Dit recept heb ik al zo ongelofelijk vaak gebakken. Het deeg is namelijk met hetzelfde recept gemaakt als die ik altijd gebruikte voor de kruimelkoeken in mijn Eefsfoodpost. Ik heb een lekkere vulling gemaakt die goed bij het seizoen past. Deze sinaasappel-cranberry kruimelkoeken zijn niet moeilijk om te maken. Door deze vulling van cranberry en sinaasappel zit er ook een bittertje in. Zelf hou ik daar wel van. Mocht dat minder jouw ding zijn kun je de sinaasappel vervangen door bijvoorbeeld appel. Het recept is ook nog eens helemaal vegan!

Het recept!
Sinaasappel-cranberry kruimelkoeken
9
stuks30
minutes40
minutes1
hour10
minutesLet op! De totale tijd is nog exclusief wachttijd. Ik zou hier minimaal 4 uur voor uittrekken.
ingrediënten
- Kruimeldeeg:
150 gram (patent) bloem
135 gram kristalsuiker
125 gram ongezouten Vioblock (plantaardige boter)
90 gram havermout
snuf zout
- Vulling:
150 gram verse cranberry’s
2 handsinaasappels
40 gram kristalsuiker
2 el maizena
1 tl vanille extract
1 tl kaneel
4 el water (meer als dat nodig is)
3 el sinaasappelsap
rasp van een halve sinaasappel
- Nog meer nodig:
keukenmachine, daarmee bedoel ik een kom met hakmes
steelpan
vierkante bakrand van 18 bij 18 cm
velletje bakpapier
Stappen
- Bekleed eerste een bakplaat met bakpapier. Zet hierop de bakrand. Bekleed deze aan de binnenkant ook met bakpapier. Handig om 4 stroken te knippen en deze met een paar druppels zonnebloemolie vast te laten plakken.
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Maal dit tot een kruimelig deeg. Houd hiervan 175 gram apart. De rest stort je in de bakrand. Druk dit goed en gelijkmatig aan.
- Verwarm nu de oven voor op 175 graden hete lucht. De bodem bak je eerst 10 minuten voor.
- In de tussentijd doe je de cranberry’s met het water, suiker, kaneel, sinaasappelrasp en vanille in een pan. Breng aan de kook tot de bessen kapot koken. Voeg dan de maizena toe en roer gelijk goed door. Het mengsel zal gelijk indikken. Zet het vuur dan uit.
- Schil de sinaasappel door de dikke schil en het wit helemaal eraf te snijden. Snijd vervolgens de partjes los zonder stukjes tussenvlies. Doe dit boven een bordje, zo vang het gelijk het overige sap op. Voeg dit toe aan de cranberry’s in de steelpan. Als het goed is heb nu iets dat op compote lijkt qua structuur.
- Wanneer de bodem is voorgebakken haal je deze uit de oven. Strooi hier twee eetlepels havermout overheen. Dit vangt nog wat extra vocht op tijdens het bakken. Schep het fruit mengsel erop en verdeel gelijkmatig. Strooi nu de apart gehouden kruimels eroverheen. Schuif de koek terug in de oven voor 20 minuten. Draai dan de bakplaat even om en bak nog eens 10 minuten.
- Laat dan eerste een uurtje staan voor je de bakrand er vanaf haalt. De koek zal steviger worden naarmate deze goed afkoelt. Je kunt de koek een aantal dagen bewaren. Hij zal wel wat zachter worden. Wil je hem dus echt vers serveren zou ik ‘m de dag zelf of de dag ervoor maken. Maar wanneer hij zachter wordt is het ook onwijs lekker vind ik. Leuk om met een bolletje ijs te serveren als toetje.
Notities
Opslaan?
Wil je het recept voor deze sinaasappel-cranberry kruimelkoeken opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
