Dag leuke lezer! Ik hou het hele jaar door van speculaas, maar in oktober, november en december lijkt het nog net even wat lekkerder te smaken! Twee jaar geleden deelde ik het recept van deze taart. Toen een groot succes en dat is ie nu nog steeds. Ik zat al een tijdje te broeden op een vervolg van dit recept en daar ben je nu bij aanbeland; gevuld speculaastaart met kaneelmousse en appel.
Zelf spijs maken
Lange tijd heb ik gedacht dat dit een gedoe is om te maken. Dit hoor ik ook weleens terug van mijn volgers op Instagram. Nou kreeg ik ook onlangs een paar berichten dat ze bij een eerder recept van mij met spijs hebben gezien hoe makkelijk dit is en het sindsdien altijd zelf maken. Dat is voor mij méga leuk om te lezen. Mijn grootste tip daarvoor; gebruik amandelmeel. Dit is niet meer dan gemalen amandelen en zorgt ervoor dat je spijs onwijs snel klaar is. Daar kun je ook dit gevulde speculaas mee maken.
Gevulde speculaas koeken
Dit recept heeft een extraatje. Ik had namelijk het deeg en de spijs een beetje op de gok gemaakt qua hoeveelheid. Fijne verhoudingen zodat je een heel ei moet gebruiken etc. Uiteindelijk bleek het iets teveel, maar dat maakt dus helemaal niet uit. In een handomdraai maak je daar namelijk super lekkere gevulde speculaas koeken van. Je gebruikt dus niet al het deeg en de spijs dat je maakt uitsluitend voor de taart. Ik denk dat je ongeveer een kwart overhoud. Daar maak je dus die heerlijke koeken van, afhankelijk van de grote zullen het er 5 a 6 zijn.

Maar hoe?
Je hebt voor de koeken extra nog nodig: een keukenkwastje, koek uitsteker, handje amandelschaafsel en een ei. Het eiwit gebruik je om het overige spijs mee te mengen zodat het wat soepeler wordt. Het eigeel gebruik je om de koeken mee in te smeren. Dit zorgt voor een glimmend laagje en dat het amandelschaafsel blijft plakken. Je kunt deze koeken direct op de bakplaat leggen. Gebruik deeg van zo’n 3 tot 4 mm dik. Leg een enkele plak op de plaat. Maak de randjes lichtjes nat met water en doe een dikke dot van de spijs in het midden. Niet teveel want de randen van de tweede plak moeten wel goed aansluiten op de onderste. Bak de koeken gaar in 18-20 minuten op 200 graden boven en onderwarmte.
Het recept
Terug naar het recept waar je voor gekomen bent. Ik zou aanraden om de bodem, dus het gevuld speculaas, alvast een dag van tevoren te maken (is geen must). Zelf heb ik het deeg en de spijs nog weer een dag daarvoor gemaakt. Voor het deeg is het niet nodig, voor spijs werkt het wel positief om zeker twee dagen van tevoren te maken (geen noodzaak).
Gevuld speculaastaart met kaneelmousse en appel
8
personen1
hour30
minutes40
minutes2
hours10
minutesDe totale tijd is een globale schattig. Dit is exclusief afkoel- en opstijf tijd. Deze taart is voor 8-10 personen.
ingrediënten
- Deeg:
300 patentbloem
190 gram koude roomboter
180 donkerbruine basterdsuiker
1 middelgroot ei
4 el speculaaskruiden
1 tl zout
- Spijs:
275 amandelmeel
250 kristalsuiker
1 middelgroot ei
2 el water
1 el citroensap
1 el vanille extract
- Mousse:
320 ml slagroom
40 gram donkerbruine basterdsuiker
3 blaadjes gelatine
3 tl Ceylon kaneel
- Appel:
2,5 appel geschild en in kleine blokjes. Neem een beetje stevige appels! Ik gebruikte 1 Elstar, een halve Jonalgold en 1 Sprank appel
75 ml troebele appelsap
1/2 blaadje gelatine
2 el citroensap
1 el kristalsuiker
1,5 tl maizena
- Nog meer nodig:
springvorm van 18 cm
bakpapier
een strook accetaatfolie
steelpan
koekenpan
keukenmachine
rolstok
keukenfolie
handmixer
Stappen
- Maak eerst het deeg door alle ingrediënten hiervoor in de keukenmachine te doen. Dit gaat het snelst, je kunt ook een standmixer gebruiken of je handen. Druk het deeg een beetje plat, wikkel het in folie en leg koud. Doe hetzelfde met de spijs.
- Bekleed de bodem en rand van de vorm met bakpapier. Rol het deeg uit tot zo’n 6-8 mm dik. Gebruik bloem tegen het plakken. JE hebt royaal genoeg deeg dus dit zou makkelijk moeten gaan. Ik gebruik dan een andere 18cm rand vorm om dit uit te steken. Dit kun je ook doen met de spijs, dit plakt natuurlijk veel meer dus het is handig om de folie waar het in zat verpakt tussen de spijs en het aanrecht te houden.
- Leg het deeg – spijs – deeg in de vorm en zorg dat het mooi recht ligt. Bak dit gaar in 40-45 minuten op 180 graden boven en onderwarmte. Wanneer deze helemaal is afgekoeld haal je de ring los en zet je hier een strook acetaatfolie tussen.
- Zet voor minimaal 15 minuten de gelatine blaadjes te weken. Klop 300 ml slagroom, basterdsuiker en kaneel luchtig, maar dat het nog wel vloeibaar is. Verhit 20 ml slagroom in een steelpan en los hier de gelatine in op. Voeg dit dan al mixend aan de rest van het mengsel toe. Roer goed door en giet dit op het gevulde speculaas en zet koud voor minimaal 2 uur.
- Smelt een klont boter in een koekenpan en bak hierin de appels tot ze zacht beginnen te worden. Voeg dan de maizena, suiker en het citroensap toe. Roer goed door en haal uit de pan. Giet dan de appelsap in de pan, verhit en los hier het halve gelatine blaadje in op. Voeg het toe aan de appelblokjes en roer goed door. Laat dit grotendeels afkoelen. Het mag nog wel een beetje warm zijn, maar zéker niet heet, dit tast de mousse aan..
- Schep de appels dan op de opgesteven mousse en strijk egaal uit. Zet nog eens zeker 2 uur koud en dan is de taart klaar om aangesneden te worden. Veel bakplezier en eet smakelijk!
Opslaan?
Wil je het recept voor deze gevuld speculaastaart met kaneelmousse en appel wijze opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
