Samenwerking – Kerst staat voor de deur en dat vraagt om een lekker feestelijk dessert. Voor mijn samenwerking met Deleukstetaartenshop ben ik daarmee aan de slag gegaan. Het is wel zo leuk om een showstopper op tafel te zetten. En het wordt nog leuker als dat niet al teveel moeite kost. En helemaal mooi zou zijn als het ook nog lekker smaakt. Die drie heb ik in één proberen te krijgen en volgens mij is dat goed gelukt met deze feestelijke tiramisuslof met witte chocolademousse. Extra leuk nieuws: ik mag een tof bakpakket weggeven. Hoe? Dat lees je onderaan het artikel.

Mixen
Ik heb naar hartelust rondgekeken op de site van Deleukstetaartenshop.nl. Gevaarlijk om te doen want je bent zo 2 uur verder. Van decoratie tot spuitmondjes en van bakvormen tot bakmixen. En dat is echt nog lang niet alles. Ik zag dat Callebaut (mijn favoriete chocolade om mee te werken) ook een mix heeft voor chocolademousse. Het leek me leuk om daarmee te beginnen. Vervolgens kwam het idee om er een sloffentaart mee te maken. Afgemaakt met chocoladeschotsen, dit maakt een baksel altijd feestelijk. Zo kwam alles een beetje bij elkaar tot dit recept. Alle tekst in het groen linkt naar de producten die ik heb gebruikt.

Variatie
Zie dit recept vooral als inspiratie. Je kunt met zoveel lekkere smaken variëren. Wat dacht je ervan om een fruitige versie te maken? In plaats van koffie en Tia Maria gebruik je limoncello en ipv de chocolade topping gebruik je vers fruit zoals aardbeien en frambozen. Je kunt ook een fruitige mousse maken zoals bij dit recept.

Het recept
Feestelijke tiramisuslof met witte chocolademousse
6
personen45
minutes30
minutes1
hour15
minutesDe totale tijd is exclusief wachttijd. Voor het afkoelen van de slof heb je ruim een uur nodig. En het opstijven van de mousse duurt in ieder geval 4 uur. Sowieso raad ik aan om de taart minimaal 1 dag van tevoren te maken.
ingrediënten
- Bodem:
250 gram Funcakes mix voor sloffenbodem
75 gram roomboter, koud in blokjes
1/2 middelgroot ei
- Spijs:
40 gram amandelmeel
20 gram kristalsuiker
1/2 middelgroot ei
- Mousse:
165 ml (volle) melk
1 el Tia Maria*
1 espresso shot
- Topping:
60 gram pure chocolade druppels
eetbare gouden confetti of andere sprinkles
cacaopoeder
- Nog meer nodig:
sloffenvorm*
hand- of standmixer
bakplaat
2 velletjes bakpapier
klein paletmes
acetaatfolie van minimaal 8 cm hoog
Stappen
- Vet de binnenkant van de sloffenvorm in met een beetje boter. Bestuif dit vervolgens met bloem. Zet de vorm op een bakplaat met een velletje bakpapier ertussen.
- Maak nu het deeg door de mix te mengen met roomboter en ei. Verdeel dit deeg gelijkmatig in de vorm. Maal nu het amandelmeel met suiker en een half ei tot een smeuïge spijs. Verdeel dit over de bodem tot 1,5 cm van de rand.
- Verwarm nu pas de oven voor op 170 graden convectiestand (boven en onderwarmte). Zo kan het deeg nog een beetje rusten op het aanrecht. Eenmaal voorverwarmd schuif je de slof in de oven. Bak gaar en mooi bruin in 30-32 minuten.
- Na 15 minuten afkoelen haal je de sloffenvorm er vanaf. Haal er eerst even een dun mesje langs zodat je zeker weet dat er geen deeg blijft hangen. Spoel de vorm schoon en droog af. Prik dan met een dikke satéprikker, breinaald of thermometer allemaal gaatjes in de slof tot ongeveer 1 cm van de rand. Prik niet helemaal tot de bodem maar tot halverwege ongeveer. Meng de espresso met de likeur of siroop en besprenkelen de slof royaal hiermee. Dit gaat handig met een keukenkwast.
- Wanneer de slof bijna is afgekoeld knip je een lang stuk acetaatfolie af. Deze zet je rechtop rondom de slof. Laat hier de vorm weer omheen zakken.
- Maak dan de chocolademousse volgens de verpakking. 5 Minuten mixen op hoge stand. Schep de mousse dan in de vorm en egaliseer de bovenkant goed. Zet in de koelkast voor minstens 4 uur, het liefst een hele nacht.
- Daarna smelt je de pure chocolade au bain Marie. Neem een grote snijplank of kleine bakplaat met een velletje bakpapier erop. Giet hier de gesmolten chocolade op en strijk dit uit met een paletmes. Bestrooi dit met de eetbare confetti. Zet ook dit in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
- Wanneer je de taart af gaat maken of serveren haal je de sloffenvorm van de taart. Het kan zijn dat dit een beetje stroef gaat. Duw in dat geval de taart van onderaf omhoog de vorm uit ipv andersom. Met een beetje beleid trek je ook de acetaatfolie rondom los. Haal een heet en droog paletmes langs de mousse om het nog strakker te maken. Decoreer de bovenkant met de witte chocolade krullen, cacaopoeder en de zelfgemaakte chocoladeschotsen.
- Wil je er extra feest van maken? Zet er dan een paar brandende sterretjes in wanneer je de slof op tafel zet. Eet smakelijk!
Recept video
Notities
- *Volgens de verpakking hoeft de mousse maar twee uur op te stijven. Neem voor deze taart minimaal 4 uur de tijd. Het is het beste om de taart een dag van tevoren te maken.
- *Gebruik of drink je liever geen alcohol? Laat de Tia Maria dan achterwegen. Je zou het kunnen vervangen door een lekker siroopje welke je ook voor in de koffie gebruikt. Bijvoorbeeld kaneel of hazelnoot.
- *De afmeting van de vorm is natuurlijk van invloed voor het eindresultaat. Ik heb een kleintje gebruikt van ongeveer 10 cm breed bij 18,5 cm lang. Mocht je een grotere sloffenvorm hebben van bijvoorbeeld 27 bij 12 cm zou je het recept ongeveer moeten verdubbelen. Er bestaan ook maten tussenin of je kunt het natuurlijk ook bakken in een ronde springvorm van 18 cm bijvoorbeeld. Je kunt er ook mini’s van maken dat is ook leuk om per persoon te serveren als gebakje. Probeer de verhoudingen wel goed te houden.

Win een tof bakpakket!
Wil jij deze taart graag namaken? Dat komt mooi uit. Deleukstetaartenshop.nl heeft een heel leuk bakpakket beschikbaar gesteld voor één van jullie. Wanneer je wint ontvang je het volgende: een sloffenvorm, witte chocolademousse mix, een zak Callebaut pure chocoladedruppels, witte chocoladekrullen, een bakmix voor de sloffenbodem, gouden eetbare confetti en een rol acetaatfolie. Meedoen is heel makkelijk! De actie loopt via mijn Instagram pagina. Kijk hier en doe mee! Wil je je kansen verdubbelen? Kijk dan op de Instagram pagina van @Deleukstetaartenshop want daar geven ze ook zo’n pakket weg.

Opslaan?
Wil je het recept voor deze feestelijke tiramisuslof met witte chocolademousse opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Dit artikel is geschreven in betaald partnerschap met Deleukstetaartenhop.nl