Dit is een klassieker hoor! Appelbollen doen mij echt denken aan mijn stages tijdens mijn bakkersschool tijd. Het is eenvoudig te maken en het lekkerst om vers te eten. Ik heb deze appelbollen gevuld met pecannotenspijs en ook nog een vleugje kaneel. Ik ben dol op alle baksels met appel dus ik heb ook nog een paar andere recepten voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!
Recepten met appel
– Appel kruimel boterkoek cheesecake
– Haver-appeltaartjes om mee te ontbijten
– Appeltaart met speculaas en citroen
Het recept
Appelbollen gevuld met pecannotenspijs
4
servings30
minutes40
minutes1
hour10
minutesingrediënten
4 (kleine) Elstar appels, of een andere friszure soort
4 plakjes diepvries bladerdeeg*
75 gram pecannoten (kun je eerst roosteren voor wat meer smaak)
40 gram kristalsuiker
1 eiwit van een middelgroot ei
1 tl ceylon kaneel
water
extra suiker voor de buitenkant
- Nog meer nodig:
appelboor
bakpapier
deegroller
staafmixer met maalbakje
Stappen
- Haal eerst de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en zet de oven op voorverwarmen, 190 graden hete lucht.
- Doe de pecannoten, suiker, het eiwit en kaneel in het maalbakje van de staafmixer en maal dit tot een smeuïge (slappe) spijs. Gebruik hier optioneel dus nog een beetje water voor.
- Schil de appels en haal ruim het klokhuis eruit met een appelboor. Snijd de onder en bovenkanten vlak af.
- Wanneer de plakjes deeg nog koud zijn maar wel ontdooit haal je ze los van het plastic. Pak de deegroller erbij en rol de plakken van 10 bij 10 cm ongeveer naar 12 bij 12 cm.
- Zet de appels erop, vul het gat met de spijs en vouw het deeg allemaal naar de bovenkant, wat uiteindelijk de onderkant wordt.
- Zet een schaaltje ruim gevuld met suiker klaar. Doe je handen onder de kraan en maak daarmee alleen je vingers nat. Pak een appelbol op en voorzie deze van een heel dun vochtig laagje. Leg ‘m dan in het schaaltje met suiker. Draai voorzichtig rond zodat de hele bol is voorzien van een dun laagje suiker.
- Zet de bollen op een bakplaat met een velletje bakpapier erop. Bak ze vervolgens goudbruin en gaar in ongeveer 40 minuten. De kans is groot dat er best wat vocht uit komt, dan kan met de appelsoort te maken hebben. Hoe lang je ook bakt, de onderkant zal altijd een beetje klef blijven. Het is het lekkerst om ze warm te eten! Pak extra uit met een bolletje kaneelijs ernaast. Eet smakelijk!
Notities
- Je kunt ook zo’n bladerdeegrol uit de koeling nemen, deze moet je dan zelf op maat snijden.
- Voor de spijs kun je ook andere noten gebruiken zoals pistache, amandel of een mix daarvan.
Opslaan?
Wil je het recept voor deze appelbollen gevuld met pecannotenspijs opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
