Ja hoor, ik heb er weer eentje! Nóg een nieuwe recept voor kruimel cheesecake. Alledrie z’n voorgangers waren een groot succes. Dus ik ga lekker door tot jullie erop uitgekeken zijn. Dit keer is het een kersen kruimel cheesecake met een vleugje limoen en een bastognebodem. Voor mij is deze rechtstreeks naar de eerste plek geschoten. Ik maakte geluid bij mijn eerste hap, nou dan weet je het wel!

Succesnummer
Nu wil je misschien wel weten wat die 3 voorgangers dan waren? Die zijn namelijk ook onwijs lekker! Voor ieder wat wils. Als eerst maakte ik kruimel cheesecake met blauwe bessen. Niet lang daarna bakte ik er eentje met frambozen en witte chocolade. Toen vond ik dat er ook een tropische versie bij moest komen dus maakte ik er eentje met mango, passievrucht en kokos koekkruimels. Kun jij al een favoriet kiezen?

Kersen uit blik
Er is weinig fruit dat ik lekker vind uit blik. Perzik en kersen staan, ook al zijn ze samen, toch eenzaam aan de top. Voor dit recept heb ik kersen vlaaienfruit gebruikt. Die bestaat trouwens ook in een bosvruchten variant en die zou hier ook heel geschikt voor zijn!
Het recept
Kersen kruimel cheesecake
9
stuks40
minutes40
minutes1
hour20
minutesLET OP! De cheesecake moet ook nog volledig afkoelen en koud worden. Ik kan aanraden om ‘m een dag/avond van tevoren al te maken. Of op tijd in de ochtend als ze vanaf de namiddag nodig zijn. Tel er ongeveer 5 uur bij op.
ingrediënten
- Bodem:
150 gram Bastogne koeken
50 gram Digestives koekjes
60 gram roomboter
1/4de tl zout
- Vulling:
400 gram A-merk roomkaas
2 middelgrote eieren
40 gram kristalsuiker
1 tl vanillepasta- of extract
1 blik vlaaienfruit kers (420 gram)
rasp van 1 limoen
- Topping:
85 gram zelfrijzend bakmeel
80 gram kristalsuiker
75 gram koude roomboter
50 gram havermout vlokken
1/4de tl zout
- Nog meer nodig:
vierkante bakrand van 18 bij 18 cm*
velletje bakpapier
siliconen spatel en/of garde
mengkom
keukenmachine
rasp
Stappen
- Zorg eerst dat de ingrediënten voor de vulling op kamertemperatuur zijn. Zet een bakplaat klaar met daarop een velletje bakpapier. Zet hierop de bakrand- of vorm, bekleed deze aan de binnenkant ook met bakpapier. Het is het makkelijkst om 4 strookjes te knippen en er met een paar druppels zonnebloemolie tegenaan te plakken. Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
- Voor de bodem smelt je de boter in een steelpan. Doe beide soorten koekjes en het zout in de keukenmachine en maal dit fijn. Voeg toe aan de gesmolten roomboter. Roer dit goed door elkaar. Stort de kruimels in de bakrand- of vorm, maak dit egaal en druk dan heel goed aan.
- Doe dan de suiker, vanille en limoenrasp in een kom. Roer 1 bakje roomkaas los en voeg dit eraan toe. Roer dit door elkaar en voeg dan een ei toe. Als dit door elkaar zit roer je het andere bakje roomkaas los en voeg je het ook toe. Als dit er doorheen geroerd is voeg je het tweede ei toe. Meng tot een gladde vulling. Hier en daar een klontje maakt niet uit. Roer met een spatel of garde en gebruik geen machine, je wil namelijk dat er zo weinig mogelijk lucht inzit. Giet het mengsel op de koekbodem en strijk glad.
- Verdeel hierover dan de kersen. Uit blik heeft het lekker veel aanhangend gelei. Je kunt het gewoon scheppen met een lepel maar een spuitzak met groot open geknipt gat werkt ook goed! Maal dan de ingrediënten voor de topping door elkaar in een keukenmachine. Als er grove kruimels ontstaan stop je met mixen en deze strooi je dan over de kersen. Druk heel lichtjes aan!
- Schuif de taart voor 20 minuten de oven in. Zet de oven na die 20 minuten op 170 graden hete lucht (10 graden lager dus) en bak nog eens 20 minuten. Zet de cheesecake nu voor minimaal 2 uur op het aanrecht om af te koelen. Zet de taart daarna voor minimaal 3 uur in de koelkast, het liefst nog iets langer.
- Snijd er 9 gelijke vierkanten van. Kleinere porties kunnen natuurlijk ook. Deze taart kun je prima invriezen, maar de dag na het maken is ie op zijn allerlekkerst. De kruimels en bodem zullen daarna zachter worden. Makkelijk een dag of 5 lang te eten. Bewaar in de koelkast.
Notities
- *Je kunt dit eventueel ook bakken in een ronde vorm van 18 cm doorsnee, wellicht moet ie dan nog 5 minuten langer in de oven.
- *Dit is om het geheel nog iets frisser te maken. Ik ben echt dól op limoen dus gebruik een hele. Je kunt ook de helft doen. Gebruik je liever citroenrasp? Kan ook!
Vanille
Ik krijg heel regelmatig de vraag wat vanillepasta is en of je ook vanille aroma kunt gebruiken? Daar heb ik een uitgebreid artikel over geschreven en deze kun je hier lezen.
Opslaan?
Wil je het recept voor deze kersen kruimel cheesecake opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
