Misschien denk je ‘huh wat een rare combi?!’. Maar abrikoos en rozemarijn is echt een hele lekkere combinatie. Ik bak heel regelmatig mijn boterkoek hiermee. Als je ooit een doosje Eefsfoodpost hebt besteld in de kans groot dat je deze al eens geproefd heb. Hier kun je dat recept vinden. Ik heb er altijd leuke en enthousiaste reacties op gekregen door blij verraste mensen. Daardoor kwam ik op het idee het ook eens in een ander recept te verwerken en zo kwamen deze abrikoos-rozemarijnkoeken met witte chocolade tot stand.

Het koekrecept komt je wellicht bekend voor want ik vind dit gewoon een fijne en lekkere manier om ze te bakken. Veel van mijn koekrecepten lijken hier dus ook op, vaak met een paar kleine aanpassingen. De oorsprong is dit recept voor koeken met citroen, amandel en witte chocolade. Je kunt er lekker mee variëren dus.
Het recept!
Abrikoos-rozemarijnkoeken met witte chocolade
8
koeken20
minutes13
minutes2
hours30
minutesLet op! De totale tijd is inclusief wachttijd.
ingrediënten
160 gram zelfrijzend bakmeel
130 gram kristalsuiker
120 gram koude roomboter, ik blokjes
1 middelgroot ei
60 gram gedroogde abrikozen, in blokjes
40 gram witte chocolade stukjes/druppels
25 gram amandelmeel
1 tl fijngehakte rozemarijn*
1 tl maizena
mespuntjes zout
- Nog meer nodig:
hand- of standmixer
weegschaal
ijsschep
2 velletjes bakpapier
metalen bakring
Stappen
- Meng de koude boter blokjes met de kristalsuiker en het zout.
- Voeg dan een ei toe en meng op lage stand tot deze is opgenomen.
- Voeg dan het zelfrijzend bakmeel, amandelmeel en maizena toe.
- Als het deeg kruimelig wordt voeg je de abrikozen stukjes, witte chocolade en rozemarijn toe.
- Meng tot je een mooi deeg hebt. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen of neem een ijsschep om porties te maken.
- Knijp de bollen deeg op een snijplank. Schuif deze voor 3 kwartier de koelkast in.
- Verwarm de oven voor op 210 graden hete lucht. De koeken lopen niet extreem uit maar het is het beste om ze in 2 keer te bakken.
- Neem een bakplaat met een velletje bakpapier erop. Leg hier vier van de bollen deeg op met genoeg ruimte ertussen. Bak eerst 10 minuten.
- Haal de koeken nu uit de oven. Zet er een metalen bakring omheen en draai in hoog tempo rondjes. De koeken krijg zo een perfecte vorm. De bovenkant druk je iets platter met de bolle kant van een lepel. Zet de koeken dan nog voor 3 minuten terug in de oven. Schuif daarna het bakpapier met de koeken erop zo op het aanrecht om af te laten koelen. Herhaal dit met de andere vier koeken.
- Laat ze volledig afkoelen, dan zijn ze het lekkerst. Als je ze daarna goed luchtdicht bewaard zijn ze dagen lang lekker! Eet smakelijk.
Notities
- Ook leuk om ze in zakjes te verpakken en per stuk of per 2 aan iemand te geven met een leuk kaartje aan de strik.
- Let op! Heel veel langer bakken dan 13 minuten kan zorgen voor verbrande stukjes abrikoos.
- *Dit is voor een subtiele smaak, je kunt altijd iets meer toevoegen.

Opslaan?
Wil je het recept voor deze abrikoos-rozemarijnkoeken met witte chocolade opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
