Zo, dit wil echt al jaaaaaren eens een keertje zelf maken. Ik was niet meer van plan om voor deze kerst te doen, maar het is er toch nog van gekomen! Jullie weten wel hoe dol ik ben op meringue, voor mij is dit dus echt een geweldig recept. Het is zoet en het hoort zoet, dat is deze Baked Alaska met passievruchtenvulling dus ook. Wees gewaarschuwd haha!

Vulling
Ik heb voor mijn geliefde passievrucht gekozen! Afgelopen jaar ben ik er pas achtergekomen hoe lekker ik dat vind. Je kunt ‘m natuurlijk vullen met wat je zelf wil, maar ik zou altijd zurig fruit aanraden. Denk dan aan limoen, citroen of frambozen bijvoorbeeld. Je kunt ook zelf een soort ijs kopen, dit half laten smelten en dat gebruiken. Maar deze manier van ijs maken is ook echt heel erg simpel en dit kan iedereen. Dus dat zou ik vooral lekker doen!

Cake
Ik gebruik zelf een laagje biscuit, ik vind dat er helemaal bij passen. Je zou ook voor kant en klare cake kunnen gaan maar dit is nóg zoeter en ook een stuk vetter. Dan wordt het geheel dus machtiger.

Het recept!
Baked Alaska met passievruchtenvulling
8
personen1
hour8
minutes1
hour10
minutesLet op! Bij de totale tijd hoort nog wachttijd. Ik raad aan om deze taart minimaal een dag van tevoren te maken. De meringue houdt het eventueel ook in de vriezer. Maar je kunt deze taart ook makkelijk afmaken vlak voor het serveren.
INgrediënten
- Beslag:
125 gram bakmix voor biscuit*
2 eieren
12 gram water
- IJsvulling:
300 ml slagroom
175 gram gecondenseerde melk
het vruchtvlees van 3 passievruchten
- Meringue:
de helft van dit recept is voldoende maar ik zou ‘m lekker helemaal maken. Dan kun je lekker dik smeren en heb je ook nog een beetje over.
- Nog meer nodig:
standmixer
een (glazen) kom van zo’n 8 cm hoog en 15,5 cm doorsnee (de rand)*
bakplaat met velletje bakpapier + extra velletje bakpapier
rol plastic keukenfolie
gasbrandertje
Stappen
- Bekleed eerst de binnenkant van de kom met 2 lange stukken plastic folie. Het is niet erg dat er vouwen in zitten maar maak het zo strak mogelijk. Leg de folie delen gekruist, zo til je de taart later makkelijk uit de kom. Verwarm de oven voor op 175 graden convectie stand (boven en onder warmte).
- Zet dan een bakplaat klaar met een velletje bakpapier. Bereid het biscuit beslag zoals op de verpakking- of in het recept staat. Het is de bedoeling dat ongeveer 2/3de van de bakplaat is voorzien met een laag beslag van ongeveer een centimeter dik.
- Bak de plak gaar in ongeveer 8 minuten. Het moet echt net aan gaar en niet heel bruin gekleurd zijn. Dan is het lekker smeuïg en soepel. Schuif het bakpapier direct op het aanrecht na het bakken. Leg hier dan een vel bakpapier op en flip de hele plak om. Trek nu voorzichtig het pakpapier van de bakkant los. Je kunt het direct verwerken. Steek eerst een rondje uit van ongeveer 15 cm doorsnee.
- Snijd dan een brede strook van zo’n 8 cm en leg deze in het midden. Maak ‘m zo lang dat ze de randen van de kom met gemak halen. De rest vul je op door wat dunnere stroken te maken. Dit gaat dus echt top met een pizza snijder. Puzzel erop los en zorg dat de hele kom bekleed is met goed aangesloten stukken biscuit. De rand kun je strak maken door het deeg af te knippen met een schone schaar.
- Klop dan de slagroom op. Wanneer het steviger begint te worden voeg je al mixend het vruchtvlees van de passievruchten en de vanille toe. Wanneer het mengsel lobbig is giet je de gecondenseerde melk erbij. Wanneer dit compleet gemengd is met elkaar giet je het in de cake kom. Wanneer je dezelfde formaten als ik heb gebruikt, hebt aangehouden, kom het precies uit qua hoeveelheid. Leg hier dan het rond uitgestoken stuk op. De folie die uitsteekt leg je het overheen. Zo droogt het minder snel uit in de vriezer.
- Je kunt de taart afmaken en deze dan weer in de vriezer zetten of je kunt de taart afmaken vlak voor je ‘m gaat serveren. Ik ga nu even uit van het laatste. Maak eerst de meringue volgens het recept. Als deze grotendeels is afgekoeld door het draaien haal je de taart uit de vriezer. Til ‘m uit de kom en zet ‘m op een mooi bord of taartplateau. Smeer de taart dan royaal in met een dikke laag meringue. Hoed grover hoe leuke het effect (vind ik).
- Maak af door er met een brandertje langs te gaan voor lekkere bruine stukjes. Pas op! Het is leuk om met sterretjes en al te presenteren, maar is het niet per se verstandig. De sterretjes die ik had lieten best wel wat reststof achter en dat zat bijna over de hele taart. Niet zo lekker om binnen te krijgen dus. Ik denk dat het kan liggen aan de kwaliteit van de sterretjes, maar pas daarop in ieder geval.
- Tussen het afmaken van de taart en het snijden van een punt heeft bij mij ongeveer 3 kwartier gezeten. Je hoeft je dus helemaal niet te haasten. Gebruik een groot koksmes om punten te snijden. Houd deze steeds onder de hete kraan voor het strakste resultaat. Eet smakelijk!
Notities
- *Ik gebruikte de mix van Funcakes, maar van andere merken of zelf maken is ook prima. Reken dan alles terug naar de verhouding van 2 eieren.
- *Hier zijn niet per se gangbare maten voor. Ik heb een kom genomen die mij perfect leek qua maat en dat is ook zo gebleken. Probeer bij die afmetingen in de buurt te blijven. Heb je dat niet? Geen probleem maar dan zal de verhouding (heel) anders uitpakken, dus houd daar rekening mee.

Opslaan?
Wil je het recept voor deze Baked Alaska met passievruchtenvulling opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
