Dag leuke mensen, vandaag een fris recept met een leuke twist. Namelijk citroen cupcakes met zwarte sesam! Een tijdje geleden wilde ik eens wat cakejes maken met maanzaad erin. Zodat ze niet zo flets zouden zijn. Ik had ze namelijk nodig voor een fotoshoot zonder dat het recept van belang was. Mijn maanzaadjes bleken op en tijd om naar de supermarkt te gaan had ik niet meer.

Zwarte sesamzaadjes
Ik dook toen in mijn voorraadkast en kwam een busje zwarte sesamzaadjes tegen. Deze roosterde ik in een koekenpan om ze extra smaak te geven en vervolgens verwerkte ik ze door het beslag. Het ging me dus om de looks maar eigenlijk vond ik het verrassend goed smaken. Dat idee moest ik dus onthouden en op een later moment gaan uitwerken. Dat moment is nu!

Topping
De topping; daarvoor kun je zelf kiezen wat je lekker vindt. Ik ben voor mijn geliefde Enchanted Cream gegaan. Het is extreem makkelijk om te maken en op smaak te brengen en ik houd gewoon heel erg van de structuur. Gebruik je liever iets anders? Dan kun je ook voor slagroom kiezen. Voor een iets frissere smaak zou ik er dan wat roomkaas doorheen mengen bijvoorbeeld. Botercrème ik ook zeker een optie. Breng het in ieder geval op smaak met citroenrasp- of sap. Wil je nou echt uitpakken? Dan kun je ze na het bakken ook nog vullen met een beetje lemon curd.
Het recept
Citroen cupcakes met zwarte sesam
5
stuks15
minutes18
minutes2
hours30
minutesingrediënten
- Beslag:
70 gram zelfrijzend bakmeel
70 gram gesmolten (plantaardige) roomboter
70 gram kristalsuiker
1 middelgroot ei
rasp van een hele citroen
1 el (plantaardige) melk
3 el geroosterde zwarte sesamzaadjes
1 tl vanille extract
- Topping:
100 gram Enchanted Cream poeder
60 gram (plantaardige)melk
45 gram water
15 gram citroensap
- Nog meer nodig:
muffin tray
5 muffin papiertjes
spatel
spuitzak met kartel spuitmondje
mengkom
Stappen
- Zet de baktray met bakpapiertjes erin klaar. Verwarm de oven voor op 180 graden convectie stand (boven en onderwarmte).
- Rooster de zwarte sesamzaadjes in een droge koekenpan. Let goed op! Normaal zie je iets verkleuren maar dat is lastig als ze al zwart zijn. Je zult dus af moeten gaan op de geur. Zet het vuur laag, schud heel regelmatig om en wanneer het goed begint te geuren kun je het vuur uitzetten.
- Doe eerst de natte ingrediënten in de kom en mix dit goed door elkaar. Roer dan de suiker er doorheen en voeg dan het zelfrijzend bakmeel toe. Meng tot een mooi glad beslag. Roer als laatste de sesamzaadjes er doorheen.
- Verdeel het beslag over 5 vormpjes. Bak de cupcakes gaar in ongeveer 18 minuten. Ik bak ze zelf liever een minuutje te kort dan te lang. Dan heb je nog een beetje zo’n kleffe kern die op het randje net wel of net niet gaar is.
- Wanneer ze uit de oven komen haal je ze gelijk uit de baktray en leg je ze op zijn kop af te koelen.
- In de tussentijd maak je de Enchanted Cream klaar door alles bij elkaar de doen en een paar minuten op hoge stand te mixen (zie verpakking). Doe dit alvast in een spuitzak met kartel spuitmondje en leg dit in de koelkast.
- Wanneer de cakejes volledig zijn afgekoeld maak je ze af met een flinke (dubbele) rozet van de topping. Maak af met nog wat geroosterde sesamzaadjes. Eet smakelijk!
Notities
- Cake blijft het lekkerst als je het buiten de koelkast bewaard. Maar de topping moet vaak wel gekoeld bewaard worden. Ik zou de cupcakes dus of vers afmaken en binnen een paar uur opeten. Of bewaar de cakejes en maak ze pas af met de topping als je ze gaat eten. Dat is een manier zodat je ze niet in de koelkast hoeft te bewaren.
Wil je het recept voor deze citroen cupcakes met zwarte sesam opslaan voor later? Dat kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest. Vind je het leuk om meer achter de schermen beelden te zien? Dan kun je mij volgen op Instagram. Zoek op @eefsfood en dan is mijn account niet te missen. Ben je opzoek naar meer recepten met citroen? Klik dan hier!
