Het is Sinterklaasavond en ik deel lekker een recept voor kerstboomkoekjes. Moet kunnen vind ik! Ze zijn lekker maar vooral leuk om te maken. Ook tof om als mini cadeau te geven in een doorzichtig zakje met een strik eromheen. Laat het vooral een inspiratie zijn. Deze kruidige kerstboomkoekjes met fondant kun je natuurlijk ook in andere vormen maken zoals kerstballen of engeltjes bijvoorbeeld.

Het recept
Kruidige kerstboomkoekjes met fondant
12
Koekjes45
minutes10
minutes55
minutesDe totale tijd is exclusief wachttijd
ingrediënten
- Deeg:
100 gram tarwebloem (patent)
80 gram roomboter, koud in blokjes
50 gram lichtbruine basterdsuiker
1 eigeel
1 tl vanille extract
1 mespuntje zout
1 el koek- en speculaaskruiden
- Plak/glazuur:
ongeveer 4 tl eiwit
40-50 gram poedersuiker
- Topping:
75 gram wit rolfondant*
kerstige sprinkles
groene kleurstofgel, ik gebruikte mos groen van Wilton gecombineerd met eucalyptus van Color Mill om tot deze kleur te komen.
- Nog meer nodig:
koekstekers
bakpapier
boterham zakje
extra bloem en poedersuiker om uit te rollen
deegroller
hand- of standmixer
huishoudfolie
Stappen
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom van de machine. Meng dit tot het een deegbal vormt. Druk een beetje plat en wikkel het in huishoudfolie. Leg dit voor 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden convectiestand (boven en onderwarmte). Bebloem het aanrecht en rol het deeg uit tot ongeveer 4 mm dikte. Steek hier 12 koeken uit. Het ligt natuurlijk aan hoe groot je steker is. Maar met mijn kerstbomen kon ik er 12 koekjes uithalen, met tussendoor opnieuw uitrollen natuurlijk.
- Leg deze in verband op de bakplaat met bakpapier. Met een klein beetje ruimte ertussen. De koekjes lopen amper uit tijdens het bakken maar je wil niet dat ze aan elkaar plakken.
- Bak de koeken gaar in ongeveer 10 minuten. Laat ze afkoelen.
- In tussentijd breng je de fondant op kleur en kneed je dit lekker soepel door de warmte van je handen.
- Rol het fondant super dun uit, echt als in 1 mm dun. Steek hier evenveel vormpjes uit als koekjes.
- Maak dan het glazuur door het eiwit met poedersuiker te mengen. Voeg het eiwit bij toe aan de poedersuiker, steeds in kleine beetjes. Tot dat het heel dik is en het nog minimaal uitloopt.
- Doe dit dan in een boterham zakje eb knip een mini puntje af. Zet op de koeken een aantal stipjes glazuur. Leg dan de fondant erop zodat het vastplakt.
- Met de rest van het glazuur teken je slingers op de koekjes. Plak hier de sprinkles aan vast. Laat een aantal uur drogen voordat je ze in een koektrommel doet. Eet smakelijk!
Notities
- *Gewoon simpele uit de supermarkt is prima. 75 gram is genoeg als je het héél dun uitrolt, gebruik iets meer als je zeker met gemak genoeg wil hebben.
Opslaan?
Wil je het recept voor deze kruidige kerstboomkoekjes met fondant opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
