Ja, je leest het goed. Ik gebruik het woord ‘gezonder’. Ik ben hier heel voorzichtig mee en ga dit woord het liefst uit de weg. Eigenlijk noem ik het liever ‘minder ongezonde appel-kaneel yoghurttaart’. Maar daar zoeken mensen niet zo snel op denk ik. Ik heb dit taartje zo gemaakt omdat er regelmatig verzoekjes binnen komen voor wat gezondere recepten. Zelf eet ik taart het liefst zo lekker en vet mogelijk maar ik vind het ook leuk om af en toe een iets met zo’n verzoek te doen. Dus bij deze een gezondere appel-kaneel yoghurttaart.

Wat is er dan gezonder?
De vulling is voor de verandering niet volvet en ik heb wat vezels toegevoegd aan de bodem. Verder werk ik zelf nooit met suikervrije suikervervangers. Suiker is suiker, of je nou agavesiroop of kristalsuiker gebruikt. Ik koos voor dat eerste. Vooral omdat het ook als plakmiddel werkt in de bodem. De vulling is op basis van een bak Optimel appel-kaneel 0,0% yoghurt. Tijdens het eten proef ik het niet heel erg maar in de nasmaak komen zeker de zoetstoffen terug. Dat neem ik altijd voorlief hierbij. Ik heb al héél veel van die bakken leeggegeten afgelopen jaren.

Ontbijten
Ik vind sowieso dat je met elke soort taart kunt ontbijten, maar deze is wel wat meer verantwoord. Door de dikke bodem vult ie goed. Ik heb de taart gebakken op dezelfde manier als een cheesecake. Dat leek me wel leuk en het pakte goed uit. Je kunt de punten makkelijk invriezen en vervolgens meenemen naar je werk bijvoorbeeld. Ik ga je nu vertellen hoe je ‘m maakt.
Het recept
Gezondere appel-kaneel yoghurttaart
8
puntjes30
minutes50
minutes1
hour20
minutesLet op! De afkoel tijd van deze taart is lang. Eerst laat je ‘m nog een uur in de oven staan met het deurtje open. Dan nog 2 a 3 uur op het aanrecht en dan moet hij nog goed koud worden in de koelkast. Trek hier dus minimaal 6 uur voor uit. Het beste is dus om de taart een dag van tevoren te maken.
ingrediënten
- Bodem:
120 gram Digestive koeken (8 stuks)
50 gram havermout
2 el tarwezemelen
35 gram gesmolten roomboter
2 el agavesiroop
1 el ceylon kaneel
20 gram geroosterde pecannoten
mespuntje zout
- Vulling:
500 gram Optimel appel-kaneel yoghurt 0,0% (1 bak)
2 middelgrote eieren
1 el agavesiroop
- Topping:
2 appels*
klontje boter
2 el agave siroop
- Nog meer nodig:
keukenmachine
koekenpan
springvorm van 18 cm
velletje bakpapier
Stappen
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Tegen de rand kun je optioneel ook een velletje bakpapier zetten. Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht.
- Maal eerst de koeken fijn in de keukenmachine. Voeg dan de andere ingrediënten hiervoor toe en maal tot een plakkerig kruimel mengsel. Het klopt dat het aan de droge kant is.
- Stort dit in de vorm, verdeel egaal en druk goed aan.
- Doe de yoghurt in een kom, zorg dat deze niet meer koelkast koud is. Haal dus een uurtje van tevoren uit de koelkast en zet op het aanrecht.
- Voeg een ei toe en roer deze er doorheen. Voeg dan het tweede ei en de agavesiroop toe. Als dit goed is gemengd giet je het op de bodem.
- Bak de taart gaar in 50 minuten. Het klopt dat de binnenkant dan nog niet helemaal gaar lijkt maar dit stijft nog op.
- Wanneer de 50 minuten voorbij zijn zet je de ovendeur op een kier. Doe er een pollepel of ovenhandschoen tussen. Na een uur zet je de taart op het aanrecht om verder af te koelen. Na ongeveer 2 uur zet je de taart voor minimaal 3 uur in de koelkast.
- Snijd de appels in kleine blokjes. Je kunt zelf kiezen of je de schil eraan laat zitten of niet. Verhit een koekenpan met een klontje boter erin. Bak hierin de appelblokjes tot ze beginnen te kleuren. Voeg dan de agavesiroop toe en bak nog 2 minuten door. Laat de appel afkoelen en serveer een schep bij elk puntje taart. Eet smakelijk!
Notities
- *Gebruik friszure appels met een stevige structuur.
Opslaan?
Wil je het recept voor deze gezondere appel-kaneel yoghurttaart opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
