Hoi taartfan, leuk dat je er bent. Mocht je via de kanalen van MSmode hier terecht zijn gekomen; welkom! Aan de trouwe lezer, fijn dat je er weer bent. Ik heb vandaag een heerlijk recept voor je klaar staan, namelijk: speculoostaart met koffiemousse. Je hebt er geen oven voor nodig, maar wel een beetje geduld. Zelf vind ik ‘m ook héél geschikt om als kerstdessert te maken.

Chocoladeschotsen
Chocoladeschotsen zijn echt een hele makkelijke manier om een taart iets extra’s te geven. Ik heb voor witte chocolade gekozen, dit leek mij het mooist qua kleur. Houd je meer van melk of puur? Gebruik dan vooral dat. Je kunt het ook beide doen, zo kun je een marmer effect creëeren. Ook leuk!

De mousse is lekker luchtig maar vergis je niet. Alles bij elkaar is de taart best machtig (daar ben ik dol op). Ik heb erbij gezet dat ie voor 10 personen is, maar 12 kan ook als je wat kleinere punten snijdt. Veel plezier met maken!
Het recept
Speculoostaart met koffiemousse
10
personen1
hour4
hours5
hoursLaat je niet afschrikken door de totale tijd. Deze is inclusief wachttijd! Als ik jou was zou ik de taart lekker een dag van tevoren maken.
ingrediënten
- Bodem:
120 gram double chocolate chip koekjes
100 gram speculoos koekjes
65 gram roomboter
- Mousse:
500 ml slagroom
70 gram kristalsuiker
2 zakjes oploskoffie
3,5 blaadjes gelatine
1 el vanillepasta- of extract
- Topping:
180 gram speculoos pasta
5 speculoos koekjes, verkruimeld
- Chocolade schotsen:
60 gram witte chocolade
verschillende goukleurige sprinkles
- Nog meer nodig:
springvorm van 18 cm doorsnee
2 velletjes bakpier
strook actetaatfolie (optioneel)
siliconen spatel
keukenmachine
hand- of standmixer
paletmes
Stappen
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Zet een strook acetaatfolie tegen de rand aan. Als je dit niet hebt, gebruik er dan ook bakpapier voor.
- Smelt de boter in een steelpan. Ondertussen maal je de koekjes fijn in de keukenmachine. Meng dit samen met de boter en stort de kruimels in de vorm. Verdeel dit goed en druk stevig aan. Zet dit tijdelijk in de koelkast.
- Zet nu de gelatine blaadjes te weken in koud water (voor minimaal 10 minuten). Neem 4 el van de slagroom en doe dit in een steelpan. De rest giet je in de kom. Klop dit tegen het lobbige aan samen met de suiker en vanille. Het is het best als het oppervlak van de slagroom nog bijna egaal vloeit of tot je al hele lichte pieken kan trekken.
- Verhit de eetlepels slagroom en zet het vuur uit wanneer het bijna kookt. Los hier de gelatine in op en voeg ook de oploskoffie toe. Roer dit goed door elkaar en laat 3 minuutjes staan.
- Nu ga je het mengen. Ik raad aan dit met een handmixer te doen maar het kan ook met de hand met behulp van een siliconen spatel. Giet het koffie mengsel al roerend bij de slagroom.
- Zorg dat het mengsel in beweging blijft tot het helemaal goed is gemengd. Nu wordt het ook gelijk wat steviger. Schep (of giet) dit mengsel op de koekjesbodem. Strijk de bovenkant glad en zet in de koelkast.
- Wanneer de mousse stevig begint te worden, vermoedelijk na zo’n 2 uur (anders iets langer wachten). Doe je de speculoos pasta in een steelpan. Verwarm dit tot het vloeibaar wordt. Vervolgens laat je het grotendeels afkoelen. Wanneer het mengsel handwarm aanvoelt kun je het op de taart gieten. Verdeel goed en decoreer dan de rand met stukjes speculoos koek en zet terug in de koelkast voor minimaal 2 uur.
- Smelt nu de witte chocolade. Giet dit op een snijplank waar een velletje bakpapier op ligt. Smeer dit uit tot een dunne plak en versier deze direct met sprinkles. Schuif dit in de koelkast tot je de taart gaat serveren. Breek dan in schotsen en zet deze in de taart.
- Serveer op een mooie taartstandaard, gegarandeerd succes! Bewaar de taart in de koelkast. Hij is voor 10-12 personen. Als je echt hele strakke punten wil snijden? Neem dan een groot mes die je steeds goed heet maakt onder de kraan. Dan zakt het mes zo door de topping heen. Eet smakelijk!

Opslaan?
Wil je het recept voor deze speculoostaart met koffiemousse opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Meer inspiratie
Ik heb natuurlijk nog veel meer recepten met koffie op mijn website staan. Ik deel hier drie van mijn favorieten:

Het mooie jurkje van de foto’s heb ik gekregen van MSMode. Dit staat verder los van het recept. Hij is van de huidige collectie.
