Je ziet het mij (online) regelmatig drinken; een chai latte. Ik hou er echt van! Op ongeveer alle mogelijke manieren vind ik het lekker. En die manieren van maken zijn verschillend. Een vraag die mij de laatste tijd vaak gesteld is; hoe maak jij ‘m? Daar heb ik nou nooit een eenduidig antwoord op dus een 5 x chai latte artikel leek me daarvoor de perfecte oplossing!
Ik volg nooit precies een recept, dus uit die droom kan ik je nu alvast helpen haha. Ik vind het een leuk proces van iets maken naar je eigen smaak. Dus dat wil ik jou ook aanraden. Wellicht kun je hier wat leuke ideeën opdoen zodat je niet meer afhankelijk bent van een 4 euro horeca bakkie. Het kan ook goedkoop(per)!

Toen ik een jaar of 20 was maakte ik voor het eerst kennis met chai latte. Ik werkte toen op het station naast Starbucks! Ik leerde wat collega’s kennen die daar werkte. Een paar jaar later heb ik er zelfs 1,5 jaar gewerkt. Hun chai latte vond ik altijd super lekker! Dikke tip; bestel ‘m zonder water. Dan maken ze ‘m met alleen melk en dan smaakt hij nog veel romiger. In die tijd ‘bestond’ er alleen nog soyamelk als plantaardige optie. Een ‘No water Soy chai’ was toen helemaal! Heerlijk zoet, maar hartstikke lekker. Wist je ook dat je ‘m kunt bestellen met een pompje siroop minder? Ook lekker en gelijk minder zoet.
In andere horeca begon het ook op de kaart te staan. Soms kreeg je letterlijk een glas melk en een zakje chai, als losse thee. Soms kreeg je een heerlijk romige en zoete chai latte. Meestal is dit gewoon een poedertje uit een blik. Net als oplos cappuccino of chocolademelk. Beide vind ik dus lekker. Soms heb ik zin in het ene en soms in het andere. Als ik het ergens bestel vraag ik vaak hoe het gemaakt wordt en dan weet ik meestal genoeg.
Afgelopen jaren maak ik het graag thuis en dat kan op allerlei manieren. Hieronder deel ik hoe! Kies de soort melk die je zelf lekker vindt. Bij mij is dat meestal WUNDA of haver van Oatly. Je kunt de thee zo sterk laten trekken als je zelf wil en je kunt ook suiker, zoetstof of een siroopje toevoegen naar smaak.
HEMA spicy chai tea
Dit is echt de meest simpele manier. Deze thee is ook niet zoet van zichzelf. Als je dit mengt met een warme opgeschuimde melk zou ik er nog een scheutje vanillesiroop, honing of suiker bijdoen. Eerst even proeven voordat je dat doet. Logischerwijs te koop bij HEMA.

BARÚ spiced Chai latte powder
Dit poeder maakt je drankje zelf al zoet. Op de verpakking staat hoe te maken, maar dit kun je natuurlijk ook altijd naar eigen smaak bepalen. Dit blikje bestelde ik via Crisp.

Mamas Chai
Dit pak is mij opgestuurd en is in feite kant en klaar. De basis is amandelmelk. Deze chai is van zichzelf niet zoet en je proeft de specerijen onwijs goed terug. Anijs heeft wel de boventoon. Ik hou daarvan, maar dat is persoonlijk. Lekker om koud te drinken met ijsklontjes. Het is ook makkelijk te verwarmen. Het schuimde zowaar best goed toen ik een deel in mijn melkschuimer deed. Volgens mij is dit vooralsnog alleen online te bestellen. Je kunt ze op Instagram vinden onder @mamaschai. Of zoek even via Google, dan kom je de website snel tegen.

Manalo sticky chai
Dit vind ik stiekem de allerlekkerste. Op het moment van schrijven heb ik geen zakje meer in huis. Daarom heb ik het enige beeldmateriaal opgezocht, dit bleek een story van maanden geleden. Ik wil binnenkort zeker weer een zakje bestellen. Op Instagram kun je ze vinden via @manalochai. Wederom ook op te zoeken via Google.

Celestial Bengal Spice
Een beetje valspelen, maar dit is een partij lekker! Als thee al tijden favoriet in de wintermaanden. Ik noem het altijd fire ball thee. Ken jij die nog van vroeger? Ik vind de smaak 1 op 1. Ik snap niet dat ik dit pas recent met melk ben gaan drinken. Deze thee is van zichzelf best zoet dus ik zou aanraden om hier zéker geen suiker bij te doen. Deze koop ik altijd bij Albert Heijn.

Zelf maken
Dit heb ik zelf nog nooit gedaan, maar online kun je ook talloze manieren vinden om zelf je chai kruiden mix te maken. Waarom moeilijk doen als het ook moeilijk kan?
Dirty chai
Zo heet een chai latte wanneer je er ook nog een shot espresso aan toevoegt. Af en toe vind ik dat lekker. Mocht je ook een koffie lover zijn is dat ook nog het proberen waard!

De chai lattes die ik maak met een zakje thee maak ik meestal door de thee te laten trekken in (weinig) water. Als je een romige melk gebruikt is dat prima. Wil je het nog romiger kun je natuurlijk altijd melk verhitten in een steelpan en daarin de thee te laten trekken.
Veel maak- en opdrink plezier. Gebruik je fantasie en maak er iets lekkers van!