Joehoee! Dit recept idee kwam tot stand omdat ik iets teveel rijpe bananen op de schaal had liggen. Normaalgesproken vries ik ze op tijd in, maar ik was dit keer te laat. Bij deze deel ik ook een denk ik onpopulaire mening en dat is dat ik bananenbrood erg overated vind. Niet vies, maar ik loop er zeker niet voor warm. Ik besloot er dus een wat ongezonder iets van te maken waar ik wél voor warmloop. En dat is gelukt met deze bananencake met pindakaas frosting.

Makkelijke cake
De cake is echt een eitje om te maken. Het is geen volvette boerencake maar wel eentje die lekker zoet en luchtig is. Ik denk serieus de smeuïgste cake die ik ooit gebakken heb! Ter compensatie is de frosting wel op basis van roomboter. Voor het beslag begin je met de gepureerde banaan. Daarna voeg je alles toe in een bepaalde volgorde. Met een garde of spatel meng je het tot een glad beslag.

Pindakaas
Voor de frosting kun je het beste een stevige pindakaas gebruiken. Ik val dan toch snel terug op de good old Calvé. Mocht je pindakaas hebben met zo’n laag olie erop (ook heel lekker)? Probeer daar dan een beetje omheen te scheppen. Het zou zonde zijn als de frosting aan de slappe kant is.
Het recept
Bananencake met pindakaas frosting
9
stuks30
minutes35
minutes1
hourLet op! De afkoel tijd heb ik hier nog niet bij opgeteld. Daar komt nog zo’n 2 uur voor bij.
ingrediënten
100 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram havermeel (tot poeder gemalen havermout)
50 gram amandelmeel
2 rijpe bananen, 200 gram netto gewicht
100 gram licht- of donkerbruine basterdsuiker
2 middelgrote eieren
50 ml zonnebloemolie
50 ml (plantaardige) melk
1 tl ceylon kaneel
1 tl bakpoeder
1 tl vanille extract
1/2 tl zout
- Topping:
200 gram (plantaardige) boter, op kamertemperatuur
80 gram pindakaas
50 gram poedersuiker
- Nog meer nodig:
vierkant bakblik van 18 x 18 cm
velletje bakpapier
mengkom
staafmixer
hand- of standmixer
Stappen
- Verwarm de oven voor op 170 graden convectie stand (boven en onderwarmte). Bekleed ook de bodem en randen van de bakvorm met bakpapier.
- Pureer de banaan met een staafmixer en doe dit samen met de melk, eieren en zonnebloemolie in een mengkom. Klop dit met een garde door elkaar. Voeg dan de basterdsuiker, vanille en het zout toe. Meng dit goed. Doe dan het zelfrijzend bakmeel met het havermeel, amandelmeel, kaneel en bakpoeder bij elkaar. Roer dit door elkaar en voeg dit aan het natte deel toe.
- Roer dit tot een glad beslag en giet het in de bakvorm. Bak gaar in ongeveer 35 minuten. Na het bakken leg je de cake gelijk op zijn kop om af te laten koelen. Zo wordt de bovenkant ook gelijkt iets platter. Zeker 2 uur heeft dit wel nodig.
- In de tussentijd klop je de boter luchtig. Klop net zo lang tot de gele boterkleur wit is geworden. Voeg dan de poedersuiker toe, en mix dit er op een lage stand doorheen. Doe de pindakaas er dan in delen bij. Schraap de randen bij en zorg voor een egale frosting.
- Wanneer de cake volledig is afgekoeld, smeer je de frosting erop. Maak eventueel af met wat plakjes banaan en een beetje kaneel. Snijd de cake in 9 stukken. Genieten maar!
Notities
- Cake blijft buiten de koelkast het langst lekker. Als ie binnen 4 dagen op gaat kun je ‘m gerust op het aanrecht bewaren al die tijd. Wel afgedekt natuurlijk!
- Je kunt er ook nog wat gesmolten chocolade overheen swirlen en afmaken met gezouten pinda’s.

Opslaan?
Wil je het recept voor deze bananencake met pindakaas frosting opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Ben je dol op pindakaas en doe je dat het liefst door elke baksel? Dan zijn deze recepten ook wel iets voor jou! Pindakaas pretzel blondies of deze peanutbutter jelly cheesecake.