Zo hee, het was even een paar weken rustig op mijn website. Nouja, rustig? Doodstil eigenlijk. Als je dan terug in actie komt moet dat natuurlijk wel met een echte knaller. Dat is in ieder geval gelukt! Deze banoffee taart is zeker het maken waard.
Banaan
Toen ik dit recept voor banoffee taart afgelopen week op mijn Instagrampagina deelde wist ik al dat de vraag ging komen; Kan het ook zonder banaan? Waarmee zou je de banaan kunnen vervangen? Yes, er zijn mensen die banaan haten. Persoonlijk zou ik het in dat geval weglaten. Wil je dan toch iets anders extra’s aan de taart geven? Dan zou ik een zakje oploskoffie door de room doen. Misschien wel twee als je van wat sterker houdt.
Karamel
De karamel die ik gebruik is een simpele dulce de leche. En dat is niet meer dan een blikje gecondenseerde melk die zo’n 2,5 uur in een pan kokend water heeft gelegen. Voor deze methode verwijs ik je graag door naar een artikel van mijn foodblog collega Brenda. Mijn tip is om gelijk twee of drie blikjes te koken, als het gas dan toch aanstaat? Eenmaal gekookt kun je het, zolang het blikje dicht is, ook heel lange bewaren.

Andere optie
Deze karamel wordt heel stevig maar neemt wel weer wat sneller vocht op wanneer de taart is gemaakt. De karamel laag kan wat sneller uitlopen. Niet extreem maar wel zichtbaar. Het is niet dat je taart leegloopt. Wat hiervoor nog een optie zou zijn is de karamel maken op de manier zoals ik dat ook altijd bij mijn shortbread doe. Lees dit recept maar eens. 3/4de van het recept zou voldoende zijn.
Het recept
Banoffee taart
8
punten15
minutes2
hours7
minutes2
hours22
minutesLet op; hier komt nog een aantal uur wachttijd bij!
ingrediënten
- Bodem:
300 gram Digestives
125 gram roomboter
1 el (Ceylon) kaneel
Snufje zout
- Vulling:
1 blikje gecondenseerde melk
2 bananen, in plakjes
350 ml slagroom
30 gram kristalsuiker
1/2 el vanillepasta
1 zakje klopfix (optioneel)
- Toppin:
(70%) pure chocoladereep
- Nog meer nodig:
springvorm van 18 cm doorsnee
bakpapier
acetaatfolie
kaasschaaf
spatel
handmixer
keukenmachine of iets anders om de koekjes volledig fijn te malen
Stappen
- Maal de koekjes fijn en meng met de gesmolten boter, kaneel en het zout.
- Neem een springvorm van 18cm en bekleed deze met bakpapier op de bodem en acetaatfolie tegen de rand. Stort de kruimels erin en druk alles goed aan met een rand van zo’n 6-7 cm hoog.
- Maak de karamel (dulce de leche) door dit blikje zo’n 2,5 te koken in een pannetje water. Ik raad aan dit een dag van tevoren te doen. Boven het recept vind je een linkje naar hoe je dit het het beste kunt doen. Laat afkoelen, roer dan op hoog tempo door, zo maak je het iets soepelen. Ik heb een spuitzak gebruikt om het over de koekbodem te verdelen. Je hebt ongeveer 3/4de van de hoeveelheid nodig.
- Maak af met plakjes banaan en stijf geklopte slagroom met suiker, vanille en optioneel de klopfix.
- Maak af met geschaafde pure chocolade. Meteen aansnijden kan, maar 3 uurtjes koelkast maakt ‘m wat steviger. Ik zou ‘m binnen 4 dagen opeten. De banaan zal langzaam verkleuren wanneer je ‘m hebt aangesneden.
Opslaan?
Wil je het recept voor deze banoffee taart opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
