Dag leuke lezer. Ik heb echt lang na zitten denken over een pakkende titel, maar ‘Baksels invriezen; hoe doe ik dat?’ bleek het minst spannend maar het meest treffend. Dit artikel is ontstaan door een vraag die mij héél vaak gesteld wordt. Vanaf nu kan ik iedereen hiernaar doorsturen, terwijl ik dit schrijf vraag ik me af waarom ik dit niet jaren eerder heb gedaan.
Kan ik dit invriezen?
Ik zou een soort mini gids willen maken om jou te helpen met het antwoord op de vraag; kan ik dit invriezen? Mijn antwoord is 95% van de tijd: JA! De vriezer is your friend als het gaat om het langer bewaren van iets. Zonder vriezer zou ik persoonlijk echt verloren zijn.
Ga na; waarom niet?
Als de vraag binnenkomt vraag ik vaak terug, waarom zou het niet kunnen? Wat kan er misgaan? Om een beetje te plagen maar vooral om na te laten denken. Vaak hoor ik dan ‘ja dat weet ik eigenlijk niet’ of ‘ik ben bang dat het daarna niet meer lekker is’. Die eerste opmerking vind ik al genoeg reden om het gewoon wel te doen. En de tweede opmerking snap ik nog wel ergens, maar daar hoef je niet bang voor te zijn.
Het wordt er nooit lekkerder op
Ik heb nog geen baksel gehad die lekkerder is na de vriezer dan daarvoor. Houd dat dus in je achterhoofd. Wordt het slechter? In de meeste gevallen niet! Wat wel kan gebeuren is dat structuren misschien niet meer helemaal zo zijn zoals je had gehoopt. Dan doel ik bijvoorbeeld op iets dat een krokante bodem heeft. Ik noem even een kwarktaart. De bodem zal na het ontdooien altijd wat zachter zijn. Er komt gewoon vocht vrij in het ontdooi proces, dat gaat ergens inzitten.
Zakt het dan niet in?
Dit gaat vaak om een recept met bijvoorbeeld gelatine erin. Of iets dat staat op zichzelf doordat het goed is opgeklopt. Ja, ook dit gaat prima. Je hoeft er echt niet ineens een rietje bij te pakken. Chocolademousse kan prima. Meringue gemaakt op de kookschuim manier kan ook prima. Dit blijft mooi en stevig, ook tijdens en na het ontdooien.
Hoe ontdooi je het best?
Als je wat langer de tijd heb is het altijd het beste om in de koelkast te laten ontdooien. Wil je het snel opeten zoals een koek of punt taart? Dan zet ik het altijd op het aanrecht. Misschien uitgezonderd als het hartje zomer super warm is in huis. Als het echt een slagroomtaart is zou ik het zéker in de koelkast laten ontdooien. Dit is wat gevoeliger dan bijvoorbeeld botercrème. Vers afgebakken koeken leg ik meestal 30 minuten op het aanrecht en dan kun je ze al prima eten daarna.
Taart invriezen
Als ik taart wil invriezen snijd ik deze altijd in punten en zet ik ze los van elkaar op een snijplank. Dit zet ik dan in de vriezer tot de punten hard genoeg zijn om in een een zip zakje te verpakken. Zo zorg je ervoor dat de punten niet meer aan elkaar vriezen en je ze dus punt voor punt kunt ontdooien. Daarbij moet ik wel zeggen dat in de werkelijkheid ik het weleens vergeet. Voor ik het weet staan die punten dan al 2 weken open en bloot in de vriezer. Dat is uitdroog technisch natuurlijk niet zo handig. Ligt een beetje aan de soort taart of dat erg is. Ik heb er nooit zoveel moeite mee en eet het alsnog. Die geef ik meestal niet meer weg.
Hoe lang kan ik dit bewaren?
Nog een vraag die heel regelmatig de revue passeert. Daar heb ik nooit een strak antwoord op en dat komt hierom. Verschillende meningen en ik weet het simpelweg niet precies. Ik maak weleens lekkers dat in 1 keer goed gelukt is. Diezelfde dag deel ik dan het recept. Je kunt je voorstellen dat ik niet ook nog een paar dagen ga controleren hoe lang het nog lekker is. Ik ben 100% voorstander van het proeven, kijken & ruiken regel.
Zo is er ook nog een baksel die ik lekkerder vind naar maten de ouder worden. De ‘slof’, ik hou er echt van dat die koek lekker taai wordt. Het liefst eet ik deze pas op dag 3 of 4 na het bakken. Deze gevulde speculaastaart vond ik ook met de dag lekkerder worden. Ik heb de helft weggeven en bij mij ging het laatst puntje op dag 5 op. Dit had makkelijk dag 7 kunnen worden. Gevuld speculaas, karamel shortbread en boterkoek blijft ook lang lekker. Dit kun je naar mijn mening gerust een week lang eten en buiten de koelkast bewaren.
Suiker trekt vocht aan
Ik wil ook nog even specifiek ingaan op christmas crack en afgebakken meringue bijvoorbeeld. Beide zoetigheden die barsten van de suiker. Het is hard en knapperig door de suiker. Mede daardoor kun je het lang bewaren. Wat daarbij dus echt belangrijk is, is dat je het heel goed luchtdicht bewaard. Ik woon in een oud huis waarin het relatief vochtig is. Bij mij is het dus altijd van belang snel te handelen. Als ik meringue bak moet ik na het afkoelen als de wiedeweerga zorgen dat ik het verpakt heb. Anders kan het binnen een uur alweer plakkerig aan voelen. Dit is ook als ik van die harde karamel schotsen maak. De christmas crack kun je ook echt lang bewaren. Zolang het knapperig is, is het heerlijk! Dit hoort dan weer bij de 5% waarvan het me niet slim lijkt om in te vriezen.
In de koelkast bewaren of niet?
Ik weet dit nog als de dag van gisteren. Een van de eerste dingen die ik leerde op de bakkersschool; bewaar cake niet in de koelkast. Daarvan wordt het sneller oud. Dat heb ik in mijn oren geknoopt. Dit gaat dan wel in brede zin om ‘gewon cake’. Uitzonderingen daarvoor kunnen het gebruik van vers fruit. Denk dan bijvoorbeeld aan een bananenbrood of een frambozen of blauwe bessen cake. 2 dagen buiten de koelkast gaat prima. Maar ik spreek uit ervaring dat er op deze baksels sneller dan je lief is een een wit pluizig vachtje te vinden is haha.
Nuttig?
Hopelijk was dit een nuttig artikel voor jou. Vertrouw op je reuk en smaak vermogen en gooi niet te vroeg iets weg zou ik zeggen.