Dag leuk mens! Dit recept voor uienbrood met gepofte knoflookboter is voor mij heel gevaarlijk om te maken. Ik zou zo dit hele brood in mijn eentje op kunnen eten. Samen met het hele bakje knoflookboter erbij. Met dit soort hartige baksels kan ik mezelf gewoon niet inhouden. Voor het brood heb je alleen wat geduld nodig, verder kan echt iedereen dit maken. Geen moeilijk gedoe met kneden bijvoorbeeld. Meer dan een glazen kom en een pollepel heb je niet nodig.

Luxe borrelhap
Vers brood is leuk maar met een lekker smeerseltje erbij wordt het natuurlijk nog veel beter. Hiervoor pofte ik een hele bol met knoflooktenen. Dit is heel eenvoudig om te doen. De scherpe smaak gaat er volledig vanaf en de lekkere smaak blijft over. Laat je niet afschrikken door de lange bereidingswijze. Deze heb ik uitgebreid opgeschreven maar er is niets moeilijks aan.

Krokant
Wanneer het brood uit de oven komt is het echt súper krokant. Dit blijft alleen niet heel lang zo. Ik raad dus aan om het brood ook te maken wanneer het gelijk gegeten gaat worden. Ook al zou ik het kunnen eet ik niet het hele brood in één keer op. Wat ik dan doe is plakken snijden en deze even tussen de contactgrill of in een droge koekenpan oppiepen. Hiervan wordt het wel weer heel snel krokant. Zo kun je toch een aantal dagen met het brood doen. Het is ook heel lekker om bij een kom maaltijdsoep te serveren of er een tosti van te maken. En als je met meerdere mensen gaat borrelen denk ik niet dat er veel van het brood zal overblijven.
Het recept
Uienbrood met gepofte knoflookboter
1
brood45
minutes30
minutes1
hour15
minutesLet op! De totale tijd is nog exclusief rijstijd van het deeg. Reken hier nog ongeveer 90 minuten extra voor.
ingrediënten
- Deeg:
450 gram patentbloem
415 ml lauwwarm water
1 zakje gist (7 gram)
8 gram zout
2 el (tijm infused)olijfolie
ongeveer 3 volle takjes tijm, alleen de blaadjes (meer mag altijd)
2 middelgrote sjalotten (140 gram bruto gewicht), in halve ringen
1 el balsamico azijn
1 tl suiker
2 el water
klontje boter of scheutje olijfolie
- Knoflookboter:
125 gram (plantaardige) roomboter, op kamertemperatuur
1 bol knoflook
flink wat grof zeezout
versgemalen zwarte peper
- Nog meer nodig:
glazen kom + deksel of keukenfolie
spatel of pollepel
bakblik*
steelpan
Stappen
- Giet eerst een scheut van het warme water in een glazen kom. Voeg hier dan de suiker en gist aan toe. Roer kort door en laat een paar minuten staan tot het een papje is.
- Voeg dan de rest van alle deeg ingrediënten toe. Roer dit rustig met een pollepel door. Wanneer er een dun deeg ontstaat mag dit echt wel even met flinke kracht en een hoog tempo. Eventueel kun je hier een handmixer met de deeghaken voor gebruiken.
- Dek de kom dan af met een deksel of folie en zet op een warmere plek. Ik zet het meestal op of in de buurt van de kachel. Je kunt ook eventueel je wasbak vol laten lopen met warm/heet water en de kom daarin zetten. Laat het staan voor ongeveer 3 kwartier. Roer dan een aantal keer door en zet nog eens weg voor een kwartier.
- Tijdens die rijstijd bak je de sjalotten in een klontje boter en\of scheut olijfolie. Zet op laag vuur roer regelmatig door. Wanneer de uien glazig worden voeg je de suiker, azijn en het water toe. Blijf doorroeren tot water grotendeels is verdampt en de uien lekker zacht zijn. Zet het vuur uit en laat ze afkoelen.
- Wanneer je na 3 kwartier het deeg nog eens hebt geroerd zet je de oven aan op 180 graden hete lucht. Scheur een stuk aluminiumfolie af en leg op het aanrecht, Snijd dan de bovenkant van de bol knoflook af. Leg deze op de folie en besprenkel met wat olijfolie. Vouw de folie dicht en leg de knoflook voor 30-40 minuten in de oven.
- Dan ga je verder waar je bij stap 3 bent gestopt. Voor de zekerheid had ik mijn bakblik bekleed met bakpapier. Hierin verdeelde ik de helft van het deeg. Vervolgens verdeel je daar de sjalotten overheen. Maak af met het tweede deel deeg. Dek de vorm af met folie en zet deze nog voor 30 minuten apart om te rijzen.
- Wanneer je de knoflook uit de oven haalt zet je deze op 230 graden hete lucht. Giet nog wat olijfolie over het brood en strooi er wat zeezout vlokken op. Bak het brood dan gaar in 25-30 minuten. Haal gelijk na het bakken uit de vorm. Laat 15 minuten afkoelen voor je ‘m aansnijdt.
- Ondertussen knijp je de afgekoelde knoflook uit en prak je dit door de roomboter heen. Breng op smaak met peper en zout. Aanvallen maar!
Notities
- *Zelf heb ik een xxl cakeblik gebruikt. De afmetingen van de bodem bij 26,5 cm bij 11,5 cm. Iets vergelijkbaars maar in een andere vorm kan dus ook. Zorg dat deze bodemmaat ongeveer overheen komt. Of bak het brood wat langer als de vorm kleiner is.

Opslaan?
Wil je het recept voor dit uienbrood met gepofte knoflookboter opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
