Eigenlijk is dit weer een soort verkapt shortbread recept. Ik heb daar al flink wat recept voor online staan maar dit is weer een nieuwe variant. Een makkelijke want de bodem hoeft niet eens de oven in. Je neemt gewoon speculaasjes met Digestives en om het nog iets gezelliger te maken heb ik wat gepofte quinoa toegevoegd. De bodem is lekker kruimelijk, maar dat hoort bij shortbread. Ben je er klaar voor? Zo maak je deze speculaas-karamelrepen met witte chocolade.

Het recept
Speculaas-karamelrepen met witte chocolade
9
porties30
minutes12
minutes40
minutesLet op! Maak dit recept een dag voor je het nodig hebt. Er komt dus nog flink wat wachttijd bij, het liefst een hele nacht.
ingrediënten
100 gram speculaasjes
50 gram digestives
60 gram roomboter
4 el gepofte quinoa
1 blikje gecondenseerde melk
50 gram roomboter
30 gram donkerbruine basterdsuiker
1 tl vanillepasta
100 gram witte chocolade*
40 gram geroosterde amandel stiftjes*
- Nog meer nodig:
cakeblik van ongeveer 22 cm lang
velletje bakpapier
steelpan
koekenpan
keukenmachine
siliconen spatel
Stappen
- Bekleed het cakeblik met bakpapier. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine en smelt de roomboter in een steelpan. Meng dit dan samen met de gepofte quinoa door elkaar. Stort dit in de cakevorm en druk heel hard en egaal aan.
- Doe dan de basterdsuiker, boter en vanille in een steelpan en zet deze alvast op laag vuur. Giet vervolgens de gecondenseerde melk erbij. Zet het vuur middelhoog en blijf continue roeren met een siliconen spatel.
- Breng het mengsel aan de kook terwijl je de hele tijd blijft roeren. Speel een beetje met het vuur tussen laag en middelhoog (op een middelgrote pit). Wanneer je blijft roeren gaat het goed, het kan namelijk snel aanbranden als je daar mee stopt. Neem lekker alle randen en de bodem van het pannetje mee.
- Op een gegeven moment zie je dat het mengsel dikker wordt en het los begint te laten van de randen. Klinkt misschien gek maar als je het ziet, snap je wat ik bedoel. Wanneer dit het geval is blijf je nog zo’n 2-3 minuten fanatiek doorroeren. Giet het mengsel dan op de koekbodem. Strijk direct zo strak mogelijk uit met een paletmes. Het wordt al snel dik, dus werk snel.
- Laat dit nu zo’n 12 minuten staan. Strooi dan de druppels witte chocolade eroverheen. Laat dit smelten door ongeveer 10 minuten te laten staan. Strijk dan ook de witte chocolade glad. Strooi hier vervolgens de geroosterde amandel stiften overheen.
- Het beste is het om volledig op te laten stijven op het aanrecht. Mocht er haast bij zijn kun je de koelkast nog gebruiken als hulpmiddel. Snijd met een groot glad koksmes. Als je deze heet maakt onder de kraan kom je wat makkelijker door de chocolade laag heen.
Notities
- Ik rooster dit altijd direct wanneer ik het koop. Zo heb je altijd lekkere smaakvolle amandel stukjes staan. Mocht je dit niet hebben voorbereid? Rooster ze dan even in een droge koekenpan tot ze een mooi bruin kleurtje hebben.
- Dit no bake baksel is echt zoet, maar heerlijk met witte chocolade. Mocht je dat zoete iets willen indammen, dan kun je ook pure chocolade gebruiken bijvoorbeeld.

Opslaan?
Wil je het recept voor deze speculaas-karamelrepen met witte chocolade opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
