• Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
0
Eefsfood
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Logo
0
Logo
Blog Persoonlijk

Zo ging mijn maand zonder vlees en vis

Eefje
7 reacties
1 februari 2022
Zo ging mijn maand zonder vlees en vis

Hallo lieve lezer! Mijn vlees- en visloze maand zit erop en zoals beloofd zou ik daarover schrijven. Over het algemeen is het mij eigenlijk heel makkelijk vergaan. Er zijn me ook wel wat dingen opgevallen. Ik hoop dat het voor mensen die ook minder vlees en vis willen eten als inspiratie kan werken. Zoals je van mij bent gewend schrijf ik alleen vanuit mijn eigen ervaring. Zijn jullie er klaar voor? Zo ging mijn maand zonder vlees en vis.

Zo ging mijn maand zonder vlees en vis

Waarom?

Drie januari zat ik op de bank en dacht ik; wat als ik deze maand helemaal geen vlees en vis ‘mag’ eten van mezelf? Dat leek me weleens een goede om uit te proberen. Is het moeilijk? Wat valt me op? Waar loop ik tegenaan? Ik kon ook gelijk van start want ik had de eerste drie dagen van 2022 al vlees- en visloos doorgebracht. Let’s go!

Grote overgang of niet?

Op een kleine uitzondering na eet ik thuis denk ik al twee jaar vega met mijn avondmaaltijden. Als ik zelf kook dus. Dit houdt in dat ik wel vlees of vis eet als ik niet thuis ben. Dit kan zijn wanneer ik bij iemand eet of wanneer ik uit eten ga. Wanneer ik eten bestel bevat dit meestal ook wel iets van vlees of vis (denk dan vooral aan sushi, pizza of Thais). Voor lunch probeer ik het ook al lange tijd te reduceren, dat gaat best goed. De enkele keer dat ik voor vlees kies doe ik dat heel bewust en geniet ik extra. Wanneer ik thuis ben en eet heb ik het zonder al teveel moeite onder controle dus. Maar daarbuiten een stuk minder.

Avocado, tomaat en ingelegde rode ui
maïsbrood met Avocado, mayo, tomaat en ingelegde rode ui

Dol op vlees en vis

Yes, dat ben ik dus echt! Ik zou elke dag wel willen lunchen met een vers broodje rosbief, mayo, peper en zout. Ik vind dat zó onwijs lekker. Sowieso gek op alle soorten rood vlees, grillworst met kaas, goed gebakken kip(saté) en bacon. Maar ook gamba’s, kibbeling (ja ik weet dat dat geen vissoort is), gebakken zalm en (rauwe) tonijn zijn groot favoriet. Echt ik kan het elke dag wel eten, maar ik doe het niet.

Dit vind ik

Ik vind het trek of zin hebben in vlees of vis gewoon echt niet meer genoeg reden om het dan ook altijd maar te eten. Het voelt niet goed voor mij met alle wetenschap van nu. Hiermee wil ik trouwens echt geen moraalridder uithangen want ik eet het immers nog wel. Of ik ooit helemaal een vegetariër word, weet ik echt nog niet. Het zou me niks verbazen maar op dit punt nog niet.

Wat ik dan weer echt niet kan begrijpen is dat de verkoop van vlees nog volop zijn hoogtijdagen viert. Er is geen supermarkt reclame waarin het niet over vlees of vis aanbiedingen gaat. Daar moet toch iets tegen te doen zijn? Ik merk ook dat ik er knorrig van word als mensen er niet eens voor open staan om te gaan minderen of het anders te bekijken. Gewoon helemaal niet, dat begrijp ik echt niet. Maar goed ieder z’n ding.. Ik kan me voorstellen dat ik in de ogen van wel 100% vegetariërs misschien ook tegenstrijdige dingen zeg/doe.

Wat me opviel

Tegen al mijn verwachtingen in had ik deze maand meer zin in vis dan in vlees. Dat had ik echt niet aan zien komen. De keren dat ik het eten koken niet zelf in de hand had was het even opletten. Ik eet best regelmatig bij mijn moeder en ik had al gezegd; nodig mij alleen uit als jullie vega eten of het zonder vlees en vis gegeten kan worden. Dat was al een makkie dus. Er kwamen afgelopen maand zo’n 5 situaties voor waarin ik even moest schakelen ten opzichte van normaal. Ik som ze voor je op:

Pizza bestellen – Meestal neem ik een pizza met tonijn of iets van gedroogde ham of salami. Ik denk er vaak niet bij na, nu moest dat wel. De pizza was heerlijk. Ik bestelde een funghi met extra rode ui, olijven, kaas en truffelsaus. Die combi doet het altijd voor mij. Mmmm!

Vega pizza
Vega pizza

Eten halen bij de toko – Al járen bestel ik altijd hetzelfde als ik bij ‘mijn’ toko kom. Bami met knoflook boontjes, kip cashew en een pittig eitje. Daarbij een bakje met koude tempeh. Daar moest deze keer dus verandering in komen. Ik liet de hele bestelling hetzelfde alleen koos ik nu voor tofu blokjes. Het zag er een beetje flets en Mwah uit, maar het was echt verrassend lekker! Wat er wel mis ging is dat we er ook een zak kroepoek bij hadden en ik me pas de volgende (!!) dag realiseerde dat daar natuurlijk garnaal inzit. Super dom haha!

Lekker eten bestellen – Dat wilde ik ook een keer. Ik ben toen gaan zoeken op vegetarisch, wat ik normaal nooit doe. Toen kwam ik bij een restaurant uit waar ik al heel lang eens wilde bestellen en waarvan ik weet dat ze héél lekker vega koken. Dat kwam dus goed uit. Sowieso was de patat heel lekker met échte mayo. En ik had er twee pita’s bij (beetje veel als één maaltijd). Eentje was met gesmoorde aubergine en de ander met gefrituurde bloemkool. Allebei met lekkere smaakmakers. Aanrader mocht je in Leiden wonen.

Bar Lokaal
bestelling Bar Lokaal

Lunch – Even snel wat beleg halen. ‘Eef, wil jij ook tonijnsalade?’ Ja lekker! O nee uhhh dit keer even niet. Het werd hummus en ander lekkers. Dikke prima maar hier merkte ik m’n niet oplet automatische ‘ja lekker’.

Pannenkoekenboerderij – Daar kom ik hooguit twee keer in 5 jaar maar afgelopen weekend was het zover. Ik zou altijd voor iets kiezen met spek en er dan zelf stroop op doen. Goddelijke combi. Maar dit keer even niet. Na lang twijfelen ging ik voor de 4 kazen. Ook absoluut van genoten, maar op het moment zelf dacht ik ook wel; oehhh wat zou een spekpannenkoek mij nu goed smaken. Er waren trouwens genoeg vega opties vond ik. Dat is ook weleens anders.

Oeps!

Ik heb ook twee keer parmezaanse kaas gegeten. Ik wist dat ooit wel vaag maar ik heb er gewoon niet aan gedacht. Wist jij dat parmezaanse kaas niet vegetarisch is? Vanaf nu ga ik het niet meer vergeten. De kroepoek en de parmezaan waren dus mijn ‘foutjes’ deze maand.

Voorbeelden van mijn avondmaaltijden

Ik ben echt van mening dat als je lekker kookt, vlees of vis geen gemis is. Er zijn een paar vleesvervangers die ik super lekker vindt. Die eet ik ook om die reden en eigenlijk niet om hun naam eer aan te doen. Ik bedenk niet een maaltijd en dan; hoe vervang ik mijn vlees? Ik denk meestal andersom. Een greep uit mijn maaltijden afgelopen maand. Bijna heb ik zeker wel 2 keer gegeten.

  • Gebakken aardappeltjes met bietensalade (lekker gemaakt met mayonaise, augurk, ui, appel, feta en een eitje)
  • Rijst met sajoerboontjes, gebakken tofu blokjes en pindasaus
  • Griekse bowl met vega gyros
  • Noodles met paksoi, sugar snaps en blokjes gerookte tofu (daarvan ga ik het recept nog uitwerken)
  • Witlof ovenschotel met aardappelpuree en kaas
  • Tomatenpasta met feta
  • Vega gyoza’s gevuld met kool en shiitake
  • Aardappelsoep met mais en tomaten
  • Snelle linzenstoof met kikkererwten en mais
  • Groente traybake met halloumi
Griekse Bowl
Vega Griekse bowl

Favoriete vleesvervangers

Hier wilde ik ook nog een lijstje van maken, maar dan wordt het artikel een beetje te lang. Ik heb dus besloten binnenkort een los artikel te maken met mijn favorieten hierin verwerkt. Nog even geduld dus. Deze vegan bitterballen wil ik je wel alvast tippen. Ik heb ze al meerdere keren bij Crisp besteld!

Vegan bitterballen
Vegan bitterballen

Jullie vragen

Ik vroeg jullie via Instagram ook vragen in de sturen. De meeste daarvan heb ik verwerkt door de tekst heen. Ook kwamen er een paar vragen over het op pijl houden van een aantal voedingsstoffen. Daar heb ik geen kundig verstand van dus daar wil ik geen uitspraken over doen. Het was mij om het ‘experiment’ te doen. Mocht je in één keer cold turkey (haha) vega gaan. Denk daar dus wel aan!

De meest gestelde vraag was eigenlijk gericht op het hoe vervang je de v uit het wel bekende agv’tje. Ik ben er dol op maar ik eet het zelf zelden. Ik vind het klaarmaken daarvan echt uber saai. Aardappels koken? Mij niet bellen! Vlees bakken is dan ook vaak het begin van een lekkere jus en ik denk dat daar gelijk een groot deel van het ‘moeilijk vervangen’ ligt. Daarvoor adviseer ik even ‘vega(n) vervanger voor jus’ voor te google’en. Daar vind je talloze opties.

Wat nu?

Ik heb helemaal niet het gevoel dat ik vanaf vandaag weer als een gek van alles ga en wil eten omdat ik het een tijdje niet mocht. Ik denk wel dat ik als eerst sushi ga eten. Een pakje rosbief zal ook wel weer in mijn winkel mandje belanden volgende week. Verder denk ik dat het door dit ‘experiment’ nog gemakkelijker is geworden nog wat vaker vlees en vis te omzeilen. In deze tijd is dat echt zo moeilijk niet meer. Zeker niet als je ervoor openstaat. Ik vond het op verschillende vlakken een geslaagde maand voor mezelf.

Probeer jij het ook eens?

Ik denk dat het best leerzaam kan zijn voor jezelf om ook eens zo’n maandje te doen. Of misschien is 2 weken al een uitdaging voor jou. Ga ervoor, daag jezelf een beetje uit. Je zal zien dat je er iets van opsteekt en het echt niet zo moeilijk is als het misschien lijkt. Online zijn zo belachelijk veel lekkere vega maaltijden te vinden!

Vegan

Vegan is natuurlijk nog weer een ander verhaal! Daar probeer ik ook steeds meer beter in te kiezen. In deze tijd is dit ook echt wel makkelijker de toen. Kaas, eieren en slagroom kom ik alleen echt nog niet los van. Die laatste twee vooral met het oog op mijn bakrecepten. Ik kies steeds vaker voor plantaardige boter en yoghurt. Koemelk drink ik thuis al jaren niet meer. Ik ben helemaal verslingerd aan WUNDA voor in mijn koffie (een plantaardige melk gemaakt van de gele spliterwt) en soms wissel ik dit af met haver- of kokosmelk. Het is even wennen in het begin maar ik vind het nu gewoon echt lekkerder dan koemelk. Zo stap voor stap maak je gewoon betere keuzes.

Plantaardige latte
Plantaardige latte

Disclaimer

Ik ben niet op zoek naar discussie. Joe!

Liefs,
Eefje

Delen:
geschreven door

Eefje

Hoi ik ben Eefje! Op eefsfood.nl deel ik mijn plezier in koken en bakken graag met jullie. Voornamelijk recepten maar af en toe ook een hotspot, video of persoonlijk stuk. Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets anders met mij delen? Stuur gerust een mailtje naar eefje@eefsfood.nl
7 reacties
  1. Gerrie Gerrits

    2 februari 2022 19:27

    Wat goed dat je, op 2 foutjes na, geen vlees of vis hebt gegeten.
    Ik ben niet vegetarisch, maar eet ook weinig vis/ vlees.
    Maar toch kan ik soms niet zonder een goed stuk vis of varkensbuikspek😅
    En dat van die parmezaanse kaas wist ik echt niet. Ik eet dat heel veel. 😆

    Beantwoord
    1. Eefje

      2 februari 2022 20:06

      Wat goed ook! Ja shocking he? Ik wist het wel vaag, maar ik heb me er nooit verder in verdiept. Meerdere van die harde kazen zijn niet vega. Google maar eens als je dat interessant vindt! Dankjewel voor je reactie 🙂

      Beantwoord
  2. Joyce

    2 februari 2022 19:30

    Top zeg dat je dit doet en er zo positief over bent!! De kroepoek is een echte instinker idd, zo herkenbaar… Leuk artikel weer!

    Beantwoord
    1. Eefje

      2 februari 2022 20:07

      Dankjewel Joyce! Ik vind het fijn om op zo’n manier mijn ervaring te delen. Leuk dat je het met plezier hebt gelezen. Dank!

      Beantwoord
  3. Christina

    2 februari 2022 23:13

    Leuk je bericht! Wij eten denk ik 2x per week vlees, maar dat is altijd biologisch. Om die reden eet ik juist vaak vegetarisch als ik uiteten ben. Ik denk niet dat het overgrootte deel van de cafés en restaurants biologisch vlees aanbieden.
    Vis eten wij denk ik ook 2x per week en verder vegetarisch. Vleesbeleg eet ik al jaren niet en er zijn periodes dat ik bijna geen behoefte heb aan vlees en periodes dat ik juist wel die behoefte heb.
    Feta is ook niet vegetarisch, maar ik kan mij geen leven zonder feta indenken.

    Beantwoord
  4. Inge

    24 februari 2022 11:49

    Ha Eefje, super goed bezig! Helemaal met je eens dat je met kleine stapjes steeds verder komt naar een meer plantaardig dieet. (ik eet nu zelf bijna een jaar vegan en heb het ook op die manier gedaan.) Ben groot fan van de vegan bakrecepten op je blog 😀

    Beantwoord
    1. Eefje

      24 februari 2022 14:09

      Wat ontzettend leuk om te lezen Inge, dankjewel voor je reactie 🙂

      Beantwoord
Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vorig bericht

Monkeybread met kersen, kaneel en noten

volgend bericht

Speculoos overnight oats met koffieyoghurt

meest gelezen
66.848x bekeken

Luchtige chocoladetaart met krokante bodem

Luchtige chocoladetaart met krokante bodem
56.989x bekeken

Kersen kruimel cheesecake

Kersen kruimel cheesecake
41.036x bekeken

Super snelle pasta met tomaat en burrata

Super snelle pasta met tomaat en burrata
23.942x bekeken

Frambozen kruimel cheesecake met witte chocolade

Frambozen kruimel cheesecake met witte chocolade
Over mij
Eefje met camera

Eefje

Hoi! Ik ben Eefje, 30 jaar en woon in Leiden. Welkom en leuk dat je een kijkje neemt op mijn website.


Girl in a jacket
Vega maaltijd recepten
Maaltijden Recepten

Vegetarische lasagne met 4 soorten groente

680CB9CD-005F-4D6F-A513-A431BE478FA7-scaled
Maaltijden Recepten

Patatje paddenstoelenstoof (vega)

IMG_0256-1536x1024
Maaltijden Recepten

Gebakken gnocchi met doperwtensaus en feta

4719DE2A-8E69-415F-A573-6BEDC3A5FA5F
Maaltijden Recepten

Pasta met linzen-tomatensaus, spinazie en feta

DB15DCFB-0503-4316-A38D-E8B4B527B4A5-scaled
Recepten Salades

Spinaziesalade met falafel en feta

IMG_6840-1536x1024
Dit vind je misschien ook leuk
Win een Ash en Eefs favorites goodiebag!
Blog

Win een Ash en Eefs favorites goodiebag!

2 min leestijd
7 oktober 2018
Taart winnen
Blog

WIN EEN EEFSFOOD TAART!

2 min leestijd
1 februari 2017
Win het hartige bakboek van Rutger, gesigneerd en al!
Blog

Gesloten – Win het hartige bakboek van Rutger, gesigneerd en al!

2 min leestijd
30 september 2017
Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken..
Blog Persoonlijk

Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken..

5 min leestijd
24 oktober 2017
Wat is RestaurantKaart en hoe werkt het? + Toffe winactie!
Blog

Wat is RestaurantKaart en hoe werkt het? + Toffe winactie!

4 min leestijd
22 november 2017
Ik probeer iets nieuws, hopelijk werkt dit voor mij
Blog Persoonlijk

Ik probeer iets nieuws, hopelijk werkt dit voor mij

4 min leestijd
1 juni 2017

eefsfood

• bakt vooral zoet, eet het liefst hartig
• altijd eerlijk, tikkie perfectionistisch & enthousiast
• zakelijk? eef@highrollersagency.com | geen dm

Eefje | EEFSFOOD.NL
5 X LEKKERE TAART VOOR PASEN🎂 ⠀⠀⠀ Zoek ji 5 X LEKKERE TAART VOOR PASEN🎂
⠀⠀⠀
Zoek jij nog iets lekkers om tijdens het paasweekend op tafel te zetten? Scroll niet verder!🐣
⠀⠀⠀
➡️Blauwe bes kruimel cheesecake bites
➡️Mango kwarktaart met passievrucht topping
➡️XXL aardbeienschelp met kokosroom
➡️Luchtige limoentaart met kokos en witte chocolade
➡️Yoghurtmousse taartje met citroen en frambozen
⠀⠀⠀
Onder deze namen kun je de recepten terugvinden op mijn website✨ Ga naar eefsfood.nl en gebruik dan de zoekbalk🔎
⠀⠀⠀
PAS OP‼️ Ook lekker op niet paasdagen👀
⠀⠀⠀
Sla je ‘m op? Zo hebben je altijd inspiratie voor lekkers bij de hand✅ Welke van deze 5 lijkt jou het lekkerst?👇🏻
⠀⠀⠀
#eefsfood #taartrecepten #aardbeienschelp #yoghurtmousse #frambozen #receptinspiratie #cheesecake #koekkruimels #foodienl #receptpagina #aardbeien #mango #passievrucht
MIJN FAVO SNACK VAN HET MOMENT🥒 ⠀⠀⠀ Afgel MIJN FAVO SNACK VAN HET MOMENT🥒
⠀⠀⠀
Afgelopen zomer deelde ik al hoe je komkommer makkelijk en snel lekker kunt maken. Dit ‘recept’ is toen meer dan TWAALFDUIZEND (!!) x opgeslagen en ook heel vaak gemaakt😍 Vet leuk!
⠀⠀⠀
Deze komkommer snij ‘trend’ is allang voorbij, maar ik probeerde het laatst met dezelfde lekkere dressing. Ik weet niet wat het is, maar ik vind dit nóg lekkerder🙌🏻 Dagelijks trek in en ik heb het zeker 5x gemaakt afgelopen twee weken. Lekker als snack, maar ook als bijgerecht; icm gyoza’s bijvoorbeeld👌🏻
⠀⠀⠀
Misschien raar om het nog eens te delen, maar dat doe ik graag als het om iets lekkers gaat. Ga jij het ook proberen??
⠀⠀⠀
DIT HEB JE NODIG:
➡️10 snack komkommertjes
➡️1 el olijfolie
➡️1 el (noten)azijn
➡️1 el sojasaus
➡️1 tl kristalsuiker
➡️1/4 tl chili vlokken
➡️1 el geroosterde sesamzaadjes
⠀⠀⠀
👉🏻Voor het snijden heb je twee eetstokjes nodig. Snijd aan de ene kant recht en aan de andere kant schuin in. Roer de dressing er doorheen. Meteen eten kan, maar ik vind het lekker om eerst een half uurtje te laten staan en af en toe even om te schepen. Eet smakelijk!
⠀⠀⠀
Sla je ‘m op?✅
⠀⠀⠀
#eefsfood #komkommer #sojasaus #olijfolie #notenazijn #chiliflakes #snack #cucumber #bijgerecht #foodienl #makingofreel #zoetzuur #suiker #dressing #groente #receptenpagina
DE EEFSFOODCLUB DEUREN ZIJN WEER OPEN!🎂
⠀⠀⠀
Jaaahaaa, het is eindelijk zover!🎉 Je kunt je weer inschrijven voor een nieuwe ronde van Eefsfoodclub. Hét online platform waar je als thuisbakker je skills naar een hoger niveau tilt🧁 Voor 4 maanden lang krijg je elke week een instructievideo binnen een bepaald thema, zoals: ‘decoreren’, ‘frosting’, ’taart’ en 'cakes'. En omdat je dan lekker de smaak te pakken hebt, krijg je er van mij nog een 5de bonusmaand bij!🎁
⠀⠀⠀
VROEGE VOGEL?
Voor de eerste aanmelders heb ik iets super leuks! Je ontvangt namelijk een heel erg nuttig en tof brievenbuspakketje met handige bakproducten t.w.v. €39,95📮 De Eefsfoodmail abonnees hebben al een dag voorsprong gehad, maar er zijn nog wat vroege vogel plekken beschikbaar. Wacht dus niet te lang!
⠀⠀⠀
Op eefsfood.nl/club (link in bio) lees je alles over de inhoud van Eefsfoodclub. Zie ik jou binnenkort in de club?🪩Ik hoop het!💃🏻Tag jij nog iemand die dit niet mag missen? Dank je❤️
⠀⠀⠀
Liefs,
Eefje
⠀⠀⠀
#eefsfoodclub #bakskills #eefsfood #cupcakes #taart #stapeltaart #opspuiten #botercreme #onlineprogramma  #decoreren #beterlerenbakker #decorerenkunjeleren
MAKKELIJK PECAN-ROZIJNENBROOD🍞 ⠀⠀⠀ Van na MAKKELIJK PECAN-ROZIJNENBROOD🍞
⠀⠀⠀
Van nature ben ik niet bepaald een broodbakker, super saai! Maar op deze extreem makkelijke manier doe ik het weleens. Roeren, wachten en bakken is het enige dat je hoeft te doen🔥 Dat klinkt goed toch? Ik deelde al eens een hartige variant met rozemarijn, olijven en tomaat. Vandaag een zoete variant met pecannoten en rozijnen👇🏻
⠀⠀⠀
Dit heb je nodig:
➡️450 gram patentbloem
➡️400 ml lauwwarm water
➡️1 el kristalsuiker
➡️1 zakje gist (7 gram)
➡️8 gram zout
➡️175 gram rozijnen
➡️100 gram pecannoten, grof gehakt
➡️Voor het afbakken van het brood is een gietijzeren (brood)pan het best, maar het kan ook in een cakeblik (vermoedelijk wordt ie iets minder krokant dan)
⠀⠀⠀
Meng de eerste 5 ingrediënten door elkaar in een kom tot een slap deeg. Dek af en zet ‘warm’ weg voor een uur. Ik doe dat in een oven van 30 graden. Kan ook op of bij de verwarming die aanstaat of in de gootsteen met warm water erin. Zet nu ook de rozijnen te wellen in koud water.
⠀⠀⠀
Na een uur giet je de rozijnen af, spoel je ze om en maak je ze droog met een theedoek. Voeg samen met de noten aan het gerezen deeg toe en roer door. Zet nog eens 30 minuten warm. Ergens anders dan de oven, want deze zet je nu op 230 graden hete lucht. Als je iets van gietijzer gebruikt zet je dit gelijk in de oven om mee te verwarmen👌🏻
⠀⠀⠀
Als de oven eenmaal heet is doe je het deeg in de pan/vorm (waar nodig met bakpapier erin). Bak het brood 20 minuten en haal dan de deksel er vanaf. Bak nog eens 10 minuten zodat het brood wat meer kleur krijgt. Haal gelijk uit de vorm en laat een beetje afkoelen. Vers het allerlekkerste met roomboter en kaas🤤 Wist jij dat je zo makkelijk een brood kon bakken?
⠀⠀⠀
Ik zou het echt een keer proberen als ik jou was. De basis is prima en je kunt eraan toevoegen wat je wil, een hartige variant is ook héél erg aan te raden. Sla je ‘m op?✅ Veel bakplezier en eet smakelijk👩🏻‍🍳
⠀⠀⠀
#eefsfood #zelfbroodbakken #nokneadbread #pecannoten #rozijnen #brood #rozijnenbrood #instarecept #gist #bloem #broodvoorluiemensen #makingofreel #roomboter #kaas
KNAPPERIGE KAAS KRIELTJES🧀🥔 ⠀⠀⠀ Dit is KNAPPERIGE KAAS KRIELTJES🧀🥔
⠀⠀⠀
Dit is echt zó zó hemels🤤 De kans is groot dat je dit al eens voorbij hebt zien komen hier op the gram💛 Zelf heb ik het al talloze keren gezien en vorige week probeerde ik het👩🏻‍🍳 Mega lekker, maar nog niet perfect. Vandaag ging het in de herkansing en daar ben je nu naar aan het kijken🎥
⠀⠀⠀
DIT HEB JE NODIG:
➡️500 gram vastkokende krieltjes met schil
➡️50 gram fijn geraspte parmezaan
➡️25 gram fijn geraspte belegen kaas
➡️2 el olijfolie
➡️1 tl grove mosterd
➡️1 dikke teen knoflook, geraspt
➡️1/2 tl fijngehakte verse rozemarijn
➡️1/4 tl zout
➡️1/4 tl peper
➡️1/4 tl paprikapoeder
KNOFLOOKSAUS:
➡️2 flinke el mayonaise
➡️2 flinke el dikke yoghurt
➡️1 tl grove mosterd
➡️Peper & zout naar smaak
➡️Teentje geraspte knoflook
➡️Verse bieslook
⠀⠀⠀
ZO MAAK JE HET!
👉🏻Neem een bakplaat bekleed met bakpapier. Strooi hier de kaas op.
⠀⠀⠀
👉🏻Maak de krieltjes schoon, halveer ze in de lengte en marineer met de smaakmakers.
⠀⠀⠀
👉🏻Leg de krieltjes op de kaas. Bak voor 35-40 minuten in een oven van 200 graden. Ik deed eerst 20 minuten op hete lucht en daarna 15 minuten convectie stand🔥 Let vooral op de kleur👌🏻
⠀⠀⠀
👉🏻Het sausje maak je door alles hiervoor door elkaar te roeren. Dippen maar en GENIET!
⠀⠀⠀
Sla je het respect op?✅ Fijn weekend😘
⠀⠀⠀
#eefsfood #instarecept #aardappels #krieltjes #kaas #belegenkaas #parmezaan #yoghurt #mayonaise #hartig #knapperig #sidedish #foodienl #recept #cheese #potatos #crispy #foodblog #makingofreel
HARTIGE WAFELS MET TOMAAT & BURRATA🍅 ⠀⠀⠀ HARTIGE WAFELS MET TOMAAT & BURRATA🍅
⠀⠀⠀
Dit is echt heerlijk! Leuk om mee te lunchen, maar je kunt er ook kleine wafels van maken zodat het een borrelhapje zou kunnen zijn👌🏻 Multifunctioneel dus!
⠀⠀⠀
adv - Wat een feest was het weer om met een kookeiland te filmen🎥 Deze compleet marmeren keuken is echt te gek! Bij @velthuizenkeukens in Woudenberg kun je volop inspiratie opdoen. Je kunt op de bonnefooi langs, of een afspraak maken via de site💻
⠀⠀⠀
Dit heb je nodig voor 4 wafels:
➡️110 gram patentbloem (fijn tarwemeel)
➡️85 ml karnemelk
➡️1 middelgroot ei
➡️1 middelgrote ui, fijn gesnipperd
➡️50 gram geraspte kaas
➡️1 tl baking soda
➡️1 el olijfolie
➡️1 tl Italiaanse kruiden
➡️mespuntje zout
⠀⠀⠀
Voor de toppings en bereidingswijze verwijs ik je graag naar velthuizenkeukens.nl. In de menubalk vind je ‘recepten’ en als je daarop klikt staat dit recept bovenaan. Eet smakelijk alvast! Sla jij dit recept op? Zo heb je het makkelijk bij de hand✅
⠀⠀⠀
Veel bakplezier👩🏻‍🍳
⠀⠀⠀
#eefsfood #velthuizenkeukens #hartigewafels #burrata #pesto #tomaat #kaas #uien #lunch #borrelhapje #makingofreel #italiaansekruiden #wafelijzer #keukeninspiratie #basilicum #lekkerrecept
Laad meer... Volg op Instagram
Privacybeleid. Copyright © Eefsfood
Met ♡ ontworpen door Studio Citypaper
Logo
  • Algemene voorwaarden
  • Cookiestatement
Logo
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Nieuwste recepten
17 maart 2023

De allerlekkerste blueberry muffins

De allerlekkerste blueberry muffins
24 februari 2023

Bieten orzo met feta en walnoten

Bieten orzo met feta en walnoten
12 februari 2023

Boterkoek met macadamia & witte chocolade

Boterkoek met macadamia & witte chocolade
8 februari 2023

Truffel orzo met gebakken paddenstoelen

Truffel orzo met gebakken paddenstoelen
6 februari 2023

Pistache ijstaart met kletskop & frambozen

Pistache ijstaart met kletskop & frambozen
0
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees er hier meer over: cookiestatement
ik ga akkoord