Dag leuke mensen! Welkom bij dit recept voor de XXL aardbeienschelp met kokosroom. Het idee om dit te maken begon een paar weken geleden al. Het ging niet zonder slag of stoot maar uiteindelijk is dit gewoon héél lekker en dat is het belangrijkste!

Gele room
Als basis heb ik mijn foolproof gele room recept gebruikt. Het leek mij leuk om deze eens met kokosmelk te maken. Ik had al een beetje verwacht die ie dan niet helemaal foolproof meer zou zijn. De room bleef na een nachtje koelkast te dun, maar dat heb ik weten te fixen. Ik heb er achteraf nog wat gele room poeder aan toegevoegd om ‘m dikker te maken. Ik zou dus zeggen; gebruik dit recept zoals ie is OF neem hetzelfde recept vervang de ‘normale’ melk door kokosmelk (de ongezoete kokosmelk van AH uit de koeling, die is sowieso heel lekker). Zorg dan ook dat je ongeveer 60 gram gele room poeder nog bij de hand hebt.

Een zooitje
Ik zal er geen doekjes om winden, van deze taart is geen fatsoenlijke punt te snijden. Je kunt je best doen, het lijkt op een punt. Maar vers kruimelig bladerdeeg laat zich niet zomaar proportioneren zoals jij wil. Het is echt wel leuk en vooral heel lekker om ‘m een keer te maken. Maar als je minder zooi wil dan kan ik je beter de ‘normaal’ formaat schelpen aanraden. Het recept daarvoor vind je hier!
Het recept
XXL aardbeienschelp met kokosroom
6
personen1
hour20
minutes1
hour20
minutesLet op! De gele room moet best wel lang afkoelen en opstijven. Het is het fijnst om deze een dag van tevoren te maken. Houd daar dus rekening mee. De taart is voor 6-8 personen!
ingrediënten
- Schelp:
een rol ‘vers’ bladerdeeg
water
kristalsuiker
- Vulling:
400 ml kokosmelk
100 ml slagroom
130 gram kristalsuiker
30 gram maizena
1 heel middelgroot heel ei
2 eidooiers
1 vanillestokje, een flinke el vanillepasta kan ook
- Topping:
300 gram verse aardbeien, in partjes
100 ml slagroom + 1 el kristalsuiker
geroosterde amandelstifjes of kokosrasp
1 el aardbeienjam + 2 el water
- Nog meer nodig:
ronde taartpan van zeker 5 cm hoog, met een bodemmaat van 21 cm doorsnee en de rand ongeveer 25 cm doorsnee. Deze loopt dus wijd uit als ie op z’n kop staat.
steelpan
garde (opzetstuk staafmixer)
keuken kwastje
Stappen
- Begin met het maken van de gele room, het liefst een dag van tevoren. Hoe? Check even de link (dikke groene letters) in het kopje ‘gele room’ hierboven.
- Neem de taartpan en vet de buitenkant in met een dun laagje boter. Bestuif dan met een beetje bloem en tik dat er zoveel mogelijk vanaf.
- Rol het bladerdeeg uit en snijd hier een rondje uit. Zorg dat deze ongeveer 3 cm doorsnee groter is dan de doorsnee van de bodem van je taartpan. In dit geval dus 24 cm doorsnee, zo valt het randje deeg ongeveer 1,5 om de rand van de vorm. Dit is straks de opstaande rand van je schelp.
- Leg deze lap deeg op de onderkant van de taartpan. Neem een vork en prik op het vlakke deel, de onderkant dus, heel wat gaatjes.
- Neem een keukenkwast en een schaaltje water. Maak het deeg hiermee vochtig, niet zeiknat. Giet er dan een bergje kristalsuiker op. Met de zijkant van je hand aan de kan van je pink kun je de suiker mooi uitstrijken. Zorg ook dat de omgeslagen randjes voorzien zijn van een suiker laagje.
- Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Bak de schelp goudbruin en gaar in ongeveer 20-22 minuten. Haal uit de oven en laat even 15 minuten afkoelen. Draai de schelp dan om en haal de taartpan er voorzichtig uit, laat verder afkoelen.
- Smelt 60 gram witte chocolade au bain Marie of in de magnetron en besmeer de binnenkant van de schelp met een dun laagje hiervan. Wanneer dit is uitgehard kun je ‘m vullen met een lekkere laag van de kokosroom. Ik heb ongeveer 4/5de van het geheel gebruikt, dus je kunt er tijdens het maken ook nog wat van snoepen als je wil.
- Maak af met de aardbeien. Het is niet noodzakelijk maar voor een mooie afwerking breng je nog een eetlepel aardbeienjam en 2 el water aan de kook. Met een kwastjes voorzie je alle aardbeien met een laagje hiervan voor een mooie glans. Maak af met wat toeven slagroom en amandel of kokos.
- De taart is nu al heerlijk maar je kunt ‘m nog afwerken met extra slagroom en geroosterde amandelen. Door het laagje chocolade wordt de schelp niet gelijk zacht, maar deze taart is vers wel het lekkerst!
Opslaan?
Wil je het recept voor deze XXL aardbeienschelp met kokosroom opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
