De klassieke aardbeienschelp, wie kent ‘m niet?! Absoluut één van mijn favoriete gebakjes. Verrassend genoeg heb ik ze nog nooit eerder zelfgemaakt. Maar als ik bij de bakker sta is de kans groot dat mijn keus hierop valt. Ik heb er onlangs nog één gegeten en ik denk dat die ervoor gezorgd heeft dat ik zelf eens aan de slag ben gegaan. Deze aardbeienschelpen met roomvulling heb ik helemaal gemaakt zoals ik ze het lekkerst vind.

Aardbeienschelpen vulling: gele room
Dat houdt in dat ik voor de vulling ongeveer 2/3de gele room gebruik en 1/3de slagroom. Zo heeft de wat zware room toch ook nog iets luchtigs. Ook smeer ik de binnenkant van de schelpen in met een heel dun laagje witte chocolade. Naast dat dit de schelpen beschermd tegen het vocht uit de room is het qua smaak ook gewoon heel erg lekker.
Ik heb ze ook voorzien wat een lekker glimmend laagje. Dit doe ik met een mengsel van aardbei- of abrikozenjam met een beetje water. Of je ze nog afmaakt met een rozet slagroom is natuurlijk aan jou. Ik weet zeker dat je hier ieder bezoek mee verrast. Want wie houdt hier nou niet van?!

Aardbeienschelpen
Voor een relatief simpel gebakje is het toch wel wat werk. Zelf vind ik het super prettig om alle voorbereidingen een dag/avond van tevoren te doen. Er zit namelijk best wat wachttijd door afkoelen/opstijven tussendoor. Voor het gemak koos ik om een gele room poeder te gebruiken, maar wanneer je dit zelf maakt heeft dat natuurlijk invloed op de voorbereidingstijd.
Aardbeienschelpen met roomvulling
6
stuks1
hour30
minutes24
minutes2
hoursAardbeienschelpen met roomvulling. Wie kent deze klassieker niet? Ik vertel je graag hoe je ze zelf heel lekker kunt maken!
ingrediënten
- Schelpen:
4 plakjes bladerdeeg van 10 bij 10 cm (diepvries)
3 el water
royaal kristalsuiker
40 gram witte chocolade druppels, gesmolten
- Vulling:
Ongeveer 500 gram gele room, dit kun je zelf maken of je kunt een poedermix gebruiken. Je kunt vooraf dus uitrekenen hoe het zit met het gewicht en de hoeveelheid. Hier heb ik een zelf maak recept voor je!
200 ml slagroom
- Topping:
225 gram verse aardbeien, ongeveer 15 middelgrote zijn dat
30 gram aardbeien- of abrikozenjam
40 gram water
150 gram slagroom
1,5 el kristalsuiker
geroosterd amandelschaafsel of pistachenoten
- Materiaal
Metalen baktray voor een grote maat muffins
Rolstok
Ronde koek steker van 10 cm doorsnee
Een glad en kartel spuitmondje
2 Spuitzakken
Steelpan
Keukenkwast
Handmixer
Staafmixer
Stappen
- Leg allereerst de plakjes bladerdeeg op het aanrecht om te laten ontdooien. In de tussentijd smeer je de onderkant van muffin tray in met een dun laagje boter. Alle 6 de vorm incl 2 cm na de bocht naar beneden. Bestuif dit ook lichtjes met bloem. Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
- Wanneer het bladerdeeg flexibel is steek je met de koekvorm 4 rondjes uit. Plak het overige deeg aan elkaar door héél kort te kneden. Rol dit uit, evendik als de andere plakken. Herhaal zit nog een zodat je 6 plakken bladerdeeg hebt.
- Smeer deze vervolgens in met een heel klein beetje water. Echt een dun laagje anders gaat de suiker klonten. leg de deeg plakjes naast elkaar op het aanrecht en bestrooi royaal met suiker. Rol hier dan lichtjes de rolstok overheen.
- Leg de plakken deeg dan stuk voor stuk op zijn vorm. Tik de overige suiker er wel vooraf af. Zorg dat de naar beneden vallende randen aan de vorm zitten geplakt. Dit doe je ook door het lichtjes aan te drukken.
- Schuif de schelpen dan voor 18 minuten in de oven. Draai de vorm dan een slag en bak nog eens 6 minuten. Zo worden ze mooi egaal bruin. Wanneer je ze gaar uit de oven haalt geef je ze een licht tikkie omhoog zodat de ergste hitte eruit kan en het deeg snel afkoelt.
- Maak in de tussentijd de gele room klaar. De 200 ml slagroom kun je ook alvast stijf kloppen en koud zettene.
- Smelt dan de witte chocolade au bain marie. Wanneer de schelpen volledig zijn afgekoeld smeer je de binnenkant in met een dun laagje hiervan. Dit gaat het best met een keukenkwast.
- Als de witte chocolade is uitgehard kun je de schelpen in een luchtdicht zakje bewaren.
- Doe de aardbeienjam en water in een hoge kan en zet hier de staafmixer in tot een een glad en dun geheel hebt. Giet dit in een steelpan en kook dit een paar minuutjes in tot het wat meer op gelei lijkt. Bewaar dit apart.
- Wanneer de gele room stijf en koelkast koud is meng je dit met de slagroom. Schep dit direct in een spuitzak met een glad spuitmondje erin.
- Vul alle schelpen royaal met room. Maak dan af met aardbeien. Ongeveer 2,5 middelgrote aardbeien in 4en gesneden per schelp. Smeer de aardbeien dan voorzichtig in met het dunne jam mengsel. Hier gaan ze mooi van glimmen en het helpt tegen uitdroging.
- Klop de overige slagroom op samen met de suiker. Doe dit in een spuitzak met kartel. Zet op elke schelp een rozet en maak dit af met wat geroosterde pistachenoten of amandelschaafsel.
- De aardbeienschelpen zijn vers tot een paar uur na het maken het allerlekkerst. Langer bewaren? Zet de aardbeienschelpen dan afgedekt in de koelkast. Het kan zijn dat de schelp dan minder krokant blijft. Binnen 3 dagen zou ik ze wel opeten. Geniet!
Notities
- In plaats van aardbeien kun je natuurlijk ook ander lekker fruit gebruiken zoals frambozen, perzik of kiwi (gold).
- Heb je alleen een ‘kleine’ muffin tray. Deze kun je ook gebruiken. Pas dan de maat van de koek steker aan. Misschien kun je er dan wel 7 of 8 maken!
Wil je dit recept makkelijk opslaan? Dat kan met onderstaande foto makkelijk via Pinterest! Mocht je mij nog niet volgen op Instagram? Dan kan dat hier! Hier vind je nog veel meer recept inspiratie!

Zoek je nog meer recepten met aardbeien? Klik dan hier. Daar staan al mijn aardbei recepten onder elkaar!