Samenwerking – Deze sinaasappel-kardemom cake met glazuur is lekker smeuïg en hartstikke smaakvol. Net even anders dan standaard, de basis is namelijk Griekse yoghurt. Nou, daar maak je alles lekker mee wat mij betreft. Je kunt ‘m nog een beetje meer pit geven door wat geraspte gember toe te voegen aan het beslag. Ik vond dat wel erg smakelijk, maar je kunt het ook weglaten mocht je geen gember fan zijn. Die dikke laag glazuur maakt het helemaal af.

Tala Performance
Eerder dit jaar, dat lees je hier, heb ik je al uitgebreid verteld over de bakvormen van Tala en waarom ze zo geweldig zijn. Sindsdien gebruik ik ze heel regelmatig en ik vind het dan ook weer een eer om nog eens een recept te ontwikkelen in samenwerkingsverband. Vandaag neem ik de cakevorm, ook wel de 2LB Loaf Pan, onder de loep + een leuk extraatje en een bonustip. Het extraatje is namelijk voorgevormd bakpapier, of hoe Tala het noemt, 2LB Loaf Liners. Eentje die PRECIES in de vorm past.

Zo gebruik je het
Kijk, de vormen van Tala hoef je eigenlijk al niet in te vetten, maar deze papieren inleg cakevorm is natuurlijk wel heel handig. Op maat knippen is er niet meer bij en dit werkt gewoon top! In 1 handeling ben je klaar om het beslag erin te gieten. Ik heb het gelijk goed kunnen testen want maar liefst 3 cakes waren er nodig om tot dit heerlijke recept te komen. Het zit niet altijd mee, maar dan heb je wel wat!

IJzersterk
De vormen van Tala zijn echt enorm robuust! Je voelt de kwaliteit er gewoon aan af. Door de dubbele non-stick laag komen de baksels makkelijk uit de vorm. Afspoelen met heet water en een druppeltje sop, dan kan die zo weer de kast in. Alle bakvormen zijn BPA en PFOA vrij en je hebt ook nog eens 10 jaar garantie. Top toch? Ik ga je nu snel vertellen hoe je deze super lekkere sinaasappel-kardemom cake met glazuur kunt maken.

Het recept
Sinaasappel-kardemom cake met glazuur
10
plakken30
minutes1
hour1
hour30
minutesLet op! Haal ruim van tevoren de Griekse yoghurt uit de koelkast om dit op kamertemperatuur te laten komen. Omdat de cake echt flink is qua formaat duurt het ook zeker 2,5-3 uur voordat ie is afgekoeld. Dit is wel nodig voor je het glazuur erop doet. Houd dus rekening met een paar extra uurtjes. Je kunt ‘m prima een dag van tevoren maken, maar als ie vers is heeft de cake zo’n knapperige korst wat echt heer-lijk is!
ingrediënten
- Beslag:
340 gram zelfrijzend bakmeel
275 gram volvette Griekse yoghurt
250 gram kristalsuiker
190 ml zonnebloemolie
3 middelgrote eieren
rasp van 2 handsinaasappels
50 ml sinaasappelsap
4,5 tl kardemom
1,5 tl bakpoeder
1,5 tl zout
15 gram vers geraspte gember (optioneel)
1,5 tl vanille extract
- Glazuur:
200 gram poedersuiker
1,5 el (gepasteuriseerd) eiwit
1,5 el sinaasappelsap
- Nog meer nodig:
2LB Loaf Pan van Tala
2LB Loaf Liner van Tala
grote beslagkom
garde
bolzeef
rasp
eetlepel + theelepel maatschepje
Stappen
- Het beslag is echt een eitje om te maken, maar voordat je dit doet zet je eerst de bakvorm klaar mét bakpapier op maat erin. Ook kun je de oven alvast een slinger geven naar 175 graden convectiestand (boven en onder warmte).
- Doe de Griekse yoghurt in een grote kom. Voeg hier dan het zout, de sinaasappelrasp- en sap en vanille extract aan toe en roer dit met een garde door elkaar. Voeg dan de eieren toe en roer tot een egaal mengsel. Giet dan al roerend de zonnebloemolie erbij gevolgd door de kristalsuiker. Voeg ook nu de gember toe als je dat wil.
- Haal dan het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en kardemom door een bolzeef. Voeg dit dan toe aan het natte mengsel en roer het geheel tot een glad beslag. Niet langer roeren dan nodig is, als het goed door elkaar zit dan is het goed.
- Giet het beslag in de vorm en schuif deze de oven in. Bak gaar in 60-65 minuten. Check dan altijd nog even met een satéprikker of de cake ook wel echt gaar is. Zet de cake op het aanrecht. Je kunt ‘m in de vorm laten afkoelen, maar je kunt ‘m na een kwartiertje ook uit de vorm halen en op een afkoel rooster zetten.
- Wanneer de cake is afgekoeld maak je het glazuur. Deze wil je altijd liever eerst te dik hebben dan te dun. Doe de poedersuiker in een kom en voeg dan de 1,5 om 1,5 el eiwit en sap toe. Roer dit goed en kijk dan hoe het galzuur eraan toe is. Heeft het nog wat meer vocht nodig? Voeg dit dan toe in echt hele kleine stapjes. Je wil dat het glazuur minimaal uitloopt want dan krijg je een lekker dikke laag op je cake.
- Door gebruik van eiwit droogt het glazuur harder op dan bij het gebruik van water. Dit is fijn voor het snijden en ik vind het mooi Je kunt de cake nog wat decoreren met partjes of plakken sinaasappels. Maar ik denk dat grof gehakte gezouten pistache noten ook erg lekker zouden smaken.

Bonustip
Tala heeft ook nog iets leuks, handigs en vooral duurzaams in hun assortiment. Namelijk Beeswax Food Wraps. Dit zijn vellen van 100% organisch katoen met een mix van biologische kokosolie en bijenwas. Je kunt ze gebruiken om snel wegwerp plastic, zoals een boterhamzakje of folie te vermijden. Zo bewaar ik momenteel mijn blok kaas erin bijvoorbeeld. Het is geurloos en BPA-vrij! Je kunt er nog veel meer in bewaren maar ook in meenemen. Het is handig om plakken van deze heerlijke sinaasappel-kardemom cake in te vouwen en mee te nemen voor een picknick. Er zijn diverse afmetingen en designs beschikbaar. Ze hebben zelfs ook een vegan versie.

Verkrijgbaarheid
Voor het gemak ga ik er maar vanuit dat ik je nu heel enthousiast heb gemaakt over de Tala bakvormen en Food Wraps. Dus jij vraagt je nu vast af waar je deze kunt kopen? Op dit moment kun je terecht bij tientallen grotere Albert Heijn filialen. Hier ligt een fijn Tala assortiment. Niet alleen vormen maar ook het bakpapier, de foodwraps en nog veel meer. Grijp vooral je kans zou ik zeggen en ga ook aan de slag met dit heerlijke recept. Op de site van Tala kun je ook terecht voor bakinspiratie. Klik hier om daar een kijkje te nemen. Veel bakplezier!

Opslaan?
Wil je het recept voor deze sinaasappel-kardemom cake met glazuur opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Dit artikel is geschreven in betaald partnerschap met Tala Cooking