Monchoutaart, wie kent ‘m niet? Voor mij echt een all time favoriet. Ik vond het vroeger al goddelijk en nu nog steeds. Deze stevige Monchoutaart met witte chocolade en kersen vind ik echt de lekkerste die ik ooit gemaakt heb. Ik kan redelijk van mijn baksels afblijven vaak, maar deze staat echt op mijn ‘gevaarlijk’ lijstje. Ik vrees dat ik bijna 3/4e hiervan op heb in een paar dagen.
Stevigheid
Wat ik vaak zie gebeuren is dat deze taart veel te slap is. De vulling zakt in. Dit is omdat de kersen veel wegen en de witte vulling simpelweg niet genoeg ‘body’ heeft om dit te dragen. Geloof me, zo’n exemplaar heb ik ook weleens gemaakt.

Gelatine of witte chocolade?
Dit probleem is natuurlijk op te lossen met gelatine, maar dit is niet altijd wenselijk. Dat is immers gemaakt van dieren botten. Wat ik graag doe om de taart meer stevigheid te geven is het gebruiken van witte chocolade. Dit werkt echt goed en is ook nog eens heel erg lekker! Het geeft smaak, romigheid én stevigheid. Het is natuurlijk ook zoet, dus je gebruikt daarnaast maar een beetje suiker.
Het recept
Stevige Monchoutaart met witte chocolade en kersen
8
punten30
minutes2
hours30
minutes3
hoursDe allerlekkerste stevige Monchoutaart met witte chocolade en kersen. Stop met scrollen, dit is echt het recept waar je naar opzoek bent!
ingrediënten
- Bodem:
200 gram bastognekoeken
60 gram roomboter
- Vulling:
300 gram Monchou zacht & luchtig
200 ml slagroom
100 gram witte chocolade, druppels of een fijngehakte reep
rasp van 1 limoen
2 el kristalsuiker
1 el vanillepasta, hier lees je er meer over
- Topping:
1 blik kersen taart & vlaaifruit
Stappen
- Neem een springvorm van 18 cm doorsnee en bekleed de bodem met bakpapier. Gebruik een strook acetaatfolie voor de zijkant. Heb je dit niet? Het kan ook zonder. Dan moet je de taart lossnijden van de rand. Maal de koeken fijn en meng dit met de gesmolten roomboter. Stort in de vorm, druk egaal en strak aan.
- Smelt de witte chocolade au bain marie en laat dan gelijk weer afkoelen. Op ongeveer handwarmte moet je dit verwerken.
- Klop de slagroom flink lobbig (net niet stijf maar wel stevig) met de kristalsuiker. Ik doe dit het liefst met een handmixer. Klop ook kort de monchou los samen met de vanillepasta en limoenrasp. Kort maar, om de stevigheid te behouden.
- Giet dan al mixend de witte chocolade bij de slagroom. Als alles er doorheen zit mix je ook in 3 delen het monchou mengsel daarbij. Schep dit mengsel op de koekbodem en verdeel goed. Je kunt de taart een paar keer hard op het aanrecht tikken om het er strak in de krijgen. Doe dit niet of extra voorzichtig als je een niet zo beste springvorm gebruikt, dan kan het losschieten. Houd altijd je hand op de clip in dat geval.
- Zet voor minimaal 2 uur in de koelkast. Door het gebruiken van witte chocolade krijgt ie wat meer stevigheid. Maak dan af met de kersen en aanvallen maar. Na een nachtje in de koelkast vind ik deze taart nòg lekkerder! Nog steeds fluweel zacht, maar net iets steviger. Eet smakelijk!
Opslaan?
Wil je het recept voor deze stevige Monchoutaart met witte chocolade en kersen opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
Niet zo dol op kersen? In 2016 maakte ik al eens een versie met perzik en sinaasappel. Het recept daarvan vind je hier. Ook heb ik een gebakken cheesecake én een toffe cakerol met de klassieke monchou/kers combinatie.
