Samenwerking – Leuk dat je er bent! In dit artikel ga ik je voorzien van inspiratie voor 3 verschillende soorten frosting. Decoreer jij je cupcakes en taarten graag met botercrème? Lees dan vooral verder. Ik heb twee soorten met fruitsmaak gemaakt en de derde is met koffiesmaak en karamelsuiker crunch. Verwerk vooral ook je eigen smaak voorkeur en wees creatief. 3 x Vegan botercrème, ben je er klaar voor? Komt-ie!

Violife
Mocht je het hebben gemist (wat bijna niet kan met de lekkere recepten die de laatste tijd live zijn gegaan), vertel ik graag nog eens dat VIOBLOCK in een nieuw jasje zit. Voorheen lag dit product als Flora Plant in de schappen. Nu het bij Violife hoort is het recept van de boter verbeterd en nog steeds 1 op 1 te vervangen door reguliere roomboter. Je levert niet in op smaak! Naast het maken van lekkere frosting kun je er ook goed mee bakken, braden en smeren. Het is vrij van allergenen dus voor heel veel mensen geschikt om te gebruiken. Naast VIOBLOCK heb ik ook Violife Creamy gebruikt, dit is een plantaardige roomkaas op basis van kokos. Met de boter heb ik al heel wat recepten gemaakt. Ik link hier graag even de eerst keer dat ik het gebruikte om botercrème mee te maken. Klik hier voor een heerlijke chocoladetaart.

Dit heb je nodig
Het is niet onmogelijk om met een handmixer botercrème te maken, maar je arm gaat vermoedelijk wel protesteren. Als je een standmixer hebt, pak die er dan vooral bij! Ik gebruik zelf altijd een vlinder om mee te kloppen maar als je liever een garde gebruikt kan dat ook. Ook zou ik een siliconen spatel, weegschaal en steelpan bij de hand houden.

De basis
Voor alledrie deze botercrèmes moet de VIOBLOCK op kamertemperatuur zijn, net als de Violife Creamy. Ik haal het meestal twee uur van tevoren uit de koelkast en leg het op het aanrecht. Snijd de boter dan in blokjes. Dat meng je een minuut op een lage stand. Vervolgens houd ik altijd de buitenkant van de kom even onder de hete kraan. Dit geeft net dat beetje extra. Als het goed is pakt ie nu alle boter mee tijdens het mengen. Meng dan een minuut of 5 op 80% power. Schraap de boter dan goed van de randen en herhaal dit nog eens 5 minuten. Je ziet dat de boter veel witter van kleur wordt. Dit is goed want dat betekent dat het lucht opneemt en dat is precies wat je wil. Schraap de boter nog eens bij en klop nog een paar minuten op een hoge stand. Dat is de basis voor elke botercrème.

Aardbeien botercrème

500 gram ongezouten VIOBLOCK, in blokjes
150 gram poedersuiker
100 gram Violife Creamy
20 gram gevriesdroogde aardbeien, fijngemalen tot poeder
1 tl vanillepasta- of extract
Wanneer de boter luchtig is meng je de roomkaas samen met de poedersuiker. Maal de aardbeien fijn tot poeder en voeg dit samen met de vanille toe aan de boter. Voeg hier al een eetlepel van het roomkaas mengsel aan toe. Meng op een lage stand. Als dit door elkaar zit voeg je weer een eetlepel toe. Herhaal dit tot alle plantaardige roomkaas er doorheen zit. Je aardbeien botercrème is klaar voor gebruik.
Hoeveelheid: het taartje heeft een diameter van 15 cm en heeft 3 lagen cake. Ik had nog genoeg over om er ook 6 cupcakes mee op te spuiten.
Koffie karamel botercrème

250 gram ongezouten VIOBLOCK, in blokjes
80 gram karamelsuiker
1 zakje oploskoffie (1,8 gram)
1 el plantaardige melk
1/2 tl vanillepasta- of extract
Deze crème behoeft iets meer werk. De karamelsuiker maak je namelijk zelf. Neem een steelpan en doe hier 150 gram suiker met 32 gram water bij. Zet op laag vuur en breng aan de kook. Wanneer het kookt blijf er dan bij staan. Wacht tot het begint te kleuren. Loop echt niet weg want op dit moment kan het elk moment verbranden. Roeren is niet nodig. Als je een mooie bruine kleur ziet en het niet verbrand ruikt giet je de karamel op een velletje bakpapier welke op een bakplaat ligt. Laat dit dun uitlopen door de bakplaat heen en weer te bewegen. Het koelt vrij snel af. Breek het dan in stukken, pas op want het is scherp. Maal 80 gram van de karamel weer fijn tot suiker. Dit bezorgt de crème een subtiele karamel smaak en een lekkere crunch. Los de koffie op in de plantaardige melk. Voeg alles tegelijk toe aan de luchtige boter, schraap de randen af en toe bij en meng nog een minuut of 5 op een hoge stand. Klaar voor gebruik.
Hoeveelheid: het decoreren van zo’n 8-10 cupcakes
Citroen-roomkaas-botercrème

250 gram ongezouten VIOBLOCK, in blokjes
200 gram Violife Creamy
100 gram poedersuiker
rasp van 2 kleine (bio) citroenen
1 tl vanillepasta- of extract
Meng de poedersuiker met de roomkaas. Voeg dit in kleine delen toe aan de luchtige roomboter. Als dit goed gemengd is voeg je de vanille en citroenrasp toe. Meng dit er doorheen en de botercrème is klaar voor gebruik.
Hoeveelheid: een klein taartjes of ongeveer 16 cupcakes
Geschift?
Een geschifte botercrème zit soms in een klein hoekje, plantaardig of niet. Hoe groter het deel roomkaas ten opzichte van de boter, hoe groter de kans dat het ‘fout’ gaat. Het gebeurt mij zelden, maar met de citroen-roomkaas-botercrème ging het toch even mis. Ik voegde de roomkaas namelijk te snel en met te grote hoeveelheden toe. Wat doe je dan? Geen paniek! Als je botercrème in de schift zit zet je de kom in een grotere kom die je voor een deel hebt gevuld met heet water uit de kraan. Neem een siliconen spatel en roer de crème handmatig door. Als alles goed gaat verdwijnt de schift en komt er weer een mooie gladde crème tevoorschijn. Laat het dan even staan tot de warmte uit de kom is, het liefst nog iets langer. En dan kun je de crème weer onder de machine zetten om op een hoge stand luchtig(er) te kloppen.

Opvallend
De smaak vind ik echt top, dat kun je wel aan Violife overlaten. Wat mij wel is opgevallen is dat de botercrème, hoe luchtig je ‘m ook klopt, iets steviger is dan reguliere roomboter. Nou heeft de temperatuur in je keuken daar natuurlijk ook invloed op, maar ik denk ook dat het een beetje door de samenstelling komt. Voor het afsmeren komt dat supergoed uit; doordat het iets steviger is kun je er namelijk super strak mee afsmeren zoals je kunt zien bij de aardbeientaart. De plantaardige roomkaas is ook compact en dik van structuur, het is daarom echt belangrijk dat je de tijd neemt om de plantaardige boter goed op te kloppen. Je kan de crème nog wat soepeler maken met een beetje plantaardige melk of room. Als je er cupcakes mee decoreert zou ik een enkele rozet adviseren voor een lekkere verhouding met het cakeje.

Recept opslaan?
Wil je de recepten voor 3 x vegan botercrème opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te nemen? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
Heb jij VIOBLOCK al eens geprobeerd? Je vind het in de koelschappen bij o.a. Albert Heijn. Ik ben benieuwd welke crème jij als eerst gaat proberen.

Dit artikel is geschreven in betaalde samenwerking met Violife.