Samenwerking – Kaneelbroodjes, wie houdt daar niet van? Ultiem comfortfood als je het mij vraagt. De echte echte maak je natuurlijk met een deeg waar uren geduld en liefde inzit. Maar, het kan ook sneller! Voor dat laatste ben ik gegaan. Ik maak gebruik van een tol plantaardig kant en klaar bladerdeeg. Met extra smaakmakers appel en pecannoten staan deze vegan kaneelbroodjes met roomkaas swirl binnen 1,5 uur op tafel.

Bladerdeeg
Veel bladerdeeg is van ‘nature’ al plantaardig. Ik dacht altijd dat dit uitsluitend met roomboter werd gemaakt, maar dit is niet het geval. Als je kiest voor de voordeligste heb je altijd de plantaardige variant. Mocht het echt belangrijk voor je zijn, check altijd even de ingrediëntenlijst voor 100% zekerheid. Bij de meeste lijstjes kom je geen dierlijke producten tegen. Toch wordt het verkocht als vega en niet als vegan i.v.m. de mogelijke sporen van dierlijke producten die het kan bevatten.

Roomboter en roomkaas
Voor dit heerlijke recept gebruik ik de roomboter en roomkaas van Violife. Beter bekend als VIOBLOCK en CREAMY. Met allebei heb ik al eerder gewerkt en ik ben fan zoals je weet! VIOBLOCK kun je 1 op 1 vervangen voor reguliere roomboter zonder in te leveren op smaak. Dit is voor mij dan ook gelijk het belangrijkste, want dit maakt het makkelijk om vaker voor plantaardig te kiezen. Ik maakte daar onlangs deze vegan appeltaart mee en het verschil proefde ik serieus niet! Ik was niet de enige want mijn moeder, tante en oma ‘trapte’ er ook met boter en suiker in haha!
Violife CREAMY is super dik van structuur en heerlijk van smaak. Wel goed om te weten is dat je deze niet kunt verwarmen. Wel is de structuur zo goed en glad dat je er een lekkere smaakmaker doorheen kunt roeren en gelijk als topping of vulling kunt gebruiken. Een voorbeeld hiervan zijn deze vegan haverkoeken met romige citroenvulling.

Goed om te weten
De producten van Violife zijn allergenenvrij. Voor vrijwel iedereen is het dus geschikt. Wist jij dat Violife ook verschillende soorten kazen in het assortiment heeft? Van feta tot cheddar en van parmezaan tot geraspte mozzarella. Met uitzondering van de feta kun je alle kazen heel goed verwarmen. Hier kun je alle producten op je gemakje bekijken. VIOBLOCK is nieuw in het Violife assortiment maar wellicht ken je het product al. Voorheen lag het namelijk onder de naam Flora Plant in de schappen van de supermarkt.

Terug naar het recept
Ik dwaal af, terug naar het recept! Deze heerlijke kaneelbroodjes met appel en pecannoten staan dus in 1,5 op tafel. Ik vind het een perfect recept voor de zondagmiddag brunch. Wanneer je in de ochtend alle tijd hebt schuif je ze zo de oven in. Een lekker ruikend huis kan ik je sowieso garanderen.
Vegan kaneelbroodjes met roomkaas swirl
8
broodjes20
minutes30
minutes1
hour30
minutesingrediënten
1 rol vers bladerdeeg*
45 gram bruine basterdsuiker
45 gram speculoos pasta
40 gram ongezouten VIOBLOCK, volledig op kamertemperatuur
2 el Ceylon kaneel + een beetje extra voor de topping
1/2 Elstar appel, geschild en in klein blokjes
25 gram pecannoten, geroosterd en in stukjes
- Topping:
100 gram Violife Creamy Original Flavour
15 gram poedersuiker
1/2 tl vanillepasta
15 gram geroosterde pecannoten, fijngehakt
1 el plantaardige melk
- Nog meer nodig:
ovenschaal
velletje bakpapier
siliconen spatel
spuitzak
Stappen
- Verwarm de oven voor op 190 graden hete lucht. Zet een ovenschaal klaar met een velletje bakpapier erin.
- Rol het bladerdeeg uit en haal het los van het papiertje. Leg de plakkerige kant naar boven.
- Roer de speculoos samen met de boter tot een smeerbaar geheel.
- Smeer hier de hele plak mee in. Houd aan één korte kant een strook van ongeveer 1,5 cm deeg over.
- Meng de bruine basterdsuiker en Ceylon kaneel door elkaar en strooi dit eroverheen.
- Verdeel hier dan de appelblokjes en stukjes pecannoten overheen. Rol het deeg op naar het kale strookjes deeg toe.
- Snijd de rol in 8 gelijke stukken. Leg deze in de ovenschaal met ongeveer 2 centimeter overal tussen. Bak de broodjes goudbruin en gaar in ongeveer 30 minuten. Mocht het te snel kleuren naar je zin kun je de oven iets lager zetten.
- Roer in tussentijd de Violife CREAMY los samen met de plantaardige melk, vanillepasta en poedersuiker. Doe dit dan in een spuitzak. Heb je die niet, kun je ook een stevig boterhamzakje met zo’n zip sluiting gebruiken. Knip hier dan een puntje vanaf en gebruik als spuitzak.
- Wanneer de broodjes uit de oven komen til je ze uit de schaal en leg je ze minimaal 30 minuten af te koelen op het aanrecht. Swirl dan de topping erop en het feest kan beginnen. Moet de topping nog in tact blijven omdat je ze bijvoorbeeld gaat meenemen? Wacht dan tot de broodjes volledig zijn afgekoeld (anders smelt de roomkaas).
- Maak af met nog wat extra kaneel en pecannoten stukjes. Eet smakelijk!
Notities
- *Bladerdeeg is in veel gevallen plantaardig. Meestal wordt het alleen aangeduid met een vega logo. Het kan sporen van ei of roomboter bevatten, maar het zit er niet in verwerkt.
- Iets meer pit? Dan kun je de helft van de kaneel ook vervangen door speculaaskruiden.
- Dit recept is ook heel lekker te maken met kant en klaar croissant deeg. Let dan wederom even op of je wel de plantaardige variant in je mandje doet.
Wil je het recept voor deze heerlijke vegan kaneelbroodjes met roomkaas swirl opslaan voor later? Dat kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest. Pin ‘m vast op je ‘to bake’ bord en je kunt het recept gemakkelijk terugvinden. Op zoek naar meer lekkere recepten met kaneel? Klik dan hier!

World vegan maand
Voor Violife is november de belangrijkste maand van het jaar. Met hun producten proberen ze het voor heel veel mensen makkelijk(er) te maken om vaker of uitsluitend nog voor plantaardig te kiezen. Ik vind dat een goede zet en daar is deze maand dus extra aandacht voor. Vanuit Violife gaat er een campagne uit met aandacht voor datende vegans. Lijkt me best lastig als je een leuk iemand treft die daar (nog) niet of weinig voor openstaat. Met dit recept weet ik zeker dat je diegene een beetje kunt overtuigen.

Dit recept artikel is geschreven in betaald partnerschap met Violife