Hallo lieve mensen! Ik heb weer eens een lekkere variatie gemaakt op een recept dat al op mijn site staat. De cake was ooit een knaller van een toevalstreffer voor mijn reuze roze koek recept. Daar maakte ik een jaar later deze overheerlijke kaneelcake met speculoos frosting van. Nu een half jaartje later had ik er weer een lekker idee mee en maakte ik deze koffiecake met dulce de leche en hazelnoten.

Dulce de leche
Het leek me altijd een rotklus om te maken (ook al hoef je er weinig voor te doen). Maar sinds ik het eenmaal heb gedaan een maandje geleden, snap ik niet waar ik altijd tegenop keek. Voor dit recept heb je ongeveer 2/3de van het blikje nodig. De dulce de leche die je over hebt kun je in een ander recept gebruiken, opsnoepen of op je brood smeren.

Hoe maak je het?
Vul een grote (steel)pan met water en doe hier een blikje gecondenseerde melk in (haal het etiket er eerst af). Breng het water aan de kook en zet de pan dan op het kleinste pitje op het laagste vuurtje. Het water hoeft echt niet de hele tijd volop te bubbelen maar als het rond het kookpunt is, is dat top! Laat het blikje 2,5 tot 3 uur in de pan liggen. Vul af en toe bij met water. Er schijnt ontploffing gevaar te kunnen ontstaan als er een deel van het blikje droog komt te staan, dus let daarop. Ik leg het blikje trouwens altijd op z’n zijkant. Het is dus vooral een klus van geduld en een beetje in de gaten houden. Denk eraan dat het ook nog wel even duurt voor het blikje dulce de leche daarna is afgekoeld. Ik raad dus aan om dit een dag van tevoren al te maken voor het gemak.
Het recept
Koffiecake met dulce de leche en hazelnoten
8
Punten40
minutes25
minutes1
hour5
minutesLet op! De totale tijd is zonder wachttijd. Hier komt het wachten voor het afkoelen en het maken van de dulce de leche nog bij.
ingrediënten
- Beslag:
100 gram zelfrijzend bakmeel
80 gram amandelmeel (kan ook hazelnootmeel zijn)
110 gram witte basterdsuiker
2 middelgrote eieren
60 ml plantaardige melk
50 gram gesmolten (plantaardige) roomboter
1 tl vanille extract
1/4de tl zout
1 el-maatschepje poedervorm oploskoffie (dit is voor een subtiele koffiesmaak, meer mag natuurlijk)
1/2 tl bakpoeder
- Topping:
2/3de blik dulce de leche
60 gram geroosterde hazelnoten
1 tl zeezout flakes
- Nog meer nodig:
springvorm van 18 of 20 cm doorsnee*
velletje bakpapier
mengkom
siliconen spatel
Stappen
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de randen ook in met een beetje olie of boter en bestuif met bloem. Verwarm de oven voor op 170 graden convectie stand (boven en onder warmte).
- Doe alle natte ingrediënten samen met het zout en de oploskoffie in de kom. Wanneer dit door elkaar zit voeg je de droge ingrediënten toe. Roer tot een glad beslag en giet in de vorm. Verdeel gelijkmatig en bak gaar in 25-30 minuten.
- Leg de cake na het bakken direct op z’n kop om af te koelen. Dit gaat het handigst op zo’n afkoel rooster.
- De oven zet je niet uit maar deze zet je op 190 graden. Doe de hazelnoten in een ovenschaal of op een bakplaat en rooster ze goudbruin in ongeveer 10 minuten. Laat afkoelen.
- Wanneer de cake volledig is afgekoeld strijk je de dulce de leche over de cake. Maak af met de hazelnoten en het zeezout. Smullen maar! Bewaar de cake op het aanrecht, afgedekt met een stuk folie. Nog beter; alles in punten snijden en in een luchtdicht bakje bewaren. Invriezen kan, maar vers het lekkerst!
Notities
- Let op. Als je bakt in 18 cm kan het zijn dat de cake een paar minuten meer nodig heeft in de oven.
Opslaan?
Wil je het recept voor deze koffiecake met dulce de leche en hazelnoten opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
