Dag leuke luitjes! Ik ben er weer. Mijn 2,5 week vakantie waren héérlijk. Hoewel ik weer zin heb om van alles te delen had er ook nog een weekje bij gemogen. Zoals jullie misschien weten heb ik nooit zoveel, of zeg maar gerust amper tot geen, recepten op voorraad. Het is niet altijd fijn, maar wel hoe het meestal is. Ik ben dit jaar echt van plan wat meer vooruit te werken. Daar had ik dat extra weekje wel voor willen hebben. Maar goed, die is er niet. Dus ik heb vorige week alvast wat dingen gedaan en gemaakt. Waaronder deze hazelnootcake met Nutella frosting.

Hazelnootmeel
Het kan zijn dat de foto’s je misschien een beetje bekend voorkomen? Het is namelijk een variatie op dit recept voor makkelijk kaneelcake met speculoos frosting. Keer op keer ben ik verrast over hoe lekker deze cake is. Luchtig, stevig maar ook super smeuïg en extreem makkelijk om te maken. Ik gebruik het recept dus graag en je kunt er ook makkelijk mee variëren. Zo heb ik vandaag hazelnootmeel gebruikt in plaats van amandelmeel. Dit maak je heel makkelijk door ingeroosterde hazelnoten te malen tot poeder.
Het recept
Hazelnootcake met Nutella frosting
8
personen30
minutes25
minutes55
minutesLet op! De totale tijd is exclusief wacht- en afkoeltijd. Ik denk dat je er ongeveer 3 uur bij op moet tellen.
ingrediënten
- Beslag:
100 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram (donker)bruine basterdsuiker
80 gram hazelnootmeel
2 middelgrote eieren
50 ml (plantaaridge) melk
40 gram (plantaardige) roomboter, gesmolten
snufje zout
- Frosting:
130 gram (plantaardige) roomboter, blokjes
80 gram Nutella
15 gram poedersuiker
10 gram cacaopoeder
- Nog meer nodig:
springvorm van 18 cm
velletje bakpapier
hand- of standmixer
spuitzak met spuitmondje naar keus (optioneel)
mengkom + siliconen spatel
Stappen
- Bekleed eerst de bodem en rand van de springvorm met een velletje bakpapier. Ik gebruik altijd een paar druppels zonnebloemolie om dit te laten plakken.
- Verwarm de oven voor op 170 graden convectie stand (boven en onderwarmte).
- Doe eerst alle natte ingrediënten voor het beslag in een kom samen met het zout. Meng dit door elkaar met behulp van een siliconen spatel.
- Voeg dan de droge ingrediënten toe en roer dit door tot een glad beslag. Giet dit in de springvorm. Bak de cake gaar in ongeveer 28 minuten.
- Direct na het bakken leg je ‘m op zijn kop op een afkoel rekje. Zo wordt de bovenkant iets platter.
- In de tussentijd doe je de roomboter, welke op kamertemperatuur is, in een kom. Klop dit op een hoge stand luchtig. Je kunt dit zien doordat de boter witter wordt van kleur. Stop niet te snel, hoe luchtiger hoe beter. Bij elkaar een minuutje of tien. Dat ligt een beetje aan of je een hand- of standmixer gebruikt.
- Voeg dan de Nutella, poedersuiker en het cacaopoeder toe. Mix eerst op lage stand, anders gaat het stuiven. Wanneer je een mooi gladde en luchtige crème hebt is het klaar. Je kunt het direct in de spuitzak scheppen. Doe wel eerst het spuitmondje erin, als je die hebt.
- Wanneer de cake volledig is afgekoeld decoreer de deze met de Nutella frosting. Maak af met nog wat cacao of poedersuiker. Mijn hazelnoten waren op maar het is ook leuk om die nog grof te hakken er eroverheen te strooien. Ik koos nu voor wat krokante chocoladeparels.
- Cake blijft het langst lekker buiten de koelkast. Roomboter kan ook wel een paar dagen koeling missen. Dus als hij binnen 3 dagen opgaat zou ik de cake gewoon op het aanrecht laten staan (wel afgedekt). Vers invriezen voor later kan ook prima.

Opslaan?
Wil je het recept voor deze hazelnootcake met Nutella frosting opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Ben je ook zo dol op hazelnoten? Dan vind je deze drie recepten vast ook heerlijk! Vegan hazelnoot-koffiekoeken, luchtige hazelnoot chocolade toetjes of deze absolute knaller: hazelnoot schuimtaart.