Hallo lieve lezer! Mijn vlees- en visloze maand zit erop en zoals beloofd zou ik daarover schrijven. Over het algemeen is het mij eigenlijk heel makkelijk vergaan. Er zijn me ook wel wat dingen opgevallen. Ik hoop dat het voor mensen die ook minder vlees en vis willen eten als inspiratie kan werken. Zoals je van mij bent gewend schrijf ik alleen vanuit mijn eigen ervaring. Zijn jullie er klaar voor? Zo ging mijn maand zonder vlees en vis.

Waarom?
Drie januari zat ik op de bank en dacht ik; wat als ik deze maand helemaal geen vlees en vis ‘mag’ eten van mezelf? Dat leek me weleens een goede om uit te proberen. Is het moeilijk? Wat valt me op? Waar loop ik tegenaan? Ik kon ook gelijk van start want ik had de eerste drie dagen van 2022 al vlees- en visloos doorgebracht. Let’s go!
Grote overgang of niet?
Op een kleine uitzondering na eet ik thuis denk ik al twee jaar vega met mijn avondmaaltijden. Als ik zelf kook dus. Dit houdt in dat ik wel vlees of vis eet als ik niet thuis ben. Dit kan zijn wanneer ik bij iemand eet of wanneer ik uit eten ga. Wanneer ik eten bestel bevat dit meestal ook wel iets van vlees of vis (denk dan vooral aan sushi, pizza of Thais). Voor lunch probeer ik het ook al lange tijd te reduceren, dat gaat best goed. De enkele keer dat ik voor vlees kies doe ik dat heel bewust en geniet ik extra. Wanneer ik thuis ben en eet heb ik het zonder al teveel moeite onder controle dus. Maar daarbuiten een stuk minder.

Dol op vlees en vis
Yes, dat ben ik dus echt! Ik zou elke dag wel willen lunchen met een vers broodje rosbief, mayo, peper en zout. Ik vind dat zó onwijs lekker. Sowieso gek op alle soorten rood vlees, grillworst met kaas, goed gebakken kip(saté) en bacon. Maar ook gamba’s, kibbeling (ja ik weet dat dat geen vissoort is), gebakken zalm en (rauwe) tonijn zijn groot favoriet. Echt ik kan het elke dag wel eten, maar ik doe het niet.
Dit vind ik
Ik vind het trek of zin hebben in vlees of vis gewoon echt niet meer genoeg reden om het dan ook altijd maar te eten. Het voelt niet goed voor mij met alle wetenschap van nu. Hiermee wil ik trouwens echt geen moraalridder uithangen want ik eet het immers nog wel. Of ik ooit helemaal een vegetariër word, weet ik echt nog niet. Het zou me niks verbazen maar op dit punt nog niet.
Wat ik dan weer echt niet kan begrijpen is dat de verkoop van vlees nog volop zijn hoogtijdagen viert. Er is geen supermarkt reclame waarin het niet over vlees of vis aanbiedingen gaat. Daar moet toch iets tegen te doen zijn? Ik merk ook dat ik er knorrig van word als mensen er niet eens voor open staan om te gaan minderen of het anders te bekijken. Gewoon helemaal niet, dat begrijp ik echt niet. Maar goed ieder z’n ding.. Ik kan me voorstellen dat ik in de ogen van wel 100% vegetariërs misschien ook tegenstrijdige dingen zeg/doe.
Wat me opviel
Tegen al mijn verwachtingen in had ik deze maand meer zin in vis dan in vlees. Dat had ik echt niet aan zien komen. De keren dat ik het eten koken niet zelf in de hand had was het even opletten. Ik eet best regelmatig bij mijn moeder en ik had al gezegd; nodig mij alleen uit als jullie vega eten of het zonder vlees en vis gegeten kan worden. Dat was al een makkie dus. Er kwamen afgelopen maand zo’n 5 situaties voor waarin ik even moest schakelen ten opzichte van normaal. Ik som ze voor je op:
Pizza bestellen – Meestal neem ik een pizza met tonijn of iets van gedroogde ham of salami. Ik denk er vaak niet bij na, nu moest dat wel. De pizza was heerlijk. Ik bestelde een funghi met extra rode ui, olijven, kaas en truffelsaus. Die combi doet het altijd voor mij. Mmmm!

Eten halen bij de toko – Al járen bestel ik altijd hetzelfde als ik bij ‘mijn’ toko kom. Bami met knoflook boontjes, kip cashew en een pittig eitje. Daarbij een bakje met koude tempeh. Daar moest deze keer dus verandering in komen. Ik liet de hele bestelling hetzelfde alleen koos ik nu voor tofu blokjes. Het zag er een beetje flets en Mwah uit, maar het was echt verrassend lekker! Wat er wel mis ging is dat we er ook een zak kroepoek bij hadden en ik me pas de volgende (!!) dag realiseerde dat daar natuurlijk garnaal inzit. Super dom haha!
Lekker eten bestellen – Dat wilde ik ook een keer. Ik ben toen gaan zoeken op vegetarisch, wat ik normaal nooit doe. Toen kwam ik bij een restaurant uit waar ik al heel lang eens wilde bestellen en waarvan ik weet dat ze héél lekker vega koken. Dat kwam dus goed uit. Sowieso was de patat heel lekker met échte mayo. En ik had er twee pita’s bij (beetje veel als één maaltijd). Eentje was met gesmoorde aubergine en de ander met gefrituurde bloemkool. Allebei met lekkere smaakmakers. Aanrader mocht je in Leiden wonen.

Lunch – Even snel wat beleg halen. ‘Eef, wil jij ook tonijnsalade?’ Ja lekker! O nee uhhh dit keer even niet. Het werd hummus en ander lekkers. Dikke prima maar hier merkte ik m’n niet oplet automatische ‘ja lekker’.
Pannenkoekenboerderij – Daar kom ik hooguit twee keer in 5 jaar maar afgelopen weekend was het zover. Ik zou altijd voor iets kiezen met spek en er dan zelf stroop op doen. Goddelijke combi. Maar dit keer even niet. Na lang twijfelen ging ik voor de 4 kazen. Ook absoluut van genoten, maar op het moment zelf dacht ik ook wel; oehhh wat zou een spekpannenkoek mij nu goed smaken. Er waren trouwens genoeg vega opties vond ik. Dat is ook weleens anders.
Oeps!
Ik heb ook twee keer parmezaanse kaas gegeten. Ik wist dat ooit wel vaag maar ik heb er gewoon niet aan gedacht. Wist jij dat parmezaanse kaas niet vegetarisch is? Vanaf nu ga ik het niet meer vergeten. De kroepoek en de parmezaan waren dus mijn ‘foutjes’ deze maand.
Voorbeelden van mijn avondmaaltijden
Ik ben echt van mening dat als je lekker kookt, vlees of vis geen gemis is. Er zijn een paar vleesvervangers die ik super lekker vindt. Die eet ik ook om die reden en eigenlijk niet om hun naam eer aan te doen. Ik bedenk niet een maaltijd en dan; hoe vervang ik mijn vlees? Ik denk meestal andersom. Een greep uit mijn maaltijden afgelopen maand. Bijna heb ik zeker wel 2 keer gegeten.
- Gebakken aardappeltjes met bietensalade (lekker gemaakt met mayonaise, augurk, ui, appel, feta en een eitje)
- Rijst met sajoerboontjes, gebakken tofu blokjes en pindasaus
- Griekse bowl met vega gyros
- Noodles met paksoi, sugar snaps en blokjes gerookte tofu (daarvan ga ik het recept nog uitwerken)
- Witlof ovenschotel met aardappelpuree en kaas
- Tomatenpasta met feta
- Vega gyoza’s gevuld met kool en shiitake
- Aardappelsoep met mais en tomaten
- Snelle linzenstoof met kikkererwten en mais
- Groente traybake met halloumi

Favoriete vleesvervangers
Hier wilde ik ook nog een lijstje van maken, maar dan wordt het artikel een beetje te lang. Ik heb dus besloten binnenkort een los artikel te maken met mijn favorieten hierin verwerkt. Nog even geduld dus. Deze vegan bitterballen wil ik je wel alvast tippen. Ik heb ze al meerdere keren bij Crisp besteld!

Jullie vragen
Ik vroeg jullie via Instagram ook vragen in de sturen. De meeste daarvan heb ik verwerkt door de tekst heen. Ook kwamen er een paar vragen over het op pijl houden van een aantal voedingsstoffen. Daar heb ik geen kundig verstand van dus daar wil ik geen uitspraken over doen. Het was mij om het ‘experiment’ te doen. Mocht je in één keer cold turkey (haha) vega gaan. Denk daar dus wel aan!
De meest gestelde vraag was eigenlijk gericht op het hoe vervang je de v uit het wel bekende agv’tje. Ik ben er dol op maar ik eet het zelf zelden. Ik vind het klaarmaken daarvan echt uber saai. Aardappels koken? Mij niet bellen! Vlees bakken is dan ook vaak het begin van een lekkere jus en ik denk dat daar gelijk een groot deel van het ‘moeilijk vervangen’ ligt. Daarvoor adviseer ik even ‘vega(n) vervanger voor jus’ voor te google’en. Daar vind je talloze opties.
Wat nu?
Ik heb helemaal niet het gevoel dat ik vanaf vandaag weer als een gek van alles ga en wil eten omdat ik het een tijdje niet mocht. Ik denk wel dat ik als eerst sushi ga eten. Een pakje rosbief zal ook wel weer in mijn winkel mandje belanden volgende week. Verder denk ik dat het door dit ‘experiment’ nog gemakkelijker is geworden nog wat vaker vlees en vis te omzeilen. In deze tijd is dat echt zo moeilijk niet meer. Zeker niet als je ervoor openstaat. Ik vond het op verschillende vlakken een geslaagde maand voor mezelf.
Probeer jij het ook eens?
Ik denk dat het best leerzaam kan zijn voor jezelf om ook eens zo’n maandje te doen. Of misschien is 2 weken al een uitdaging voor jou. Ga ervoor, daag jezelf een beetje uit. Je zal zien dat je er iets van opsteekt en het echt niet zo moeilijk is als het misschien lijkt. Online zijn zo belachelijk veel lekkere vega maaltijden te vinden!
Vegan
Vegan is natuurlijk nog weer een ander verhaal! Daar probeer ik ook steeds meer beter in te kiezen. In deze tijd is dit ook echt wel makkelijker de toen. Kaas, eieren en slagroom kom ik alleen echt nog niet los van. Die laatste twee vooral met het oog op mijn bakrecepten. Ik kies steeds vaker voor plantaardige boter en yoghurt. Koemelk drink ik thuis al jaren niet meer. Ik ben helemaal verslingerd aan WUNDA voor in mijn koffie (een plantaardige melk gemaakt van de gele spliterwt) en soms wissel ik dit af met haver- of kokosmelk. Het is even wennen in het begin maar ik vind het nu gewoon echt lekkerder dan koemelk. Zo stap voor stap maak je gewoon betere keuzes.

Disclaimer
Ik ben niet op zoek naar discussie. Joe!