Grieks eten, alleen het idee daaraan maakt me al gelukkig. Eerlijk is eerlijk, ik ben voornamelijk bekend met de ‘oppervlakkige’ Griekse keuken. Daar zou ik best verandering in willen brengen maar ik weet (nog) niet hoe. Tot die tijd geniet ik van wat ik al ken en snak ik naar een Grieks terrasje aan zee. Ik heb dit afgelopen week twee keer gegeten en ik heb nu gewoon alweer trek in deze Griekse maaltijd bowl met orzo.

Salade?
Ik denk dat je deze bowl het beste kan omschrijven als een salade. Je kunt ‘m koud of lauwwarm eten. De winter waar we nu inzitten is voor jou misschien niet het beste moment voor dit recept. Maar zelf eet ik ook in de winter graag salades. Je kunt alles compleet voorbereiden en later koud opeten. Of je serveert de vega gyros en orzo direct uit de pan. Zo krijg je dat lauwwarme. Daar ben ik dol op, dus zo eet ik ‘m het liefst.
Vega
Eén van mijn favoriete vleesvervangers is de vega gyros van Vivera. Ik vind het echt heerlijk en eet het graag op wraps bijvoorbeeld! Als je het lekker heet en lang bakt wordt het krokant en taai en ik vind het top!
Het recept
Griekse maaltijd bowl met orzo
2
personen15
minutes8
minutes23
minutesingrediënten
100 gram orzo
1 pakje vega gyros van Vivera
1 gele paprika, in blokjes
175 gram (volvette) Griekse yoghurt
250 gram komkommer, de helft in blokjes en de andere helft geraspt
20 Roma tomaatjes, gehalveerd
1 groente bouillonblokje
20 kalamata olijven, in ringetjes
125 gram feta, verbrokkeld
1 middelgrote rode ui, in halve ringen
peper
zout
1 grote teen knoflook
2 tl gedroogde oregano + een beetje extra
olijfolie
brood (optioneel)
- Nog meer nodig:
steelpan
koekenpan
bolzeef
rasp
Stappen
- Zet allereerst een pan water op met een bouillonblokje erin. Breng dit aan de kook. Verwarm ook een koekenpan op middelhoog vuur en doe hier een scheutje olijfolie in.
- Kook de orzo gaar en bak de gyros krokant. Wanneer je dit tegelijkertijd doet zorg je ondertussen voor het snijwerk. Dat spreekt voor zich.
- Bij de helft van de komkommer verwijder je de zaadlijsten en rasp je de rest. Voeg dit toe aan de yoghurt samen met een flinke teen fijngeperste knoflook. Breng goed op smaak met peper en zout. Dit sausje is ook een smaakmaker voor alle groente, dus wees niet te zuinig met peper en zout.
- Wanneer je de orzo afgiet voeg je er twee theelepels oregano aan toe en een klein beetje olijfolie. Roer dit er doorheen.
- Maak het bord op met alle ingrediënten. Giet over het geheel ook wat olijfolie en maak af met wat peper en gedroogde oregano. Eet smakelijk!
Notities
- Ook lekker om er nog wat brood bij te serveren.
Opslaan?
Wil je het recept voor deze Griekse maaltijd bowl met orzo opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Ben jij ook zo dol op Griekse maaltjes? Dan heb ik hier nog een recept voor vega kapsalon met een Griekse twist of deze Griekse couscous salade.