Truffel, ik ben geneigd te zeggen dat je ervan houdt of het haat. Maar toch begeef ik me daar ergens tussenin. Ik vind het heel lekker maar je kunt me er zeker niet elke dag blij mee maken. Soms hoef ik het ook echt niet. Ik vind het trouwens wel áltijd stinken, maar dat heeft mij niet weerhouden om deze truffel orzo met gebakken paddenstoelen te maken. Dit recept is zó lekker en een stuk sneller klaar dan risotto.
Vroeger
Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder vroeger weleens bloemkoolsoep maakte met gebakken portobello erin. Zij deed er dan truffelolie op. Ik vond dat zo zo zo erg stinken dat ik meestal ver weg, of zelfs op mijn kamer, ging zitten zodat ik het niet rook en in alle rust mijn soep kon eten. Het zou me niets verbazen als ik toen geroepen heb dat ik dit nooit in mijn leven zou gaan eten. Ik had het mis!
Het recept
Truffel orzo met gebakken paddenstoelen
2
personen10
minutes10
minutes20
minutesingrediënten
400 ml water + 1/2 groente bouillonblokje
400 gram gemengde paddenstoelen
180 gram orzo
60 ml witte wijn
2 el creme fraiche
2 tenen knoflook
1 middelgrote ui
30 gram geraspte pecorino
peper & zout
peterselie ter decoratie
2 el geroosterde pijnboompitten
olijfolie + klontje roomboter
16-18 gram verse (zomer)truffel*
- Nog meer nodig:
hapjespan
steelpan
rasp
Stappen
- Snipper eerst de ui en knoflook fijn terwijl de hapjespan al heet staat te worden op laag vuur.
- Doe hierin een scheutje olijfolie en een klein klontje roomboter. Bak de ui en knoflook glazig. Voeg dan de orzo toe en bak kort mee. Blus af met de wijn en voeg daarna de bouillon toe.
- Roer regelmatig tot de orzo gaar is (zo’n 8-9 minuten). Intussen bak je de paddestoelen op hoog vuur tot ze bruin worden maar wel lekker sappig blijven. Doe dit ook in een beetje olijfolie en roomboter met wat zout en peper.
- Als de orzo zo goed als gaar is voeg je de crème fraiche en pecorino toe. Roer door tot een romig en uitlopend mengsel. Rasp dan de truffel eroverheen en roer door. Schep in diepe borden en maak af met de paddenstoelen, pijnboompitten en optioneel met nog wat extra pecorino en verse truffel.
- Voor een beetje kleur en smaak kun je er wat fijngehakte peterselie overheen strooien. Easy does it. Eet smakelijk!
Notities
- *geen ervaring mee maar je kunt vast ook een truffelpasta/tapenade gebruiken hiervoor. Voeg dat toe naar eigen smaak.
- De verse truffel bestelde ik bij Crisp.
Opslaan?
Wil je het recept voor de truffel orzo met gebakken paddenstoelen opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
