• Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
0
Eefsfood
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Logo
0
Logo
Bakrecepten Cake(jes)

Sinaasappel-kardemom cake met glazuur

Eefje
3 reacties
11 juli 2022
Sinaasappel-kardemom cake met glazuur

Samenwerking – Deze sinaasappel-kardemom cake met glazuur is lekker smeuïg en hartstikke smaakvol. Net even anders dan standaard, de basis is namelijk Griekse yoghurt. Nou, daar maak je alles lekker mee wat mij betreft. Je kunt ‘m nog een beetje meer pit geven door wat geraspte gember toe te voegen aan het beslag. Ik vond dat wel erg smakelijk, maar je kunt het ook weglaten mocht je geen gember fan zijn. Die dikke laag glazuur maakt het helemaal af.

Sinaasappel-kardemom cake met glazuur

Tala Performance

Eerder dit jaar, dat lees je hier, heb ik je al uitgebreid verteld over de bakvormen van Tala en waarom ze zo geweldig zijn. Sindsdien gebruik ik ze heel regelmatig en ik vind het dan ook weer een eer om nog eens een recept te ontwikkelen in samenwerkingsverband. Vandaag neem ik de cakevorm, ook wel de 2LB Loaf Pan, onder de loep + een leuk extraatje en een bonustip. Het extraatje is namelijk voorgevormd bakpapier, of hoe Tala het noemt, 2LB Loaf Liners. Eentje die PRECIES in de vorm past.

Tala bakvormen

Zo gebruik je het

Kijk, de vormen van Tala hoef je eigenlijk al niet in te vetten, maar deze papieren inleg cakevorm is natuurlijk wel heel handig. Op maat knippen is er niet meer bij en dit werkt gewoon top! In 1 handeling ben je klaar om het beslag erin te gieten. Ik heb het gelijk goed kunnen testen want maar liefst 3 cakes waren er nodig om tot dit heerlijke recept te komen. Het zit niet altijd mee, maar dan heb je wel wat!

Tala bakvorm met beslag

IJzersterk

De vormen van Tala zijn echt enorm robuust! Je voelt de kwaliteit er gewoon aan af. Door de dubbele non-stick laag komen de baksels makkelijk uit de vorm. Afspoelen met heet water en een druppeltje sop, dan kan die zo weer de kast in. Alle bakvormen zijn BPA en PFOA vrij en je hebt ook nog eens 10 jaar garantie. Top toch? Ik ga je nu snel vertellen hoe je deze super lekkere sinaasappel-kardemom cake met glazuur kunt maken.

Tala cakeblik

Het recept

Sinaasappel-kardemom cake met glazuur
Pin
Print

Sinaasappel-kardemom cake met glazuur

Recipe by Eefje
Hoeveelheid

10

plakken
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

1

hour 
Total time

1

hour 

30

minutes

Let op! Haal ruim van tevoren de Griekse yoghurt uit de koelkast om dit op kamertemperatuur te laten komen. Omdat de cake echt flink is qua formaat duurt het ook zeker 2,5-3 uur voordat ie is afgekoeld. Dit is wel nodig voor je het glazuur erop doet. Houd dus rekening met een paar extra uurtjes. Je kunt ‘m prima een dag van tevoren maken, maar als ie vers is heeft de cake zo’n knapperige korst wat echt heer-lijk is!

ingrediënten

  • Beslag:
  • 340 gram zelfrijzend bakmeel

  • 275 gram volvette Griekse yoghurt

  • 250 gram kristalsuiker

  • 190 ml zonnebloemolie

  • 3 middelgrote eieren

  • rasp van 2 handsinaasappels

  • 50 ml sinaasappelsap

  • 4,5 tl kardemom

  • 1,5 tl bakpoeder

  • 1,5 tl zout

  • 15 gram vers geraspte gember (optioneel)

  • 1,5 tl vanille extract

  • Glazuur:
  • 200 gram poedersuiker

  • 1,5 el (gepasteuriseerd) eiwit

  • 1,5 el sinaasappelsap

  • Nog meer nodig:
  • 2LB Loaf Pan van Tala

  • 2LB Loaf Liner van Tala

  • grote beslagkom

  • garde

  • bolzeef

  • rasp

  • eetlepel + theelepel maatschepje

Stappen

  • Het beslag is echt een eitje om te maken, maar voordat je dit doet zet je eerst de bakvorm klaar mét bakpapier op maat erin. Ook kun je de oven alvast een slinger geven naar 175 graden convectiestand (boven en onder warmte).
  • Doe de Griekse yoghurt in een grote kom. Voeg hier dan het zout, de sinaasappelrasp- en sap en vanille extract aan toe en roer dit met een garde door elkaar. Voeg dan de eieren toe en roer tot een egaal mengsel. Giet dan al roerend de zonnebloemolie erbij gevolgd door de kristalsuiker. Voeg ook nu de gember toe als je dat wil.
  • Haal dan het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en kardemom door een bolzeef. Voeg dit dan toe aan het natte mengsel en roer het geheel tot een glad beslag. Niet langer roeren dan nodig is, als het goed door elkaar zit dan is het goed.
  • Giet het beslag in de vorm en schuif deze de oven in. Bak gaar in 60-65 minuten. Check dan altijd nog even met een satéprikker of de cake ook wel echt gaar is. Zet de cake op het aanrecht. Je kunt ‘m in de vorm laten afkoelen, maar je kunt ‘m na een kwartiertje ook uit de vorm halen en op een afkoel rooster zetten.
  • Wanneer de cake is afgekoeld maak je het glazuur. Deze wil je altijd liever eerst te dik hebben dan te dun. Doe de poedersuiker in een kom en voeg dan de 1,5 om 1,5 el eiwit en sap toe. Roer dit goed en kijk dan hoe het galzuur eraan toe is. Heeft het nog wat meer vocht nodig? Voeg dit dan toe in echt hele kleine stapjes. Je wil dat het glazuur minimaal uitloopt want dan krijg je een lekker dikke laag op je cake.
  • Door gebruik van eiwit droogt het glazuur harder op dan bij het gebruik van water. Dit is fijn voor het snijden en ik vind het mooi Je kunt de cake nog wat decoreren met partjes of plakken sinaasappels. Maar ik denk dat grof gehakte gezouten pistache noten ook erg lekker zouden smaken.
Sinaasappel-kardemom cake met glazuur

Bonustip

Tala heeft ook nog iets leuks, handigs en vooral duurzaams in hun assortiment. Namelijk Beeswax Food Wraps. Dit zijn vellen van 100% organisch katoen met een mix van biologische kokosolie en bijenwas. Je kunt ze gebruiken om snel wegwerp plastic, zoals een boterhamzakje of folie te vermijden. Zo bewaar ik momenteel mijn blok kaas erin bijvoorbeeld. Het is geurloos en BPA-vrij! Je kunt er nog veel meer in bewaren maar ook in meenemen. Het is handig om plakken van deze heerlijke sinaasappel-kardemom cake in te vouwen en mee te nemen voor een picknick. Er zijn diverse afmetingen en designs beschikbaar. Ze hebben zelfs ook een vegan versie.

Beeswax food wraps

Verkrijgbaarheid

Voor het gemak ga ik er maar vanuit dat ik je nu heel enthousiast heb gemaakt over de Tala bakvormen en Food Wraps. Dus jij vraagt je nu vast af waar je deze kunt kopen? Op dit moment kun je terecht bij tientallen grotere Albert Heijn filialen. Hier ligt een fijn Tala assortiment. Niet alleen vormen maar ook het bakpapier, de foodwraps en nog veel meer. Grijp vooral je kans zou ik zeggen en ga ook aan de slag met dit heerlijke recept. Op de site van Tala kun je ook terecht voor bakinspiratie. Klik hier om daar een kijkje te nemen. Veel bakplezier!

Sinaasappel-kardemom cake met glazuur

Opslaan?

Wil je het recept voor deze sinaasappel-kardemom cake met glazuur opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Pinterest Pin cake

Dit artikel is geschreven in betaald partnerschap met Tala Cooking

Liefs,
Eefje

Delen:
geschreven door

Eefje

Hoi ik ben Eefje! Op eefsfood.nl deel ik mijn plezier in koken en bakken graag met jullie. Voornamelijk recepten maar af en toe ook een hotspot, video of persoonlijk stuk. Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets anders met mij delen? Stuur gerust een mailtje naar eefje@eefsfood.nl
3 reacties
  1. Annika

    11 juli 2022 19:05

    Ziet er goed uit! 😋. Kun je de gerapste schil ook weglaten (ik kan steeds geen goede bio sinaasappels vinden helaas)? En zo ja, voeg je dan meer sap toe voor de smaak?

    Beantwoord
    1. Eefje

      11 juli 2022 20:59

      Weglaten kan, maar met sap haal je niet de smaak intensiteit van rasp. Ik zou citroenen proberen in dat geval! Die zijn makkelijker bio te vinden. Heb je daar iets aan?😊

      Beantwoord
      1. Annika

        14 juli 2022 23:11

        Yes, citroencake is mijn favo! En ik blijf gewoon doorzoeken naar bio sinaasappels 😬😬

        Beantwoord
Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vorig bericht

Smeuïge pindakoeken met witte chocolade

volgend bericht

Zomers bladerdeegtaartje met burrata en groene asperges

Over mij
Eefje met camera

Eefje

Hoi! Ik ben Eefje, 30 jaar en woon in Leiden. Welkom en leuk dat je een kijkje neemt op mijn website.


Girl in a jacket
Dit vind je misschien ook leuk
Red velvet taart
Bakrecepten Recepten Taart

Red velvet taart

2 min leestijd
18 augustus 2015
Luchtige chocoladetaart met krokante bodem
Bakrecepten Recepten Taart

Luchtige chocoladetaart met krokante bodem

1 min leestijd
5 april 2020
Lemon meringue room taart
Bakrecepten Recepten

Lemon meringue room taart

1 min leestijd
28 maart 2020
Karamel-pecan shortbread
Bakrecepten Koekjes Recepten

Karamel-pecan shortbread

1 min leestijd
18 december 2016
Red velvet cheesecake
Bakrecepten Recepten Taart

Red velvet cheesecake

1 min leestijd
25 oktober 2018
Panterprint cakerol met vanilleslagroom
Bakrecepten Cake(jes)

Panterprint cakerol met vanilleslagroom

1 min leestijd
6 december 2020

eefsfood

📍Leiden
👩🏻‍🍳Bakt vooral zoet, eet het liefst hartig
💌Zakelijk > eef@highrollersagency.com (geen DM)
🎂Je bak- en decoreerskills upgraden? @eefsfoodclub

Eefje | EEFSFOOD.NL
Op persreis in Portugal en het is te gek😍 Meer Op persreis in Portugal en het is te gek😍 Meer in stories🎥 #eefoppersreis
DAIM CHEESCAKE IN EEN GLAS🤤 ⠀⠀⠀ Dit is ec DAIM CHEESCAKE IN EEN GLAS🤤
⠀⠀⠀
Dit is echt een topper❤️ Niet moeilijk om te maken en een feest om te eten🎉 Dit heb je nodig voor 2 porties:
⠀⠀⠀
Bodem:
➡️3 chocolate chip cookies (65 gram)
➡️8 gram gesmolten roomboter
Vulling:
➡️100 ml slagroom
➡️75 gram roomkaas
➡️1,5 el suiker
➡️1/2 tl vanillepasta- of extract
Topping:
➡️40 gram slagroom
➡️40 gram melkchocolade
➡️5 Daims fijngehakt + 1 als topping
⠀⠀⠀
Verkruimel de koeken, het is lekker als er nog een beetje structuur in zit. Ik heb dus geen keukenmachine gebruikt, maar een zipzakje. Hier deed ik de koekjes in en heb ik kapot gemept met een deegroller. Meng dit met de gesmolten boter er verdeel over de glaasjes.
⠀⠀⠀
Klop de slagroom samen met de suiker en vanille tussen lobbig en stijf in. Roer de roomkaas los (ik heb een simpel supermarkt huismerk gebruikt die wel lekker stevig was). Voeg deze toe aan de slagroom en klop even op hoge stand zodat je een glad en dik mengsel hebt. Hiervoor gebruikte ik een staafmixer met garde opzetstuk. Verdeel over de koekkruimels.
⠀⠀⠀
Verhit de slagroom in een steelpan, zet het vuur uit en voeg dan de chocolade toe. Laat even staan zodat het smelt. In de tussentijd hak je de Daims in stukjes. Voeg deze aan het chocolade mengsel toe. Roer er doorheen en verdeel dit op de cheesecake laag (zorg dat dit mengsel niet te warm is). Zet de glazen in de koelkast.
⠀⠀⠀
Na een half uurtje kunnen je ze al eten, maar ze zijn nog lekkerder na een dag staan. Je kunt ze dus heel goed voorbereiden, ook al 2-3 dagen van tevoren!
⠀⠀⠀
Sla jij het recept op?✅
⠀⠀⠀
#eefsfood #daim #cheesecake #koekkruimels #slagroom #roomkaas #toetje #chocolade #makingofreel #dessert #foodienl #receptenpagina #zoetrecept #ganache #daimcheesecake
MAKKELIJKE HALLOUMI BURGERS🍔 ⠀⠀⠀ Koken op MAKKELIJKE HALLOUMI BURGERS🍔
⠀⠀⠀
Koken op een boot; aflevering 2🎥 Hier op de boot heb ik geen overvolle kast met smaakmakers, dus af en toe moet ik even m’n best doen om met simpele dingen toch gewoon echt wel iets héél lekkers op tafel te zetten. En dat lukte😍
⠀⠀⠀
Voor 2 burgers:
2 (hamburger) broodjes
225 gram halloumi
2 handjes ijsbergsla
1 tomaat, in plakken
1 (rode) ui, in halve ringen
1 el mayonaise
1 el Griekse yoghurt
1 el harissa
Rasp van een halve citroen
1/2 teentje knoflook geraspt
Peper & zout
Klontje boter + 2 el water + 1 tl honing
⠀⠀⠀
Snijd de broodjes doormidden en rooster deze kort in een droge koekenpan, leg apart.
⠀⠀⠀
Doe dan wat boter in de pan om de uien in te bakken. Voeg na een paar minuten 2 el water en 1 tl honing toe. Roer door, laat ze even smoren, dan bakken en zet apart in een bakje.
⠀⠀⠀
Doe dan wat olie of boter in de pan, en snijd het blok halloumi doormidden (je hebt ook ronde kant en klare burger hallumi stukken, maar die waren op). Bak aan allebei de kanten mooi goudbruin op middelhoog vuur🔥
⠀⠀⠀
Ondertussen maak je het sausje en snijd je de tomaten in plakjes (& sla als dat nodig is).
⠀⠀⠀
Smeer de broodjes in met het harissasausje, een handje sla, de tomaat, halloumi, uien en extra saus. Broodje erop en aanvallen maar😍
⠀⠀⠀
Hou jij ook van dit soort simpele recept? Sla ‘m dan op voor later✅ Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
⠀⠀⠀
#eefsfood #makkelijkrecept #kaas #halloumiburger #ijsbergsla #makingofreel #roosteren #broodje #foodienl #receptenpagina #halloumi #bootkokenmeteef #eefsbootfood #eefsbootleef
MINI DAGVLOG 1 JUNI📅🎥 ⠀⠀⠀ Door jullie MINI DAGVLOG 1 JUNI📅🎥
⠀⠀⠀
Door jullie leuke reacties op de vorige dagvlog én omdat ik het zelf leuk vind om te maken; hierbij mijn tweede mini dagvlog🎉 Hieronder vind je een beetje toelichting👇🏻
⠀⠀⠀
Ik werd wakker op de boot en liet me even overvaren naar m’n auto. Ochtendje vrijwilligerswerk bij @vogelasielleiden 👉🏻 het baby vogel seizoen is ÁÁN. Hartstikke druk dus en de uren vlogen voorbij! Voeren, voeren, voeren, schoonmaken, voeren, voeren, voeren en nog eens voeren🦆
⠀⠀⠀
Daarna ging ik even langs bij mijn vader, hij had een gave Ouwe Dibbes plank voor mij gemaakt❤️ Eenmaal thuis haalde ik een pakketje op en snackte ik onderweg een appel & kaascroissant🥐 Daarna dook ik achter mijn laptop om een deadline compleet te maken en op te sturen💻 Toen filmde ik nog een Reel voor een heerlijke toetje, die ik snel zal delen🍪
⠀⠀⠀
Ik hees mezelf in een gezellig jurkie en sprong op de fiets richting @detuinvandesmid 🌿 Zij hebben komende zomer nu ook een avondmenu en ik was uitgenodigd om te komen proeven. Mijn lieve 1+ kon last minute helaas niet mee. Ik wilde eerst cancelen, maar toen besloot ik gewoon lekker alleen te gaan🔥 Het was echt heel erg lekker en ook volledig plantaardig (dat zou je niet zeggen). Je kunt kiezen uit 3, 4- of 5 gangen✅ Top locatie📍 Vette aanrader! Dat gerecht met knolselderij was echt ge-wel-dig!!
⠀⠀⠀
Eenmaal thuis, chill kleding aan, spullen gepakt en stapte ik weer in de auto, terug naar de boot❤️ Lekker met een nieuw boekje van mijn favoriet puzzel😴
⠀⠀⠀
Dat was mijn dag! Hoe was die van jou? Liefs!
⠀⠀⠀
#eefsdagvlog #kijkjeinmijnleven #eefsbootleef #alleenuiteten #goodfood #japansepuzzel
GROENE SALADE MET VIJGEN EN GEITENKAAS🤍
⠀⠀⠀
adv - Yes, het is volop salade tijd! Zoals je weet ben ik er dol op. Vandaag heb ik een nieuw recept voor je🥗 een frisse groene salade met gegrilde vijgen, tomaat, avocado, ingelegde rode ui, geroosterde pecannoten en geitenkaas pearls van @bettinegeitenkaas 🐐
⠀⠀⠀
Deze salade is voor 4-5 personen is als bijgerecht en dit heb je nodig;
➡️75 gram gemengde groene sla
➡️100 gram cherrytomaten, in partjes
➡️75 gram Bettine geitenkaas pearls
➡️1/2 avocado, in plakjes
➡️4 vijgen, gehalveerd
➡️1/2 ingelegde rode ui
➡️1 flinke hand geroosterde pecannoten
Dressing:
➡️2 el olijfolie
➡️2 el balsamicoazijn
➡️1 el honing
➡️1 flinke tl grove mosterd
➡️Mespuntje knoflookpoeder
➡️Peper & zout
⠀⠀⠀
Ingelegde rode ui kun je kant en klaar kopen maar je kunt het ook zelf maken. Snijd de uien dan in halve ringen, doe in een potje en voeg daar 50/50 water/azijn en een schep suiker aan toe. Laat minimaal een paar uur staan voor gebruik. Tip; zorg dat je dat standaard in je koelkast hebt staan. Want het is bij zoveel lekker🙌🏻
⠀⠀⠀
Halveer de vijgen en smeer deze met een klein beetje olijfolie in. Verhit een grillpan en leg ze daar op tot je van die mooie grill streepjes hebt, de pecannoten rooster je. 4-5 minuten op 180 graden in de airfryer gaat het snelst👌🏻
⠀⠀⠀
De dressing maak je door simpelweg alles door elkaar te schudden in een afsluitbaar flesje. Dit kun je eroverheen gieten of apart zetten zodat iedereen zelf kan doseren. De rest spreekt voor zich💚 Eet smakelijk🙌🏻
⠀⠀⠀
Ps; iedereen die een reactie achterlaat maakt kans op een compact Bastard barbecue🔥 Er worden er 2 weggegeven onder alle reacties van mijn mede #cheesysummerday collega’s😍
⠀⠀⠀
Sla jij het recept op voor later?✅ Daar ga je de hele zomer plezier van hebben☀️
⠀⠀⠀
In samenwerking met Bettine
⠀⠀⠀
#eefsfood #bettinegeitenkaas #salade #groenesla #tomaat #avocado #kaas #makingofreel #foodienl #rodeui #makingofreel #kaas #bettine #buitenkoken #gegrildevijgen
DE PERFECTE MONCHOUTAART😍 ⠀⠀⠀ Zoek niet v DE PERFECTE MONCHOUTAART😍
⠀⠀⠀
Zoek niet verder, deze moet je hebben🍒 No bake en extra lekker door een romig en smaakvol ingrediënten die ook nog eens voor wat extra stevigheid zorgt👩🏻‍🍳
⠀⠀⠀
Ook maken? Ga naar eefsfood.nl en zet monchoutaart in de zoekbalk. Zo kun je ‘m makkelijk vinden🔎
⠀⠀⠀
Ook groot liefhebber van monchoutaart! Laat van hooooooren👇🏻 Sla ‘m gelijk even op✅
⠀⠀⠀
Fijne weekend! Liefs, Eef😙
⠀⠀⠀
#eefsfood #monchoutaart #kersen #roomkaas #bastognebodem #slagroom #nobakerecept #taart #foodienl #foodblog #kersenuitblik
Laad meer... Volg op Instagram
Privacybeleid. Copyright © Eefsfood
Met ♡ ontworpen door Studio Citypaper
Logo
  • Algemene voorwaarden
  • Cookiestatement
Logo
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
0
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees er hier meer over: cookiestatement
ik ga akkoord