse salade kan ook niet ontbreken
Deze frisse salade met gegrilde perzik is echt heel lekker en ziet er ook nog eens mooi uit op tafel. Deze perzik heb ik gegrild in een grillpan, maar ook dit kan natuurlijk op de barbecue. Hier vind je het recept!

Gegrilde maïs
Dit is echt mijn topfavoriet, hier kan ik geen genoeg van krijgen! Je hoeft de maïs niet voor te koken. Meestel smeer ik de kolven in met een heel klein beetje olie. Een medium hete barbecue, goed blijven draaien tot ze mooi goudbruin worden. Daarna een dikke klont boter en een beetje zout erop. Mocht je ook hierin wat willen verrassen? Bij deze video vind je het recept voor een mosterd-sinaasappel boter. Heel lekker hierbij.

Afsluiten met S’mores
Dat doe je zo! Je bent er al met chocolade, marshmallows en simpele koekjes. Het kan ook nog steeds makkelijk, maar net even iets meer next level. Zo haalde ik er nog karamelsaus en amandelschaafsel bij. Dit heb je nodig en zo maak je het:
bbq die ongeveer 200 graden is
een bbq proof (gietijzeren) pan van 20cm
75 gram melkchocolade, in kleine stukjes
2 el geroosterd amandelschaafsel
3 el karamelsaus
(kaneel) biscuitjes
200 gram marshmallows
2 el karamel/fudge blokjes
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Verdeel eerst de chocolade over de bodem van de pan gevolgd door de karamel blokjes en het amandelschaafsel. Verdeel de marshmallows eroverheen. Zet de pan op de bbq, wel indirect (niet rechtstreeks boven de kolen). Deksel erop! Ongeveer 6 minuten geduld, karamelsaus eroverheen en aanvallen maar met je kaneelkoekjes.

Doe jij mee?
Enthousiast geworden? Vergeet je dan niet aan te melden voor de tweede editie van de Week van de Buurttafel van Nextdoor. Heel erg veel plezier alvast en mocht je één van deze recepten maken? Laat het mij vooral even weten!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nextdoor.