Deze banoffee slof stond al een tijd op mijn lijstje. Het heeft allemaal zeer goed uitgepakt al zeg ik het zelf. Normaal is een slof gevuld met een laagje spijs. Dit leek me een beetje heftig worden dus heb ik het dit keer overgeslagen. Ik hou je zeker niet tegen als je dat wel doet; want ik denk stiekem dat het ook best lekker is!

Dulce de leche
Hoe maak je dit? Nou dat is echt heel makkelijk. Je hebt er alleen wel flink wat geduld voor nodig. Als ik jou was zou ik het een dag of nog langer van tevoren maken. Haal het etiket van het blikje gecondenseerde melk. Doe het blikje vervolgens in pan die je helemaal vult met water. Breng dit aan de kook en zet dan op laag vuur op je kleinste pitje. Laat dit voor 3 uur zo staan. Zorg ervoor dat het blikje altijd onder water staat (soms bijvullen dus). Ik heb ergens gelezen dat er ontploffingsgevaar is als dit niet het geval is. Haal het blik dan uit het water en laat volledig afkoelen voor je het gebruikt.
Nog meer slof recepten
Ik ben dol op sloffen taarten. Het zal je dus niet verbazen dat dit niet mijn enige sloffen recept is. Hier zijn er nog 3:
Het recept
Banoffee slof
6
personen45
minutes28
minutes1
hour13
minutesLet op; er komt nog ongeveer 4 uur wachttijd bij.
ingrediënten
- Deeg:
115 gram zelfrijzend bakmeel
65 gram roomboter, koud en in blokjes
55 gram witte basterdsuiker
1/4de geklutst ei
mespuntje zout
1 tl bakpoeder
- Dulce de leche:
1 blikje gecondenseerde melk, ongeveer 5 eetlepels Dulce de leche nodig.
- Mousse:
250 ml slagroom
160 gram rijpe banaan, 2 middelgrote
20 gram kristalsuiker
1 el vanillepasta- of extract
2,5 blaadjes gelatine
- Topping:
150 ml slagroom + een eetlepel suiker
dulce de leche, zoveel je wil*
30 gram pure chocolade, gesmolten
1 banaan, in plakjes
- Nog meer nodig:
sloffenring, die van mij is 18,5 bij 10 cm
acetaatfolie van 6-8 cm hoog
bakplaat + bakpapier
spuitzak met kartel spuitmondje (optioneel)
steelpan
staafmixer
mengkom
handmixer
siliconen spatel
Stappen
- Maak eerst een deeg door alle ingrediënten hiervoor door elkaar te kneden. Vet dan de binnenkant van de sloffenring in met een dun laagje boter. Bestuif met een dun laagje bloem.
- Verwarm de oven voor op 180 graden convectie stand (boven en onder warmte). Zet ook alvast de gelatine te weken in koud water
- Zet een bakplaat klaar met een velletje bakpapier erop. Hierop zet je dan weer de sloffenring. Verdeel hierin het deeg gelijkmatig. Bak lichtbruin en gaar in 25 tot 28 minuten. Haal na het bakken gelijk de ring er vanaf en laat de koek afkoelen. Maak de ring schoon.
- Pureer de banaan samen met de suiker en vanille. Doe 3 el slagroom apart in een steelpan. Klop de rest van de slagroom lobbig. Verhit nu de slagroom in de steelpan wanneer dit kookt zet je het uit. Los hier nu de gelatine in op en roer dan het bananenmengsel er doorheen.
- Als de koek is afgekoeld knip je een passend stuk acetaatfolie af en deze zet je om de koek heen. Laat hier omheen dan weer de bakring zakken.
- Giet het bananen mengsel bij de slagroom en roer dit tot een mousse. Je kun eerst nog een laagje dulce de leche op de koek doen (zoals ik heb gedaan) maar daar hecht de mousse niet aan. Dit zit dus alleen vast aan de randen koek. Je kunt zelf kiezen of je dat doet of niet.
- Schep de mousse op de koek en strijk bovenop zo egaal mogelijk. Zet de slof voor zeker 3 uur in de koelkast. Maak daarna af met meer dulche de leche, banaan, gesmolten pure chocolade en opgeklopte slagroom met optioneel nog wat kaneel erop.
- Zelf vind ik een taaie sloffen bodem het lekkerst. Dus op dag 2 en 3 is ie wat mij betreft perfect. Maar vers is ie natuurlijk ook heel lekker, dan is de koek alleen wat steviger. Eet smakelijk!
Notities
- De dulce de leche voor bovenop heb ik iets verdund met vloeibare slagroom zodat ik het er als swirl op kon doen.

Opslaan?
Wil je het recept voor deze banoffee slof opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
