Joeehoee! Ik heb weer lekker een oud recept in een nieuw jasje gestoken. Op 20 maart 2016 deelde ik dit apenbrood al. Ik weet die dag ook nog súper goed, dat heb je met sommige baksels. Ik heb er geen leuk verhaal bij. Ik wil eigenlijk alleen maar zeggen dat dit monkeybread met kersen, kaneel en noten (zoet plukbrood) heel leuk is om eens te maken. En vooral lekker om het knettervers op te eten!

Het recept
Monkeybread met kersen, kaneel en noten
8
personen1
hour40
minutes1
hour40
minutesLet op! Bij de totale tijd zit de rijstijd nog niet opgeteld. Dit is nog ongeveer 1,5 uur.
ingrediënten
- Deeg:
500 gram patent bloem
300 ml lauwwarm water
1 zakje gist (7 gram)
mespuntje zout
1 tl suiker
- Vulling:
1 pot kersen op siroop (netto gewicht van ongeveer 350 gram)
200 gram lichtbruine basterdsuiker
120 gram roomboter, gesmolten + een extra klontje om vorm mee in te vetten
1 el Ceylon kaneel
35 gram geroosterd pecannoten*
35 gram geroosterde amandelen
35 gram geroosterde hazelnoten
- Nog meer nodig:
Tulband vorm (of een springvorm van 22 cm met een oven bestendige ring in het midden)
standmixer met deegaak
2 velletjes bakpapier
keukenfolie
Stappen
- Doe de suiker en gist in de mengkom van de standmixer. Voeg hier een scheutje van het lauwwarme water aan toe. Roer door en laat even 5 minuten staan. Voeg dan de rest van het water, het zout en de bloem toe. Meng dit in een paar minuten tot een glad en soepel deeg.
- Zet het deeg op een warme plek met een doek eroverheen. Laat dit rijzen voor een uur. Ik zet het meest naast de kachel of in het zonnetje (als deze schijnt).
- Laat de kersen uitlekken in een bolzeef. Het gerezen deeg meng je na een uur nog eens kort door. Verdeel het deeg dan in ongeveer 40 kleine bolletjes. Vul elke stukjes deeg met een kers. Leg ze op een bakplaat met daarop een velletje bakpapier en een laagje bloem. Dek af met wat keukenfolie en laat nog eens rijzen voor zo’n 30 minuten.
- Verwarm de oven voor op 175 graden convectie stand (boven en onder warmte).
- Smelt de boter in een steelpan en voeg de basterdsuiker en kaneel eraan toe.
- Bekleed de bodem van de springvorm met een velletje bakpapier. Smeer de binnenkant van de vorm en de buitenkant van de ring in met boter en bestuif deze met een dun laagje bloem. Als je een tulband vorm gebruikt heb je geen bakpapier nodig.
- Leg ongeveer de helft van de bolletjes deeg in de vorm. Het hoeft allemaal niet strak tegen elkaar aan te liggen want het rijst nog tijdens het bakken. Gevolgd door de helft van de noten, deze kun je overal een beetje in duwen. Giet dan helft van het boter-suiker mengsel eroverheen. Herhaal dit nog een keer. Mocht je nog een paar kersen over hebben kun je die er ook gewoon tussen duwen.
- Zet het geheel in de oven voor 35 tot 40 minuten. Laat even 5 minuten afkoelen en stort het brood dan op een bord of taart standaard. Haal de ring eruit met een tang (want heet). Pas wel op voor de hete boter/suikerstroop. Plukken maar! Vers het aller lekkerst.
Notities
- Rooster de noten even 10 minuten in een ovenschaal op 190 graden hete lucht.

Opslaan?
Wil je het recept voor dit monkeybread met kersen, kaneel en noten opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Ben je ook dol op kersen? Dan is deze monchoutaart cakerol met kersen en aardbei ook iets voor jou. Of misschien deze pindakaas-haverkoekjes met kersenjam en kokos.