Het kan zijn dat je dit recept voor citroen ijstaart met meringue al eerder hebt gezien. Voor een samenwerking deelde ik deze afgelopen oktober al op mijn Instagram pagina. Ik vind het recept zelf zó lekker dat ik geen zin meer heb om het steeds terug te moeten zoeken. Dus vandaar mijn besluit het recept hier op mijn website ook nog te delen.

Het is dus een recept welke ik zelf al vaker heb gemaakt. Het is echt perfect voor te bereiden en op de avond van een etentje zelf zet je het zo op tafel. Tot nu toe heb ik alleen maar hele positieve reacties hierop gekregen. Dikke tip om te maken dus!
Het recept
Citroen ijstaart met meringue
12
porties40
minutes6
hours6
hours30
minutesingrediënten
500 ml slagroom
275 gram gecondenseerde melk
1 el vanillepasta- of extract
rasp van 1 citroen
2 el citroensap
100 gram lemoncurd
100 gram witte chocolade
65 gram eiwit
100 gram kristalsuiker
- Nog meer nodig:
cakeblik van 22 cm lang
velletje bakpapier
gasbrandertje
steelpan + kommetjes om au bain Marie te smelten
standmixer met garde
Stappen
- Neem een cakeblik en bekleed deze met bakpapier. Klop de slagroom tussen lobbig en stijf in. Zet de machine stil en voeg dan de vanille, citroenrasp- en sap toe. Mix op een lage stand verder en giet de gecondenseerde melk erbij. Nu heb je een lobbig mengsel. Schep ongeveer 1/3de in het cakeblik. Verdeel goed, het blik een aantal keer op het aanrecht laten ‘vallen’ helpt hierbij. Swirl er dan de helft van de witte chocolade en lemoncurd op. Dit gaat makkelijk door een boterhamzakje te gebruiken, waar je een klein puntje vanaf knipt. Herhaal dit om en om tot je cakeblik goed gevuld is. Zet dit voor een nacht in de vriezer.
- Voor het serveren maak je eerst de meringue. Doe het eiwit samen met de suiker in een kom en verwarm deze au bain marie tot 60 graden. Blijf roeren zodat het eiwit vloeibaar blijft en de suiker oplost. Mix dit dan op hoge stand tot een glimmende stevige massa, waar je pieken van kunt trekken.
- Haal nu de ijstaart uit de vriezer en zet deze op de plank waarop je hem wil serveren. Swirl er nog wat lemoncurd overheen. Decoreer met de meringue welke je nog kleur geeft met een brandertje. Gebruik een groot scherp (warm) mes om mooie plakken te snijden. Eet smakelijk!
Notities
- Je kunt de ijstaart ook helemaal afmaken met meringue en al. Zet dan terug in de vriezer tot je de taart serveert. Dit kan prima en de meringue blijft gewoon goed voor een aantal dagen.

Opslaan?
Wil je het recept voor deze citroen ijstaart met meringue opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
