Wat een knaller, dat is deze appel kruimel boterkoek cheesecake. Vorige week zat ik te denken aan hoe ik next level boterkoek zou kunnen maken. Nou, dat is een beetje uit de hand gelopen en is geëindigd als dit. Drie heerlijke recepten in één. Een stevig maar smeuïge boterkoek bodem met daarop een laag vanille cheesecake, gesmoorde appelblokjes met kaneel en afgemaakt met een havermout kruimel topping met amandelen. Het is een klein maar machtig taartje voor 8 tot 10 personen.

Combinatie
De taart bestaat dus uit 4 lagen en alles bij elkaar smaakt echt heerlijk! Ik raad het wel altijd aan om cheesecake een dag van tevoren te maken. Zo kan hij echt goed opstijven en koud worden. Schrik dus niet van de totale bereidingstijd, hier zit ook de wachttijd in berekend namelijk. Eerst bak je de bodem kort voordat je de rest van de taart opbouwt.
Karamelsaus
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is kun je de taart ook nog serveren met een beetje karamelsaus. Zelf maken is niet moeilijk. Dit recept is daar heel geschikt voor. Maar je kunt natuurlijk ook een kant en klare kopen. Dat is aan jou!
Het recept!
Appel kruimel boterkoek cheesecake
8
punten1
hour40
minutes10
hoursAppel kruimel boterkoek cheesecake. Je leest het goed, drie heerlijke baksels in één! Het beste om een dagje van tevoren te maken. Wie kan jij hiermee verrassen?
ingrediënten
- Bodem:
200 gram patentbloem
160 gram (plantaardige) roomboter, koud in blokjes
65 gram kristalsuiker
50 gram witte basterdsuiker
rasp van 1 citroen
flinke snuf zout
1 el slagroom
- Vulling:
400 gram stevige roomkaas, op kamertemperatuur*
2 middelgrote eieren
40 gram suiker
1 tl vanillepasta
- Appellaag:
2 grote Jonagold appels, geschild en in blokjes
1 el suiker
klont (plantaardige) roomboter
1 el ceylon kaneel
1 el speculaaskruiden
- Kruimel topping:
65 gram patentbloem
50 gram (plantaaridge) roomboter
50 gram kristalsuiker
35 gram havermout
2 el amandel stiften
- Nog meer nodig:
springvorm nodig van 18 cm doorsnee, ik gebruik vaak deze
bakpapier
mengkom
siliconen spatel
keukenmachine of staafmixer met maalbakje
handmixer
koekenpan
Stappen
- Schil de appels en snijd deze in blokjes. Zet een koekenpan op het vuur, laat hier een klont roomboter in smelten en voeg dan de appel blokjes toe. Zet het vuur laag en schud de blokjes regelmatig om. Tot ze een beetje beginnen te smoren, dan zet je het vuur uit. Schep dan de suiker, kaneel en speculaaskruiden er doorheen. Bij elkaar duurt dit zo’n 10 minuten. Laat de appel gewoon in de pan liggen tot je het nodig hebt.
- Verwarm eerst de oven voor op 190 graden grill stand. Bekleed de bodem en randen van de vorm met bakpapier. Een druppeltje zonnebloemolie kan helpen met het te laten plakken.
- Voor de bodem meng je de boterblokjes met het zout, de citroenrasp, kristal- en basterdsuiker tot een geheel. Voeg dan de slagroom en patentbloem toe. Meng tot een deeg, deze is inderdaad zacht maar wel kneedbaar. Verdeel dit gelijkmatig over de bodem van de vorm en zet deze dan voor 8 minuten in de oven. Zet ‘m op het aanrecht en check of het deeg echt strak aansluit op de rand van de vorm. Zo niet, druk je dit aan met de bolle kant van een eetlepel. Zo kan er geen vulling tussen zakken. Zet de oven nu op 180 graden hete lucht.
- In de tussentijd roer je de roomkaas los met vanille en suiker. Voeg dan 1 ei toe, als deze is opgenomen voeg je het tweede ei toe.
- Doe alle kruimel ingrediënten behalve de amandelen in een keukenmachine. Mix dit tot er mooie kruimels ontstaan. Meng dit dan weer met de amandelen.
- Nu heb je een warme en klein beetje voorgebakken bodem staan, het roomkaas mengsel, de appels en de kruimels. Schep het roomkaas mengsel op de boterkoek bodem en verdeel dit gelijkmatig. Verdeel hierop de appels en maak af met de kruimels.
- Bak de taart gaar in ongeveer 35 minuten. Zet ‘m dan af te koelen op het aanrecht, na een uurtje kun je de rand eraf halen. Laat dan nog twee uur op het aanrecht staan en zet hem dan, met rand er weer omheen, voor minimaal 5 uur in de koelkast. Aansnijden en genieten. Eet smakelijk!
Notities
- Wil je een beetje extra herfst toevoegen aan dit recept? Voeg dan ook speculaaskruiden aan de kruimels toe, ik zou 1 of 2 theelepels doen.
- Met stevige roomkaas bedoel ik de ‘betere merken’ Monchou of Philadelphia bijvoorbeeld.
- Het is belangrijk om een springvorm met een extra randje aan de bodem te gebruiken. Mocht je dit niet hebben pak de bodem dan goed in met aluminiumfolie. Er gaat sowieso roomboter lekken tijdens het bakken. Dit vangt het op, zo beland het niet op de bodem van de je oven.

Wil je het recept voor deze appel kruimel boterkoek cheesecake opslaan voor later? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest. Pin ‘m op je favoriete bakbord en zo kun je het recept makkelijk terugvinden. Dit is een soortgelijk recept, maar dan voor cheesecake kruimelkoeken. Ook heel lekker en makkelijk om mee te variëren. Veel bakplezier!
Vind je het leuk om meer achter de schermen te zien in mijn keuken en leven. Dan kun je mij volgen op Instagram, daar deel ik van alles! Je kunt mij makkelijk vinden als je zoekt op @eefsfood. Zie ik je daar? Dat zou ik leuk vinden.
