Hoi! De herfst is lekker bezig en voor je het weet is het alweer pakjesavond. Deze tijd van het jaar vind ik altijd rap gaan. Ik ben laatst eens in de archieven van mijn website gedoken. Daar kwam ik dit recept voor gevuld speculaas marmercake tegen, dat al zeker 5 jaar op eefsfood.nl staat. Ik wist toen nog helemaal niks van het optimaliseren van blog artikelen. Met andere woorden volgens mij staat dit recept op pagina 30 op Google. Weer met andere woorden; daar heb je niks aan want niemand gaat dat vinden.

Herschrijven
Ik besloot het recept opnieuw te maken. 1. Omdat deze cake gewoon vet lekker is. 2. Om er nieuwe foto’s van te maken. Vervolgens besloot ik het hele recept te herschrijven en gewoon opnieuw de publiceren. Dat is wat je nu zit te lezen. Ik hoop dat dit recept een tweede leven krijgt en door veel van jullie gebakken zal worden!

Gewone cake
In de basis is dit gewoon een basic cake, maar met een paar toevoegingen. Die zijn zo lekker dat je vriend en vijand positief zal verrassen. Het gevulde speculaas heb ik natuurlijk gewoon gekocht, zo ben ik dan ook wel weer. Mocht je dit ook eerst zelf gaan bakken heb je helemaal een bad ass cake!
Het recept!
Gevuld speculaas marmercake
12
dikke plakken20
minutes1
hour10
minutes7
hoursGevuld speculaas marmercake. Een lekkere smeuïge cake met stukken gevuld speculaas erin. Leuk en verrassend om op tafel te zetten!
ingrediënten
275 gram gevuld speculaas, in blokjes
250 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram roomboter
250 gram kristalsuiker
5 middelgrote eieren
1 tl vanillepasta- of extract
1/4de tl zout
2 el speculaaskruiden
2 tl cacaopoeder
3 el amandel stiften
- Nog meer nodig:
cakeblik van 30 cm bovenrand, zoals deze bijvoorbeeld
velletje bakpapier
handmixer
siliconen spatel
mengkom
afkoel rooster
bolzeef
Stappen
- Zet de oven aan op 160 graden convectie stand (boven en onderwarmte). Vet de korte kantjes van de cakevorm in met een laagje roomboter. Bekleed de bodem en lange kanten met bakpapier. Bestuif de korte kantjes daarna nog met een beetje bloem. Tik goed af.
- Klop de roomboter los en luchtig. Ik vind het het fijnst om dit met een handmixer te doen. Mocht de boter stevig blijven. Houd dan even de onder- en zijkant van de kom onder de hete kraan. In totaal duurt het luchtig mixen ongeveer 5 minuten. Ga door tot de boter wat witter is geworden van kleur.
- Voeg dan de suiker, het zout en de vanillepasta toe. Mix dit ook nog even voor 2 minuten. Voeg dan 1 voor 1 een ei toe, mix steeds tot deze is opgenomen en voeg dan de volgende toe.
- Voeg dan het zelfrijzend bakmeel toe. Haal dit eerst wel even door de bolzeef. Het liefst meng ik dit er met een spatel doorheen. Zo kun je het beslag niet overmixen. Dit kan negatieve invloed hebben op je eindresultaat, als je cakebeslag te lang mixt (bij kant er klare mixen ligt dat anders).
- Als je een mooi glad cakebeslag hebt schep je de helft eruit doe je dit in een ander schaaltje. Voeg hier de speculaaskruiden en cacao aan toen. Roer tot je een lichtbruin beslag hebt.
- Verdeel 1/3de van het beslag over de bodem. Druk dan de helft van de blokjes gevuld speculaas in het beslag. Verdeel dan nog 1/3de beslag daarop. gebruikt het beslag om en om zodat je een beetje een marmer effect krijgt. Druk de andere blokjes speculaas erin en maak af met de rest van het beslag. Zorg dat alle blokjes speculaas zijn afgedekt met beslag. Strooi dan de amandel stiften erop.
- Bak de cake gaar in ongeveer 70 minuten. Laat hem dan 30 minuten op het afkoel rooster staan voordat je ‘m lost uit de vorm. Laat de cake vervolgens volledig afkoelen voor je hem aansnijdt. Eet smakelijk! Deze cake kun je ook prima invriezen trouwens.
Notities
- Voor een cake begin je altijd met ingrediënten op kamertemperatuur. Zorg dus dat je deze op tijd om het aanrecht legt.
- Cake kun je het beste buiten de koeling bewaren! Geen haast met opeten want het blijft minimaal 5 dagen lang heerlijk.

Wil je het recept voor deze gevuld speculaas marmercake opslaan? Dat kan met onderstaande foto makkelijk via Pinterest. Pin het op één van je favoriete borden en zo kun je het makkelijk terug vinden.

Ook zo dol op speculaas? Misschien is dit recept voor speculaas shortbread taart met kaneelmousse iets voor jou. Of wat dacht je van deze vegan boterkoek met speculaas en macadamia noten. Wil je makkelijk door al mijn speculaas recepten scrollen? Zet dan simpelweg ‘speculaas’ in de zoekbalk van mijn website. Dan kom je allerlei lekkers tegen!