Ik had niet gedacht zo snel met Eef test #7 – Vegan tonijn deel 2 te komen. Deel één heb ik namelijk als lichtelijk traumatisch ervaren. Mocht je die gemist hebben? Klik hier en lees ‘m vooral even. Dat zal dit artikel ook iets duidelijker maken.
Wie a zegt moet ook b zeggen
Onlangs werd mij gevraagd of ik benieuwd was naar de nieuwe vegan tonijn van Garden Gourmet. Het heet Vuna. Dat was me nogal een vraag, want bij de woorden ‘vegan tonijn’ alleen al, zijn de afgelopen maanden mijn nekharen recht overeind gaan staan. Nadat ik een aantal positieve meningen van mijn collega’s voorbij zag komen durfde ik het aan. Daarbij vind ik in deze; wie a zegt moet ook b zeggen. En daar weer bij; het is onmogelijk dat het erger kan zijn dat die vorige keer haha. Ik kon het natuurlijk laten bij alleen het proeven, maar ik besloot er een nieuwe Eef test mee te schrijven. Komt ie!

Het proeven
Afgelopen week werd er dan ook een heuse haringkar opgebouwd bij mij in de straat. Aan de presentatie lag het in ieder geval niet. Er stonden 3 gerechtjes op mij te wachten waarin Vuna verwerkt was. Ik begon met een pastasalade. Na hap 1 dacht ik gelijk; het kan dus toch! Ik at het smakelijk op en probeerde goed te proeven. Hapje 2 vond ik echt heel lekker! Iets met zoete aardappel, wakame en uitjes op twee manieren. De Vuna was hierin een lekkere toevoeging. Het laatst hapje was een stukje flatbread met hummus en granaatappel pitten. Totaal anders, maar ook echt lekker.

Van blik naar pot
Vuna vind je verrassend genoeg in een potje. Dat ben je niet gewend met tonijn. Voor mij het grootste voordeel; je kunt het beter bewaren en het hoeft niet in één keer op. Je kunt de potjes vinden bij de gekoelde vlees vervang producten. Sowieso bij Albert Heijn maar ook in andere supermarkten (ik weet niet exact welke). Vuna wordt gemaakt van de groene erwt. Ik vind het knap en ik ben echt positief verrast.

Nasmaak
Ongeveer een half uur na het proeven kreeg ik toch een nasmaakje die ik niet zo lekker vond. Het deed me meer aan die vorige niet bepaald lekkere tonijn denken. Een tikkie chemisch, als ik het zou moeten beschrijven. Nou vind ik dat geen dealbreaker, want dit is wel met meerdere producten. Immers heeft niet alles wat lekker is ook een fijne nasmaak.
Aanrader?
Ik zou Vuna zeker een keertje de kans geven als ik jou was! Ik moet er nog verder mee experimenteren en ga zeker voor de herkansing van de vegan tuna melt tosti. Ook op een pizza ga ik het proberen. Er werd mij wel geadviseerd om er dan wat olie bij te gebruiken omdat het wat sneller uitdroogt dan echte tonijn. Het recept voor dat lekkere gerechtje met wakame heb ik ook meegekregen, dus misschien maak ik dat nog eens.

Deel je ervaring
Ik ben heel benieuwd naar jullie mening. Gewoon uit nieuwsgierigheid. Mocht je het hebben geproefd? Laat me vooral weten wat je ervan vond! Dit kan in een reactie hieronder, wel zo leuk want dit kan iedereen lezen. Maar je mag me ook altijd een DM sturen via Instagram!