Dag leuke lezer! Ik ben weer aan de slag gegaan met één van mijn favoriete taarten, namelijk de slof. Met een lekker zomerse twist, het is namelijk een piña colada sloffentaart geworden en hij is echt súper lekker! Ik heb een spijs gemaakt van verse kokos. Samen met de kokosyoghurt, verse ananas en vleugje rum is dit echt een feest om te eten!

Geen alcohol?
Yes, ik heb rum gebruikt in deze taart, want dat zit immers ook in piña colada. Niet heel veel, 50 ml voor de hele taart. Maar het geeft net even meer die ‘echte’ piña colada smaak. Ik kan me voorstellen dat je ‘m om welke reden dan ook alcoholvrij wil maken. Wellicht bestaat er inmiddels al een alcoholvrij achtige rum. Dan zou ik dat gebruiken. Neem anders iets van ananassap voor de toplaag, maar laat dan wel de suiker weg.

Ananas en gelatine zijn geen vrienden
Er zijn een aantal soorten vruchten die een stofje in zich hebben die ervoor zorgt dat gelatine niet goed zijn werk kan doen. Ik weet nog heel goed dat dit 1 van de eerste dingen is die ik leerde op de bakkersschool. Kiwi is daar ook één van trouwens. Ik ga niet helemaal in op de materie, maar je kunt er online meer over lezen. Het gaat trouwens wel om verse ananas. Ananas uit blik is zodanig verwerkt dat dit stofje geen kwaad meer kan.

Mijn ideale plan was eigenijk om verse ananas te pureren en dit als toplaag met gelatine erop te gieten. Grote kans dat dit mis zou gaan en dat risico wilde ik niet lopen. Het is niet dat de gelatine helemaal niks meer doet, maar het is het net niet. Ik besloot de blokjes dus heel te houden het op een andere manier aan te pakken. Dit bleek een succes. Je leest hieronder hoe ik dat heb gedaan.
Het recept
Piña colada sloffentaart
6
personen1
hour30
minutes2
hoursLet op! Er komt nog tijd bij voor het af laten koelen en op laten stijven van de slof. Tel er nog zo’n 5 uur wachttijd bij op.
ingrediënten
- Deeg:
115 gram zelfrijzend bakmeel
65 gram koude roomboter, in blokjes
55 gram witte basterdsuiker
1/3de van een middelgroot geklutst ei
1 tl bakpoeder
snuf zout
- Spijs:
30 gram verse kokosblokjes
30 gram kristalsuiker
20 gram amandelmeel
1/2 middelgroot ei
- Vulling:
400 gram kokosyoghurt
50 gram kristalsuiker
3 of 4 blaadjes gelatine*
1 tl vanille extract
1 tl xanthaangom*
- Toplaag:
200 gram verse stukjes ananas, klein gesneden
1 tl maizena
50 ml rum
1 blaadje gelatine
1 el limoensap
30 gram kristalsuiker
1 el water
- Nog meer nodig:
hand- of standmixer
sloffenvorm, ongeveer 18,5 bij 10 cm of iets vergelijkbaars. Een springvorm van 18 cm zou ook kunnen, iets platter wordt de taart dan
acetaatfolie, van ongeveer 8 cm hoog
steelpan
keukenmachine of staafmixer met maalbak
Stappen
- Pak de sloffenvorm erbij en vet de binnenkant in met een dun laagje boter. Bestuif deze dan met bloem en zet op een bakplaat met velletje bakpapier ertussen. Zet ook alvast de gelatine te weken in koud water.
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom van de machine. Met behulp van een vlinder draai je dit op een lage stand tot een deeg.
- In de tussentijd doe je de verse kokos, amandelmeel en suiker in het maalbakje van de staafmixer. Maal dit tot de verse kokos fijn is gemalen. Het is leuk en lekker als het nog een beetje herkenbare stukjes zijn. Voeg daarna pas het ei toe. Maal verder tot een smeuïge spijs.
- Verdeel het deeg gelijkmatig in de sloffenvom en verdeel hier dan ook de spijs overheen. Blijf 1 tot 1,5 cm van de rand af. Verwarm nu de oven voor op 180 graden convectie stand (boven en onderwarmte). Het deeg kan nu even rusten op het aanrecht. Bak de slof vervolgens gaar en goudbruin in 25-30 minuten. Na 10 minuten haal je de sloffenvorm eraf. Laat de slof nu volledig afkoelen op het aanrecht. Zet daarna een strook acetaatfolie tussen de slof en de bakvorm.
- Eenmaal afgekoeld begin je aan de kokosvulling. Doe alle kokosyoghurt in de keukenmachine en 2 el hiervan in een steelpan. Verhit dit en los dan de gelatine hierin op. Ondertussen doe je ook de suiker, vanille en xanthaangom bij de andere yoghurt. Zet dit alvast aan zodat er al wat extra lucht in geklopt kan worden, schraap de randen zo nodig even bij. Na een minuut of twee giet je langzaam het warme gelatine yoghurtmengsel erbij. Laat dit ook nog een minuut of 3 draaien. Giet dit dan op de sloffenbodem en zet in de koelkast. Een uurtje vriezer kan het opstijf proces wat versnellen.
- Verhit een steelpan en doe hier dan de blokjes ananas in. Roer goed en zorg dat het goed heet is. Een klein beetje aanhangend sap is prima. Voeg dan de maizena toe en roer dit er doorheen voor een minuut of twee. Als het goed is heb je nu glimmende blokjes ananas zonder overtollig sap.
- In een andere steelpan doe je de rum, suiker, limoensap en het water. Breng dit aan de kook voor een minuutje of twee. Zo lost de suiker goed op en naar mijn idee is het scherpe van de alcohol en dan vaak ook vanaf. Wanneer de yoghurtlaag is opgesteven verdeel je de inmiddels afgekoelde ananas blokjes bovenop. 2/3de van het rum mengsel giet je in een kommetje en het overgebleven deel verhit je nog eens. Los hier het blaadje gelatine in op. Voeg het dan weer bij elkaar en giet dit over de blokjes ananas. Dit dient een beetje als lijm en natuurlijk als smaakmaker.
- Laat ook dit opstijven voor je de slof afmaakt met nog wat verse kokos. Haal de ring en het acetaatfolie eraf en het feest kan beginnen. Geniet ervan!
Notities
- Wanneer je kokosyoghurt koopt is het altijd weer spannend hoe de substantie is. Soms is het heel vloeibaar en de andere keer is het heel erg stevig. Wanneer dat laatste het geval is heb je aan 3 blaadjes gelatine genoeg. Ik het wat vloeibaarder, dan zou ik voor 4 gaan.
- Xanthaangom is een poeder waarmee je dingen luchtiger kunt maken. Het is absoluut niet noodzakelijk om deze taart te kunnen maken. Als je dit namelijk niet gebruikt heb je gewoon kwarktaart structuur zoals je dat kent. Ik heb er een flinke zak van in huis staan, dus ik besloot het te gebruiken. 1 tl was genoeg om er net een beetje extra lucht in te krijgen
Opslaan?
Wil je het recept voor deze piña colada sloffentaart opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
