Mmmm, ik ben dol op vers krentenbrood. Het liefst met een knapperige korst, een laag roomboter en een plak kaas. Ik zou bijna zeggen dat je me daarvoor mag wakker maken. Zoals je misschien weet ben ik niet zo’n broodbakker. Simpelweg om dat ik het niet zo leuk vind om te doen. Maar voor dit recept maak ik graag een uitzondering. Voor de lekker heb ik er ook nog pecannoten doorheen gedaan. Makkelijk rozijnenbrood bakken doe je zo.
Herken je je hierin?
Dan heb ik de oplossing. Dit brood is ongelofelijk makkelijke en lekker. Je hoeft niet meer te doen dan roeren, wachten an afbakken. Het is niet dat ik door dit recept om de haverklap toch brood sta te bakken, maar soms in het weekend bijvoorbeeld vind ik het wel heel erg lekker.
Kan ook hartig!
Ik heb al eens eerder een soortgelijk recept gedeeld en deze was voor een hartig brood. De basis is nagenoeg het zelfde alleen de toevoegingen zijn anders. Ben je net als ik ook dol op hartig? Dan verwijs ik je hierbij alvast naar dat recept.
Afbakken
Het afbakken doe je in gietijzer wat is af te sluiten met een deksel. Ik heb daar een mooie speciale pan voor met een langwerpige vorm (LoafNest), maar je kunt dit ook in een niet al te grote gietijzeren ronde braadpan doen (20 a 22cm doornee bij voorkeur). Check wel even of de handgreep van deze pan van metaal is en niet van kunststof, want dat gaat het niet overleven.
Video
Klik hier om de bijbehorende video te bekijken. Dit helpt je misschien nog bij het maken.
Het recept
Makkelijk rozijnenbrood bakken
1
brood15
minutes30
minutes45
minutesLet op, hier komt nog 1,5 uur rijstijd bij.
ingrediënten
450 gram patentbloem
400 ml lauwwarm water
1 el kristalsuiker
1 zakje gist (7 gram)
8 gram zout
175 gram rozijnen
100 gram pecannoten, grof gehakt
Stappen
- Meng de eerste 5 ingrediënten door elkaar in een kom tot een slap deeg. Dek af en zet ‘warm’ weg voor een uur. Ik doe dat in een oven van 30 graden. Kan ook op of bij de verwarming die aanstaat of in de gootsteen met warm water erin. Zet nu ook de rozijnen te wellen in koud water.
- Na een uur giet je de rozijnen af, spoel je ze om en maak je ze droog met een theedoek. Voeg samen met de noten aan het gerezen deeg toe en roer door. Zet nog eens 30 minuten warm. Ergens anders dan de oven, want deze zet je nu op 230 graden hete lucht. Als je iets van gietijzer gebruikt zet je dit gelijk in de oven om mee te verwarmen
- Als de oven eenmaal heet is doe je het deeg in de pan/vorm (waar nodig met bakpapier erin). Bak het brood 20 minuten en haal dan de deksel er vanaf. Bak nog eens 10 minuten zodat het brood wat meer kleur krijgt. Haal gelijk uit de vorm en laat een beetje afkoelen.
- Laagje roomboter erop, een plakje kaas en genieten maar!
Notities
- Pro tip: snijden het afgekoelde verse brood in plakken en vries gelijk in. Een oppiepen in het tosti ijzer op de contactgrill voor krokante bammetjes. Dit kan direct vanuit de vriezer. Eerst ontdooien is niet nodig.
Opslaan?
Wil je dit ‘Makkelijk rozijnenbrood bakken’ recept opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
