Samenwerking – Hoi bakfan, leuk dat je er bent! Ik deel vandaag het recept voor een heerlijke frambozencake met citroencrème. Ik weet zeker dat iedereen dit kan maken en je hebt er ook geen ingewikkelde spullen voor nodig. Het is een lekkere smeuïge cake want die is op basis van olie. De frambozen maken ‘m wat frisser en de zoete citroencrème maakt het helemaal af.

De bakvorm
Voor dit recept mocht ik aan de bak met een set fijne bakproducten van Tala. Het is een Brits merk dat al meer dan 100 jaar bestaat. Ze hebben talloos veel fijne bak- en kookproducten in hun assortiment. Ik heb de naam al wel eens voorbij zien komen, maar volgens mij heeft het nooit eerder in mijn keukenkastje gestaan. Deze frambozencake heb ik gebakken in de Deep Cake Tin in mijn o zo geliefde afmeting, 18 cm. Dit keer geen springvorm maar een hoge vorm met losse bodem. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je beslag er doorheen lekt, dit gaat namelijk prima. Ik heb zelden zo’n stevig en robuuste bakvorm in mijn handen gehad. Ik vertel je er nog wat meer over.

Tala Performance
Naast bakvormen hebben ze dus ook een hoop fijne bak attributen. Denk dan aan bijvoorbeeld maatschepjes, siliconen spatels en prachtige beslagkommen. Daar laat ik je straks nog wat meer van zien maar eerst ga ik nog even terug naar de bakvormen. Deze voelen dus onverwoestbaar. Ze zijn gemaakt van zware kwaliteit staal en hebben een dubbele non-stick laag waardoor je de vorm niet eens hoeft in te vetten.

Dat laatste vond ik toch een beetje spannend, zeker met frambozen door het beslag. Maar ik heb het geprobeerd. En guess what?! Het is waar, het is echt niet nodig. Ik ben zwaar onder de indruk hoe makkelijk deze cake uit de vorm kwam. Echt moeiteloos! Door die dubbele non-stick laag is de vorm ook ónwijs makkelijk schoon te maken. Onder de hete kraan, afwasborstel eroverheen, afdrogen en het kan zo weer de kast in. De vormen kunnen ook in de vaatwasser. Maar voor de langste levensduur van je vorm, wordt de handwas nog altijd aangeraden.
Het recept
Frambozencake met citroencrème
8
personen30
minutes1
hour1
hour30
minutesLet op! De cake moet volledig afkoelen, dit zal tussen de 2 en 3 uur duren. Deze tijd komt er dus nog bij.
ingrediënten
- Beslag:
180 gram zelfrijzend bakmeel
150 ml zonnebloemolie*
150 gram witte basterdsuiker
3 middelgrote eieren
85 gram magere kwark
rasp van een halve bio citroen
1 tl vanille pasta- of extract
1 tl baking soda
1/2 tl zout
150 gram verse frambozen*
- Citroencrème:
150 gram roomboter
75 gram A-merk roomkaas*
30 gram lemoncurd
25 gram poedersuiker
rasp van een halve bio citroen
1 tl vanillepasta- of extract
- Topping:
verse frambozen, hoeveelheid naar keuze
muntblad topjes, citroenschil krulletjes en/of poedersuiker (optioneel)
- Nog meer nodig:
beslagkom
siliconen spatel
18 cm deep cake tin
handmixer
bolzeef
afkoel rekje
rasp
Stappen
- Verwarm allereerst de oven voor op 160 graden convectie stand (boven en onder warmte).
- Doe dan de kwark in de mengkom samen met het zout en de eieren. Meng dit door elkaar met een garde.
- Voeg dan de vanille, citroenrasp, zonnebloemolie en basterdsuiker toe. Klop dit voor een halve minuut in een flink tempo door elkaar.
- Haal dan het zelfrijzend bakmeel samen met de baking soda door een bolzeef en voeg dit toe aan het natte deel. Meng tot een glad beslag. Dit gaat perfect met een siliconen spatel. Roer niet te lang, eenmaal een glad beslag? Dan kun je stoppen met roeren.
- Doe de frambozen in een bakje en voeg hier een tl bloem aan toe. Draai rondjes met het bakje zodat ze allemaal zijn voorzien van een heel dun laagje. Schud ze goed af om overtollig bloem te voorkomen.
- Giet de helft van het beslag in de vorm en verdeel hier de frambozen overheen. Blijf ongeveer 1 cm weg van de rand. Giet dan de rest van het beslag erbij.
- Schuif de cake voor ongeveer 60 minuten de oven in. Bak gaar en goudbruin. Check de gaarheid altijd even met een satéprikker voor de zekerheid. Elke oven is tenslotte anders. Direct na het bakken kun je de cake uit de vorm lossen. Neem hier bijvoorbeeld en hoog en breed glas voor. Zet de vorm daarop en trek de rand rustig naar beneden. Leg de cake daarna op z’n kop op een afkoel rooster en haal dan de bodem er vanaf. Hiervoor steek je er een mesje tussen en haal langzaam omhoog. Laat de cake volledig afkoelen.
- Haal nu de ingrediënten voor de citroencrème uit de koeling en leg deze op het aanrecht. Zo kan het lekker op kamertemperatuur komen. Wanneer de cake is afgekoeld (wat een kleine 3 uur duurt) begin je aan het maken hiervan. Doe de boter in een kom en mix dit op hoge snelheid. Je zal zien dat na een paar minuten de kleur steeds lichter wordt. Dat komt omdat de boter lucht opneemt. Voeg dan de poedersuiker en vanille toe en mix nog een minuut op hoge snelheid.
- In een ander kommetje roer je de roomkaas los en voeg je de lemoncurd en citroenrasp toe. Meng dit goed en voeg het in 3 delen toe aan de luchtige boter. Dit kan gewoon met de hand, hoeft niet met de mixer. Eenmaal glad geroerd is je citroencrème klaar.
- De afgekoelde cake smeer je hier royaal mee in. Maak af met verse frambozen. Decoreer optioneel met nog wat munt, citroenschil krulletjes en/of poedersuiker. Deze cake is vers echt het allerlekkerst, mede door het knapperige randje. Door de roomkaas in de crème moet ie wel worden bewaard in de koelkast. Een puntje het liefst op kamertemperatuur laten komen voor je het eet. Dit is gewoon lekkerder dan wanneer het koud is. Invriezen is ook prima. Eet smakelijk!
Notities
- *De cake kan ook worden gemaakt met roomboter. Top voor de smaak maar meestal iets minder lang smeuïg. Een vervangende olie kan eventueel ook worden gebruikt, maar ik hoop dat je nog gewoon 150 ml zonnebloemolie in huis hebt.
- *Verse frambozen zijn wat wat minder ‘nat’ dan diepvries frambozen. Daarom gebruik ik graag vers fruit in dit geval.
- *Hiermee bedoel ik Philadelphia of zo’n kuipje Monchou luchtig.


Mengkom
Terug naar de bakattributen. Stiekem stond er zo’n mooie grote stenen mengkom al een tijd op mijn lijstje. Uit ruimte gebrek in mijn keukenkastjes heb ik er nooit eentje gekocht. Maar nu ik er eentje heb moet ik wel ruimte maken. Het is echt een fijne. Hij is lekker zwaar dus je kunt gewoon mengen met 1 hand terwijl je de kom niet hoeft vast te houden bijvoorbeeld. En omdat hij zo groot is past alles erin! Er is niks zo vervelend als een beslag maken in een te kleine kom. Dat herkennen we allemaal wel denk ik?

Spatels en maatbekers
Maar er is meer! De spatels hebben een houten handgreep en siliconen einde. Zoals je weet werk ik altijd met siliconen spatels omdat ik deze gewoon super fijn vind. Ze mengen prettig en je kan de beslagkom super schoon leeg halen, zo gaat er niks verloren. Er zijn grote en kleine. Het kleine formaat gebruik ik ook heel graag. De robuuste maatbeker van glas komt als geroepen, ik wilder er nog wel graag eentje waar een liter inpast. De maatschepjes zijn top. Hier dwalen er altijd een hoop van door mijn keukenla, maar ik ben van plan deze set aan elkaar te houden. Zo heb je alle maatjes altijd compleet.

Verkrijgbaarheid
Tala is nieuw op de Nederlandse markt en enkel nog online verkrijgbaar, maar vanaf nu is ook een deel van het assortiment bij tientallen grotere Albert Heijn winkels te verkrijgen. Dat is dus voor jou top om kennis te maken met het merk. Als je daar dan toch bent, vergeet niet zo’n klein paletmes in je mandje te doen. Die zijn ontzettend handig voor van alles! Ik gebruik het allemaal nog niet zo lang maar vind het echt super fijne producten. Met op nummer 1 zeker de bakvormen! Wist je bijvoorbeeld dat deze allemaal BPA en PFOA vrij zijn? En dat er 10 jaar garantie zit op alle producten? Tel uit je winst!

Opslaan?
Wil je het recept voor deze frambozencake met citroencrème opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Dit artikel is geschreven in betaald partnerschap met Tala Cooking.