Is het geen plaatje? Ik was zelf positief verrast over de looks van deze frambozenslof met pistachespijs. Een echte showstopper om op tafel te zetten! Naast lekker is het ook nog eens leuk om te maken. Ik vertel je snel hoe!

Het fruit
Mijn plan was dus om de mousse uitsluitend met frambozen te maken. Maar wat denk je? De inventarislijst in mijn hoofd kwam niet overeen met de realiteit. Ik besloot om de helft aan te vullen met gemixt rood fruit, dat had ik namelijk nog wel in de vriezer liggen. Hier heeft de slof ook zijn mooie (paarse) kleur aan te danken, dit komt voornamelijk door een paar bramen die daarin zitten. De smaak wordt ook iets anders door de blauwe en rode besjes die ook in de mix zitten. Ik vind dat juist lekker fris.

Kleur
Als je deze paarsige kleur ook wil? Gebruik dan ook 50/50 fruit. Dus de helft frambozen en de helft Wanneer je alleen frambozen gebruikt is het meer een lichtere roze kleur. Hoe dat eruit ziet kun je zien bij dit recept voor een frisse framboos-kokostaart. Die trouwens ook héél lekker is!

Gelatine
Wat je misschien niet weet over gelatine is, hoe langer je het laat weken hoe beter de werking wordt. Ergens is dat best gek omdat bijna overal staat staat je het 10-15 minuten moet laten weken voor gebruik. Zelfs met deze kennis is huis heb ik een foutje gemaakt. Er kwam namelijk iets tussen waardoor de gelatine wel 1,5 a 2 uur heeft staan weken. Dit resulteerde in een mousse die flink stevig is. Wellicht zie je dat ook terug op de foto. Absoluut niet vies maar voor het lekkere zou het wel iets minder mogen. Volg dus gewoon het recept zoals ik het beschrijf. Dan komt het helemaal goed.
Wil je liever agar agar gebruiken? Dit zou moeten kunnen, ik heb er alleen niet zoveel ervaring mee. Via google kun je makkelijke omreken schema’s vinden. Denk er wel aan dat agar agar altijd even goed mee moet koken in een mengsel. Anders heb je kans dat het niet (goed) werkt.
Het recept!
Frambozenslof met pistachespijs
6
personen45
minutes28
minutes1
hour13
minutesDe totale tijd is excl. wachttijd van zo’n 6 uur.
ingrediënten
- Bodem:
115 gram zelfrijzend bakmeel
65 gram roomboter, koud en in blokjes
55 gram witte basterdsuiker
1/4de middelgroot geklutst ei
snuf zout
1 tl bakpoeder
1 tl vanille extract
- Vulling:
50 gram pistachenoten
35 gram kristalsuiker
1/2 geklutst middelgroot ei
rasp van een halve citroen
- Mousse:
200 ml slagroom
180 gram diepvries frambozen of gemengd rood fruit
45 gram witte basterdsuiker
1 tl vanille extract
3 blaadjes gelatine
- Topping:
verse frambozen
pistachenoten, grof gehakt.
ongeveer 35 gram witte chocolade
- Nog meer nodig:
steelpan
bolzeef
acetaatfolie van 8 cm hoog
mengkom
handmixer
staafmixer
sloffenvorm van ongeveer 10 cm breed en 18,5 cm lang
Stappen
- Maak eerst het deeg door alles hiervoor bij elkaar in een kom te doen en te mengen tot een soepel deeg. Kan met de hand maar het is beter als je een hand- of stand mixer gebruikt. Anders wordt het deeg vrij slap door de warmte van je handen.
- Vet de binnenkant van de sloffenvorm in met een dun laagje boter en bestuif dit vervolgens met bloem. Zet deze op een bakplaat met een velletje bakpapier erop.
- Verdeel het deeg zo egaal mogelijk in de vorm. Maak vervolgens de spijs door alles hiervoor fijn te malen tot een soepel maar zeker niet dun mengsel. Verdeel dit dan tot ongeveer 1,5 cm van de rand op het deeg. Dit kan met een eetlepel of spuitzak.
- Verwarm de oven voor op 180 graden convectiestand (boven en onder warmte). Bak de slof dan mooi bruin en gaar in ongeveer 28 minuten. Haal na ongeveer 10 minuten afkoelen de vorm van de slof. Deze moet helemaal afgekoeld zijn voordat de mousse erop gaat.
- In tussentijd zet je het fruit in een steelpan op laag vuur. Zet nu ook de gelatine te weken in koud water. Wanneer het fruit warm en zacht is zet je de staafmixer erin. Haal het geheel dan door een bolzeef. Druk het er met de bolle kant van een eetlepel doorheen. Het plakkerige pitten prutje mag weg en de gladde puree die je overhoudt doe je terug in de steelpan. Verhit dit en zet het vuur dan uit. Los hierin de gelatineblaadjes op.
- Wanneer dit is gedaan is het tijd om de slagroom stijf te kloppen samen met de vanille en de witte basterdsuiker. Wanneer de vruchtenpuree is afgekoeld tot handwarm of kouder, giet je dit al roerend bij de slagroom. Niet teveel in één keer want je wil niet dat het gaat schiften. Spatel door tot een mooie egale mousse.
- Verkas de slof naar een kleinere snijplank met een velletje bakpapier erop (een bakplaat past moeilijk in de koelkast). Knip een stuk acetaat folie af en zet dit rechtop om de slof heen. Hier omheen zet je de sloffen vorm weer terug (de folie zit dus tussen de vorm en de slof). Zo creëer je hoogte zodat de mousse niet overstroomd. Giet de mousse op de slof en schuif deze voor 3 tot 4 uur in de koelkast. Ik zou aanraden deze taart gewoon een dag van tevoren te maken.
- Haal de vorm en folie er dan vanaf. Zet de frambozen er mooi op en maak af met wat gesmolten witte chocolade. Doe dit in een boterhamzakjes en knip een klein puntje af om het eroverheen te swirlen. Als laatste strooi je er nog wat fijngehakte pistachenoten overheen. Eet smakelijk!
Opslaan?
Wil je het recept voor deze frambozenslof met pistachespijs opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
