Ja hoor, Sinterklaas is weer in het land. Vroeger als kind vond ik dit de mooiste tijd van het jaar! Nu als 30+er gaat het zomaar weer aan je voorbij. Vind ik best jammer. Bij deze tijd van het jaar hoort allerlei lekkers. Gevuld speculaas staat zéker in mijn top 3 en misschien wel op de eerste plaats. Ik kan me niet herinneren dat ik het ooit zelf gemaakt heb. Een recept daarvan ontbrak dus nog op mijn site. Tot vandaag!

Ruiken is willen!
Aan de hand van wat eigen recepten ben ik aan de slag gegaan. Dat heeft goed uitgepakt dus deel ik nu met veel plezier het recept met jou! Als ik gevuld speculaas ruik, dan MOET ik het ook zo snel mogelijk hebben. Ik heb dat ook met pindasaus, maar dat terzijde. Ik dacht ook altijd dat het heel veel moeite kost om dit zelf te maken. Maar dat vond ik alles meevallen.

Zelf spijs maken
De spijs was in no time gemaakt! Ik heb als basis amandelmeel gebruikt. Dit is simpelweg fijngemalen amandel. Je kunt ook schaafsel, stiftjes of hele amandelen gebruiken. Het is maar net wat je in huis hebt (maal deze dan wel eerst fijn). Mijn voorkeur is wel; amandelmeel. Dit is gewoon het makkelijkst. Ik hou ervan als het een beetje fris is. Ik heb dus rasp van een hele citroen gebruikt + een flinke eetlepel van het sap. Dit proef je zeker terug. Houd je daar minder van? Dan zou ik het bij rasp van een halve citroen houden en het sap vervangen door water.
Het recept
Gevuld speculaas
9
servings20
minutes40
minutes1
hour10
minutesGevuld speculaas. Lekker smeuïg en helemaal niet moeilijk om te maken. Je hebt wel een beetje geduld nodig om het helemaal af te laten koelen. De totale tijd van het recept is exclusief wachten.
ingrediënten
- Deeg:
150 gram patent bloem
95 gram koude roomboter, in blokjes
90 gram donkerbruine basterdsuiker
1/2 middelgroot ei
2 el koek- en speculaaskruiden
1/2 tl zout
- Vulling:
275 gram amandelmeel
250 kristalsuiker
1 middelgroot ei
rasp van 1 kleine citroen
2 el water
1 el citroensap
1 el vanille extract
- Topping:
1/2 ei, om mee te bestrijken
4 el amandelschaafsel
- Nog meer nodig:
vierkante bakvorm- of rand van 18 cm, ik gebruik graag alleen een rand
bakplaat + velletje bakpapier
deegroller
hand- of standmixer
keukenmachine
Stappen
- Maak eerst het deeg door alles hiervoor in de kom van de standmixer te doen. Meng dit met een vlinder op de lage stand tot een mooi deeg. Rol dit in de folie en leg koud voor ongeveer een half uur.
- Doe dan alle ingrediënten voor de vulling (behalve het water) in de kom van de keukenmachine. Zet deze aan en wacht rustig tot er een mooi soepel spijs ontstaat. Voeg daar later dus het water bij, zodat de spijs niet te dun kan zijn.
- Zet nu de oven aan op 180 graden convectie stand (boven en onderwarmte).
- Wanneer het deeg is gekoeld verdeel je het in tweeën. Gebruik een weegschaal om dit exact te doen. Rol deze uit tot 2 vierkante plakken. Probeer zo min mogelijk deeg over te houden, het liefst niks.
- Eén daarvan leg je op de bodem van de vorm. Als je alleen een bakrand gebruikt is een bakplaat met velletje bakpapier. Verdeel hier dan de spijs gelijkmatig overheen. Dit kan met de toppen van je vingers. Een recht glas kan helpen om het glad te rollen. Maak af met de andere plak deeg. Verdeel zo egaal mogelijk en laat het aansluiten op de randen van de vorm.
- Smeer de bovenkant dan in met het overgebleven ei. Bestrooi dit met amandelschaafsel. Bak gaar in 40 minuten. Laat vervolgens volledig afkoelen.
- Snijd dan de randen eraf, deze kun je lekker opsnoepen. De spijs zal wat harder zijn dan in het midden. Snijd 8 mooie blokken en genieten maar!
Notities
- Bewaar luchtdicht en buiten de koelkast.
- Voor een leuke twist kun je de citroensap- en rasp ook vervangen door sinaasappel.
- Welke vorm je ook gebruikt, zorg dat de randen en bodem zijn bekleed met bakpapier.
Wil je het recept voor gevuld speculaas opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Ook een leuk recept; gevuld speculaas cake