Begin dit jaar maakte ik een heerlijke bananencake, echt de smeuïgste ever! Nu had ik naast banaan ook nog eens veel wortels over en besloot een combinatie te maken. Dat heeft goed uitgepakt. De cake is nog steeds smeuïg en eigenlijk ook gewoon een beetje klef (daar hou ik van). Je kunt alle noten gebruiken die je zelf het lekkerst vind of die een keer op moeten bijvoorbeeld. De basis is zonder frosting, maar onderaan dit artikel heb ik een paar tips hiervoor mocht je dat graag willen. Zo maak je deze wortelcake met banaan en noten.

Smeuïge wortelcake
Droge cake, daar wordt niemand gelukkig van. Bij dit recept hoef je daar niet bang voor te zijn. Gebruik een springvorm van 18 cm doorsnee. Het beslag is echt heel makkelijk te maken en de cake kan binnen 15 minuten in de oven staan. De cake heb ik 4 dagen na het bakken nog gegeten en hij was nog even lekker en smeuïg.
Smaakmakers
Je kunt alle kanten op qua smaak, maar bij wortel hou ik altijd van kruidig. Zelfs in het voorjaar en de zomer. Er zit dus best wat speculaaskruiden in, maar feel free om dit naar eigen inzicht te doen.
Het recept
Worteltaart met banaan en noten
8
Punten30
minutes55
minutes1
hour25
minutesLet op: dit is exclusief afkoel tijd.
ingrediënten
100 gram zelfrijzend bakmeel
60 gram amandelmeel
40 gram havermeel
200 gram rijpe banaan
100 gram bruine basterdsuiker
2 middelgrote eieren
60 ml zonnebloemolie
60 ml (plantaardige) melk
2 el speculaaskruiden
1 tl bakpoeder
1 tl zout
150 gram geraspte wortel
50 gram noten, ik nam pecannoten
- Nog meer nodig:
ronde (spring)vorm van 18 cm doorsnee
mengkom
siliconen spatel en/of garde
velletje bakpapier
staafmixer
rasp
Stappen
- Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier. Vet de randen in met een beetje olie of boter en bestuif met een dun laagje bloem. Verwarm de oven voor op 170 graden convectie stand.
- Pureer de banaan glad, dit gaat het snelst met een staafmixer. Giet de banaan dan in een kom en meng dit met de zonnebloemolie, melk, eieren en het zout. Klop dit los met een garde. Voeg dan de basterdsuiker toe en meng dit ook nog even goed.
- Voeg dan de 3 melen, bakpoeder en speculaaskruiden toe. Meng tot een glad beslag, dat gaat het fijnst met een spatel. Schep als laatst de geraspte wortel er doorheen. Giet het beslag in de vorm. Verdeel hierop de grof gehakte noten. Ik ben voor pecannoten gegaan!
- Schuif de cake voor 50-55 minuten in de oven om gaar te bakken. Check altijd even met een satéprikker. Laat de cake volledig afkoelen voor je ‘m aansnijdt.
Frosting opties
Ik vind de cake op zich al helemaal af. Maar mocht je er een frosting bij willen maken om de cake mee te vullen? Dan heb ik hier een paar opties voor je. In dit recept vind je een pindakaas frosting, in dit recept een crème met speculoos en hier vind je een frosting met gember.

Opslaan?
Wil je het recept voor deze wortelcake met banaan en noten opslaan? Dit kan makkelijk met bovenstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!