Ik had niet gedacht dat ik deze ooit nog eens zou bakken. Wel vaker bak ik cake achtige dingen. Vaak lekker, maar ook vaak vind ik het ‘mwahh’. En of dat nou aan het recept of mijn smaakt ligt, daar twijfel ik weleens aan. Soms bak je dus iets dat helemaal geweldig blijkt te zijn en dat had ik met deze muffins, de allerlekkerste blueberry muffins die ik ooit gegeten heb.
Het geheim
Ze zijn ontzettend smeuïg, makkelijk om te maken en dus ook nog eens smaakvol. Het ‘geheim’? Volvette Griekse yoghurt, dat vind ik toch echt een aanwinst voor zoete bakrecepten. Als ik daar iets mee maak, vind ik cake vaak op z’n lekkerst.

Alles al in huis?
De kans is best aanwezig dat je alles al in huis hebt en meteen aan de slag kunt. Ik heb voor dit recept diepvries blauwe bessen gebruikt. Je kunt ze gelijk verwerken, maar ik denk dat mijn bessen eerst ongeveer tien minuten op het aanrecht hebben gestaan. Diepvries blauwe bessen geven heel veel kleur af. Voor het mooiste resultaat moet je deze er niet eindeloos doorheen roeren. Dan wordt je beslag namelijk blauw/paars/grijs. Die wil je het liefst naturel houden zodat het contrast met de bessen mooi is. Met verse blauwe bessen zul je dit minder tot niet hebben. Beide zijn dus te gebruiken.
Het recept
De allerlekkerste blueberry muffins
10
muffins15
minutes22
minutes37
minutesLaat zeker een kwartier afkoelen!
ingrediënten
210 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram kristalsuiker
2 middelgrote eieren
95 gram volvette Griekse yoghurt
85 ml zonnebloemolie
1/2 tl zout
130 gram (diepvries) blauwe bessen
Rasp van een kleine citroen
1/2 tl baking soda
1 tl vanille extract
- Nog meer nodig:
beslagkom
garde en een spatel
ijsschep
muffin bak tray
muffin papiertjes
Stappen
- Doe de kristalsuiker en zonnebloemolie in een kom. Voeg hier het zout en de vanille aan toe en roer door. Verwarm de oven alvast voor.
⠀⠀ - Voeg dan de Griekse yoghurt, eieren en de citroenrasp toe. Roer ook dit door elkaar. Voeg dan het zelfrijzend bakmeel en de baking soda toe. Roer tot een beslag. Voeg de blauwe bessen toe en spatel deze er doorheen.
- Verdeel het beslag over 10 vormpjes, dit gaat het makkelijkst met een ijsschep. Voor een klein beetje crunch strooi je er nog wat kokosbloesem- of rietsuiker op.
- Bak de muffins voor 22 minuten op 190 graden convectie stand (boven en onderwarmte). Vers het allerlekkerst. Eet smakelijk en veel bakplezier! Invriezen kan trouwens prima. Lees dit maar eens.
Notities
- Wat mij betreft geeft volvette Griekse yoghurt het beste resultaat, maar mocht je andere kwark of yoghurt wil gebruiken voor deze muffins kan dat ook.
- Je kunt eventueel de blauwe bessen even ‘paneren’ in bloem, zo is de kans dat de naar de bodem zakken kleiner. Zelf heb ik dit niet gedaan en ze zaten mooi verdeeld, maar het kan goed helpen als je beslag wat dunner is door het gebruik van andere yoghurt bijvoorbeeld.
- Mocht je geen blauwe bessen hebben liggen maar wel frambozen? Dan zou ik die lekker gebruiken.
Opslaan?
Wil je het recept voor de allerlekkerste blueberry muffins opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
