Samenwerking – Dag leuke lezer! Vandaag heb ik een heerlijk recept voor je klaarstaan. Ik ben dol op de Aziatische keuken, maar eerlijk is eerlijk; ik ben er niet zo in thuis. Voor dit recept is er dus echt wel een proefkookronde aan vooraf gegaan. Deze noodles met aubergine op Aziatische wijze zijn super smaakvol en makkelijk om te maken. Ik ga dit vanaf nu wel vaker op tafel zetten!

Aubergine
Tot een aantal jaar geleden moest ik daar echt niets van hebben. Van de smaak werd ik niet blij en de structuur vond ik al helemaal niks. Ik begon het toch langzaam wat vaker te proberen en stukje bij beetje begon ik aubergine te waarderen. Dit werd mede mogelijk gemaakt door goede bereiding waarin de aubergine juist boterzacht is en niet sponzig. Ik moet nu toch bekennen dat ik het écht (eindelijk) lekker begin te vinden. Laatst maakte ik al een goddelijke melanzane en ik rooster het ook weleens op de barbecue tot een soort lauwwarme salade als bijgerecht. Maar vandaag ga ik het dus roosteren in de oven tot het boterzacht is. Yum!

Roosteren
Voor dit gerecht ben ik eigenlijk door social media geïnspireerd geraakt. Ik zie wel vaker zulk soort gerechten voorbij komen en daar krijg ik altijd trek van. De hoogste tijd om er zelf iets mee te doen dus. De aubergine heb ik boterzacht geroosterd in de Tala Performance Roasting Pan. Eerst even op z’n kop zonder smaakmakers om het vruchtvlees al wat zachter te maken. Daarna smeer ik er een heerlijk sausje op en dan roostert de aubergine nog even verder.

Tala Performance
Eerder schreef ik al dit, en ook dit over Tala. Tala is een Engels merk die dit jaar haar intrede deed op de Nederlandse markt. De vormen en bakplaten zijn echt enorm robuust! De kwaliteit voel je gewoon. De dubbele non-stick laag zorgt ervoor dat je baksel mooi uit- of van de vorm komen en dat zonder het gebruik van bakpapier (winning!). Op alle bakvormen en -platen zit 10 jaar garantie en zijn BPA en PFOA vrij. Schoonmaken is een eitje, dit doe je met heet water en een druppeltje sop. Dan kan het daarna weer zo de kast in.

Handige gadgets
Tala heeft niet alleen goede bakvormen en -platen maar ook een hoop handige gadgets voor in de keuken. Zo gebruik ik ook graag de houten spatel met siliconen roergedeelte, glazen maatbeker van een liter en sinds kort heb ik ook de knoflookpers in mijn bezit. Die wil ik je graag ook nog even tippen, want deze werkt gewoon heel prettig en is makkelijk schoon te maken. Ben je nieuwsgierig geworden? Dat komt goed uit! De Tala Performance producten kun je vinden in heel wat grotere Albert Heijn filialen en online via bol.com. Dit assortiment is nog een stuk groter dan de producten waar ik afgelopen jaar over heb geschreven. Neem een kijkje voor jezelf of doe het lekker cadeau. Hier kun je namelijk echt mee aankomen!

Het recept
Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid aan ingrediënten. Dit zijn voornamelijk ingrediënten die je standaard in huis hebt (denk ik). Het is een recept met makkelijke handelingen en een beetje wachttijd. Een goede voorbereiding is wel het halve werk.
Noodles met aubergine op Aziatische wijze
1
persoon20
minutes25
minutes1
hourDit recept is gericht op één persoon! 1. Ik krijg daar weleens specifiek vraag naar (wat ik heel goed snap). 2. Ik kook voornamelijk 1-persoons gerechten voor mezelf dus dat komt handig uit. De alleen kokers hoeven nu eens niet om te rekenen haha! Het is dus makkelijk voor meer personen te maken en berekenen. Veel kook plezier!
ingrediënten
- aubergine:
1 grote aubergine
1 el hoisin- of oestersaus
1 el sojasaus
1 tl limoensap
1 tl donkerbruine basterdsuiker
1 teentje knoflook
vers geraspte gember, dobbelsteen formaat ongeveer
mespuntje cayennepeper (optioneel)
- noodles:
75 gram noodles naar keuze, ik nam Udon noodles
1 tl pindakaas
1 tl olijfolie
1 tl sesamzaadjes
de helft van het aubergine sausje dat je overhoudt
- wortellinten:
1 wortel, in linten
8 cm komkommer, in halve schijfjes, haal de zaadlijsten eruit
100 ml water
100 ml azijn (witte wijn- of appelazijn bijvoorbeeld)
2 el kristalsuiker
- topping:
1 bosui, in ringetjes
1 el ‘oven roasted’ pinda’s, grof gehakt
extra lekker; een handje gebakken uitjes
serveer met een partje limoen
Stappen
- Begin met de voorbereiding! Maak met een dunschiller linten van de wortel en snijd de komkommer. Doe deze vervolgens in een afsluitbaar bakje. Voeg dan de suiker, azijn en het water toe. Schud even door elkaar en zet apart. Snijd dan de aubergine door midden en snijd beide helften vervolgens kruislings in. Bestrooi met zout een zet apart voor minimaal een kwartier (het liefst 30 minuten). Maak ook alvast het sausjes door de ingrediënten simpelweg door elkaar de roeren.
- Na een half uur zet je de oven op voorverwarmen; 200 graden hete lucht. Knijp de aubergine uit en dep deze droog, hiermee veeg je ook zoveel mogelijk zout weg. Prik vervolgens met een vork wat gaatjes in het velletje. Neem dan een keukenkwastje en smeer hiermee wat olie op de ingesneden kant. Leg dan ook deze kant zonder bakpapier op de Roasting Pan. Bak deze eerst voor 15 minuten. Haal de twee helften uit de oven en draai ze om. Zet de oven nu op 180 graden en smeer de aubergines in met het sausje (houd hier de helft van over). Doe dit royaal en zet de aubergine voor 10-15 minuten terug in de oven.
- Voeg aan het sausje de olijfolie, sesamzaadjes en pindakaas toe en roer door. Kook de noodles volgens de verpakking, wanneer deze bijna klaar zijn zet je een steelpan op halfhoog vuur. Verwarm hierin het sausje en haal hier kort de noodles na het afgieten doorheen. Schep in een diep bord. Leg hierbij de gegrilde aubergine en de uitgelekte wortellinten en komkommer. Maak af met de pinda’s, limoen, gebakken uitjes en ringetjes bosui. Eet smakelijk!
- Doordat de Roasting Pan lekker zwaar en robuust is zorgt dat voor een goede warmte geleiding, dat komt de aubergine weer ten goede.
Notities
- Het is per aubergine verschillend of je ook makkelijk het velletje mee kan eten. Soms blijven die aan de taaie en stugge kant, ook na een lange tijd in de oven. In dat geval schep je het vruchtvlees er heel makkelijk uit en is dit heerlijk om te eten. Meestal is het vel ook heel zacht en kun je dit met gemak mee-eten.
- Het is ook ónwijs lekker om alleen de aubergine te bereiden en het vruchtvlees eruit te scheppen en op een zaden cracker met hummus, tahin en za’atar te doen. Dikke tip!

Opslaan?
Wil je het recept voor deze noodles met aubergine op Aziatische wijze opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Dit artikel is geschreven in betaald partnerschap met Tala.