De slof is één van mijn lievelingstaarten. Een lekkere chewy bodem met een fruitige topping. Zo zie ik ze het liefst! Ik heb er al een aantal heerlijke recepten voor gedeeld maar dit is een toppertje voor het voorjaar. Met het oog op Pasen is deze perzik slof met witte chocolade ook zeer geschikt. Mocht je voor een echte kleuren knaller willen gaan kan ik je deze slof met frambozen en pistache ook niet onthouden. Veel bakplezier!

Perzik
Perzik is naast kersen één van de weinige soorten fruit die ik lekker vind uit blik. Perzik is ook best wel een moeilijk soort fruit in baksels vind ik. De smaak blijft niet altijd zo goed staande is mijn ervaring. Ik heb weleens een kwarktaart gemaakt van rijpe wilde perziken. Nou, daar proefde je precies niks van. Zonde van die perziken. Ik ben nu met iets grover geschud te werk gegaan. In verhouding redelijk wat perzik gebruikt en dit keer uit blik. Die zijn iets aanweziger qua smaak.

Sinaasappel
De smaak is lekker maar de smaak van de koek en spijs heeft wel wat meer de overhand. Het is een lekker romige mousse en een absoluut toffe slof. Maar ik wil wel even gezegd hebben dat de perzik smaak er niet vanaf knalt. Je proeft het, maar het is gewoon niet zo intens als aardbei en framboos bijvoorbeeld. Voeg wat sinaasappelrasp toe voor dat beetje extra. Ik heb het zelf niet gedaan. Had het wel moeten doen want ik had het al klaarstaan.. Simpelweg vergeten. Ik zou voor rasp van een halve sinaasappel gaan. Maar uiteraard staat het vrij om dat lekker naar je eigen smaak te doen.
Het recept
Perzik slof met witte chocolade
6
personen1
hour30
minutes1
hour30
minutesLet op, er komt nog ongeveer 5 uur tijd bij voor het afkoelen van de bodem en het opstijven van de mousse en toplaag. Je kunt er ook gerust met 8 personen van eten. 6 porties zijn ruime stukken.
ingrediënten
- Bodem:
115 gram zelfrijzend bakmeel
65 gram roomboter, koud in blokjes
55 gram witte basterdsuiker
1/3de middelgroot geklutst ei
snufje zout
1 tl bakpoeder
1 tl vanille extract
- Spijs:
50 gram amandelmeel
35 gram kristalsuiker
2/3de middelgroot geklutst ei
rasp van 1/4de citroen
- Vulling:
200 ml slagroom
200 gram uitgelekte perziken, gepureerd
80 gram magere kwark
30 gram kristalsuiker
3,5 blaadjes gelatine
1 tl vanillepasta
optioneel rasp van ongeveer een halve sinaasappel
- Toplaag:
3 halve perziken, ongeveer 170 gram
30 gram perzik siroop uit blik
1 blaadje gelatine
- Topping:
150 ml slagroom
1 el kristalsuiker
40 gram witte chocolade + optioneel wat chocolade krulletjes of sprinkles
1 halve perzik in partjes
- Nog meer nodig:
sloffenvorm, die ik gebruik is 18,5 bij 10 cm
staafmixer
bolzeef
acetaatfolie van zeker 8 cm hoog
spuitzak + kartel spuitmondje
bakpapier
handmixer
Stappen
- Maak eerst het deeg door alle ingrediënten hiervoor bij elkaar te kneden tot een bal. Dit kan met de hand of met een standmixer. Vet de binnenkant van de sloffenvorm in met een dun laagje boter en bestuif met wat bloem. Zet deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel hier het deeg in, zo gelijkmatig mogelijk.
- Verwarm nu de oven voor op 180 graden convectiestand (boven en onderwarmte).
- Maak de spijs door de ingrediënten hiervoor door elkaar te roeren. Verdeel de spijs op het deeg, dit kan gewoon met een lepel. Blijf ongeveer 1 cm weg van de rand. Schuif de slof dan de oven in en bak gaar en goudbruin in 25-30 minuten. Haal na 10 minuten afkoelen ongeveer de rand van de slof. Dit gaat nu nog makkelijk ivm de warmte.
- Zet de blaadjes gelatine te weken in koud water voor minimaal 15 minuten. Pureer de perzik samen met de kwark en haal deze door een bolzeef. Druk het er met de bolle kant van een eetlepel doorheen. Perzik is best ‘vezelig’ en zo haal je het ergste eruit. Het is niet veel maar alles wat in de zeef blijft hangen kun je wegspoelen onder de kraan. Voeg nu de suiker toe aan dit mengels.
- Klop de slagroom lobbig samen met de vanille. 1/3de van het perzik-kwark mengsel verhit je in een steelpan. Wanneer het bijna kookt zet je het vuur uit en los je hier 3,5 blaadjes gelatine in op. Eenmaal opgelost voeg je de rest van het perzik-kwark mengsel eraan toe.
- Zet nu een rand acetaatfolie om de slof en laat de vorm hier dan weer omheen zakken. Giet het perzik mengsel al roerend bij de slagroom. Vergeet de sinaasappelrasp niet als je dat wil. Er ontstaat een gladde en gietbare mousse. Dit giet je op de sloffen bodem. Zet dit voor zeker 2 uur in de koelkast.
- Als die twee uur bijna zijn verstreken pureer je ook de perzik voor de toplaag samen met wat van het siroop. Haal dit ook weer door een bolzeef. Een klein deel hiervan verhit je in een steelpan om het overgebleven blaadje gelatine in op te lossen. Meng dan alles door elkaar. Pak de slof, die inmiddels al aardig is opgesteven erbij en giet de topping erop. Zorg dat deze niet heet is, hier kan het bovenste laagje van de vulling van smelten. Dat is op zich niet erg, want dat stijft wel weer op maar het eindresultaat zal er dan minder strak uitzien.
- Zet de slof voor nog minimaal 1 uur terug de koelkast in. Ondertussen smelt je 40 gram witte chocolade au bain marie. Giet dit op een snijplank met een velletje bakpapier erop. Strijk uit en versier optioneel met sprinkles of chocolade krullen. Zet ook in de koelkast om hard te laten worden. Klop ook alvast de slagroom stijf met een beetje kristalsuiker. Doe dit gelijk in een spuitzak met een kartel spuitmondje en leg koud.
- Na 4 uur is de taart zeker weten volledig opgesteven. Maak af met de decoratie en smullen maar! Zelf vind ik een slof op zijn lekkerst vanaf dag twee. De bodem wordt dan wat taaier en dat hoort wat mij betreft helemaal bij de slof experience. Makkelijk een aantal dagen goed te houden in de koelkast. Eet smakelijk!

Opslaan?
Wil je het recept voor deze perzik slof met witte chocolade opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
