Whoaaa, ik heb gewoon weer een boterkoek extreme recept voor je. Mijn appel kruimel cheesecake boterkoek is echt súper goed ontvangen. Vét leuk! Dat heeft me aan het denken gezet om een nieuwe deluxe versie te maken. Deze boterkoek heb ik omgedoopt tot speculoos millionaires boterkoek. Ben je er klaar voor? Komt ie!

Combineren kun je leren
Ik heb wederom 3 van mijn favorieten verwerkt in één baksel! Speculoos, ik ben er dol op. Speculoos, ik heb zowel het koekje als de pasta gebruikt. Boterkoek natuurlijk en een lekkere laag karamel met pure chocolade. Ik gebruik hiervoor graag pure chocolade omdat dit lekker tegen hangt op al het zoete. Mocht je daar niet zo van houden kun je natuurlijk ook melkchocolade gebruiken. Het geheel zal dan wel wat zoeter smaken, dus dat is aan jou.

Even geduld
Het maken van het baksel zelf kost niet extreem veel tijd, maar je hebt wel wat geduld nodig. Het geheel moet volledig afkoelen en heel goed opstijven. Het beste kun je dit doen zonder de koelkast te gebruiken. Gewoon op het aanrecht laten staan is top. Maar maak ‘m dus wel een dag van tevoren.
Het recept!
Speculoos millionaires boterkoek
12
blokjes1
hour18
minutes12
hoursSpeculoos millionaires boterkoek. Een combinatie van drie heerlijkheden in één. Smeuïg, zoet en bomvol smaak. Ga jij ze ook maken?
ingrediënten
- Bodem:
280 gram patent bloem
250 gram roomboter, in koude blokjes
100 gram kristalsuiker
80 gram witte basterdsuiker
10 speculoos koekjes, in kleine stukjes
flinke snuf zout
- Karamellaag:
1 blikje gecondenseerde melk
50 gram roomboter
40 gram donkerbruine basterdsuiker
1 tl vanillepasta
- Topping:
140 gram pure chocolade druppels*
2 eetlepels speculoos pasta
4 speculoos koekjes, fijngehakt
optioneel wat zeezout flakes
- Nog meer nodig:
bakvorm of bakrand van 18 bij 18 cm
bakpapier
steelpan
siliconen spatel
standmixer
paletmes
Stappen
- Bekleed eerst de bakvorm of rand met een velletje bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht.
- Maak het deeg door eerst de boter met twee soorten suiker en het zout te mengen. Voeg dan de patent bloem toe en kneed tot het bijna een deeg is. Voeg dan fijngehakte speculoos koekjes toe en kneed door tot een deeg bal.
- Verdeel dit zo egaal mogelijk in de vorm en bak gaar en goudbruin in ongeveer 18 minuten.
- Wanneer de ergste hitte er vanaf is begin je aan de karamel. Hier doe je alle ingrediënten voor in een steelpan. Breng aan de kook op laag vuur. Blijf de hele tijd zoveel mogelijk roeren. Als het eenmaal kookt blijf je roeren tot het een beetje indikt en de karamel los komt van de pan. Dit duurt nog eens ongeveer 3 minuten, maar kan ook afhankelijk zijn van hoe groot je steelpan is.
- Giet de karamel direct op de boterkoek. Pak je paletmes erbij en strijk dit zo egaal mogelijk uit. Doe dit gelijk want de karamel wordt snel stevig.
- Wacht ongeveer 12 minuten en strooi dan de chocolade druppels eroverheen. Deze smelten door de warmte van de karamel. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Strijk dan glad uit.
- Roer de speculoos goed los en doe dit in een boterham zakje. Knip een puntje af en swirl het op de chocolade. Haal het paletmes er heen en weer doorheen voor een leuk effect. Strooi dan de koek kruimels erop en eventueel de zout flakes.
- Laat het voor minimaal 8 uur op het aanrecht staan. Wanneer het helemaal is afgekoeld kun je er een snijplank opleggen zodat het niet staat te verstoffen.
- Til de boterkoek uit de vorm of haal de rand er vanaf. Snijd in blokjes, die kun je zo klein of groot maken als je zelf wil. Bewaar luchtdicht voor een dag of 6 maar je kunt het ook prima invriezen!
Notities
- *Hiervoor gebruik ik de druppels van Callebaut
Wil je het recept voor deze speculoos millionaires boterkoek opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!

Ben jij net zo dol op shortbread als ik? Dan heb ik hier nog een paar heerlijke recepten voor je! Wat dacht je van karamel shortbread met kokosbodem? Maar als je echt met iets aan wil komen? Dan is dit de grootste knaller; tiramisu shortbread bars. Veel bakplezier en eet smakelijk alvast.