Boterkoek, ik ken niemand die er niet dol op is?! Super eenvoudig om te maken en dit recept heeft een heerlijke twist. Het is niet zomaar boterkoek maar, boterkoek met rozemarijn en abrikoos. De blokjes abrikoos zijn een lekkere toevoeging op de smaak en de rozemarijn vooral verrassend en subtiel. Samen echt een goede combi!

Succesnummer
Ik heb deze boterkoek met rozemarijn en abrikoos echt al super vaak gebakken. Ik denk misschien wel het vaakst van alle recepten die op mijn website staan. Serieus iedereen vind het altijd lekker en verrassend. Het is ook makkelijk om mee te nemen en het hoeft niet in de koelkast. Meestal snijd ik er grote blokken of punten van. Maar als je het kleiner snijd kun je meer mensen blij maken.

Welke bakvorm gebruik je?
Zoals je op de foto’s ziet heb ik deze boterkoek met rozemarijn en abrikoos in verschillende vormen gebakken. Vierkant is mijn favoriet. Gebruik dan een vorm van 18 bij 18 cm. Je kunt ook een ronde springvorm nemen van 20-22 cm doorsnee. De baktijd zal ergens variëren tussen de 20 en 25 minuten. Hoe korter je bakt hoe smeuïger de koek vaak is. Maar je wil ook wel graag een bruine krokante rand. Ik bak boterkoek zelf voornamelijk op zicht af, dus kijk ook gewoon goed. Het voelt altijd zacht en ongaar aan, maar dit wordt weer stevig tijdens het afkoelen.
Het recept
Boterkoek met rozemarijn en abrikoos
9
porties30
minutes22
minutes52
minutesLet op! De boterkoek moet ook nog afkoelen voor je ‘m uit de vorm kunt halen om in stukken te snijden. Denk aan zo’n 2 uur extra tijd dus.
ingrediënten
300 gram patent bloem
250 gram koude roomboter, in blokjes
100 gram kristalsuiker
80 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
flinke snuf zout
75 gram gedroogde abrikozen, in blokjes
15 groene blaadjes rozemarijn, fijngehakt (1/2 el ongeveer) – meer mag altijd!
2 el melk of geklutst ei
1 handje amandelstiften
- Nog meer nodig:
bakvorm
hand- of standmixer
keukenkwastje
bakpapier
Stappen
- Snijd de koude boter in blokjes en doe deze in de kom van de machine. Voeg gelijk het zout en de 3 soorten suiker toe. Gebruik een vlinder om dit op lage stand allemaal door elkaar te roeren.
- In de tussentijd bekleed je de vorm met bakpapier en snijd je de rozemarijn en abrikozen.
- Voeg dan de patent bloem toe aan het boter mengsel en zet ook dit op een lage stand om te mengen. Als het kruimelig is en het geheel bijna een deeg vormt doe je de rozemarijn en abrikozen erbij.
- Haal de bal deeg dan uit de machine en verdeel deze gelijkmatig in de vorm. Eerste met je vingers en later kun je het nog recht rollen met bijvoorbeeld een drinkglas met kaarsrechte randen.
- Teken dan een boterkoek patroontje met een vork en besmeer dit in met ei of melk. Giet eventueel overige melk of ei eruit. Strooi dan de amandelen erop en druk deze heel licht aan. Dit gaat makkelijk met de bolle kant van een eetlepel.
- Zet nu pas de oven aan, zo kan het deeg nog even rusten op het aanrecht. Verwarm de oven voor op 200 graden convectie stand (boven en onderwarmte).
- Schuif de boterkoek in de oven en zet de timer op 15 minuten. Vaak wordt de koek niet gelijkmatig bruin dus dan kun je de koek nog even een slag draaien voordat de laatste 5-10 minuten bakken gaat beginnen.
- Zet de koek minimaal twee uur op het aanrecht om af te laten koelen. Omdat de vorm is bekleed met bakpapier kun je de koek er zo uittillen door aan het papier vast te pakken. Snijd in porties en genieten maar!
Notities
- Deze boterkoek is ook prima in de vriezen. Doe dit dan zo vers mogelijk!
Opslaan?
Wil je het recept voor deze boterkoek met rozemarijn en abrikoos opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Nog meer boterkoek?
Dan heb ik hier nog een paar geweldige recepten voor je! Wat dacht je van speculoos millionairs boterkoek? Of speculaas boterkoek met macadamia noten, deze heb ik vegan gemaakt en is érg lekker! Je kunt ook makkelijk de zoekbalk bij mijn site gebruiken. Als je daar ‘boterkoek’ inzet komen er nog veel meer recepten tevoorschijn. Veel bakplezier!