Shortbread, inmiddels weten jullie wel dat ik daar groot fan van ben! Er staan zeker 6 shortbread gerelateerde recepten op mijn site en daar voeg ik deze heel graag aan toe! Als je van shortbread én bounty houdt is dit echt een knaller! Ben je er klaar voor? Zo maak je deze karamel shortbread met kokosbodem.

No bake
Voor dit recept gebruik ik lekkere kokos koekjes. De bodem hoef je dus niet eens te bakken! Klik hier om alle andere shortbread recepten te vinden.
Karamel shortbread met kokosbodem
16
blokjes1
hour12
hours13
hoursingrediënten
- Bodem:
180 gram Nizza kokos koekjes
90 gram roomboter
20 gram geroosterde kokosrasp
15 gram havermout
1/4de tl zout
- Karamel:
1 blikje gecondenseerde melk
50 gram roomboter
40 gram bruine basterdsuiker
1 tl vanillepasta
- Topping:
140 gram melkchocolade druppels
kokosrasp, hoeveelheid kun je zelf bepalen
- Nog meer nodig:
steelpan
keukenmachine
vierkante bakrand van 18 bij 18 cm
bakpapier
snijplank
klein paletmes, het liefst met knik
Stappen
- Neem een snijplank en leg hier een velletje bakpapier op. Zet hierop de vierkante bakrand. Bekleed de zijkanten met bakpapier. Een druppeltje zonnebloemolie helpt goed om het te laten plakken.
- Rooster de kokosrasp in een koekenpan. Doe dit samen met de havermout, het zout en de Nizza koekjes in de keukenmachine. Doe dan de boter blokjes in de koekenpan. Dit smelt in een paar minuten door de restwarmte van het kokos roosteren.
- Maal eerst het koekjes mengsel fijn. Voeg dan de gesmolten roomboter toe. Stort dit geheel in de vorm. Druk zo egaal en goed mogelijk aan.
- Pak er een steelpan bij. Doe hier de boter, bruine basterdsuiker, vanille en gecondenseerd melk in. Roer dit door elkaar op laag vuur. Blijf erbij want het kan snel aanbranden als je te lang niet roert. Een siliconen spatel is het fijnst om hiervoor te gebruiken. Zorg dat je overal in de pan goed langs de randen en bodem roert.
- Breng het mengsel aan de kook, blijf constant roeren. Na een korte tijd koken kom de karamel los van de pan. Een beetje raar uitleggen, maar als je het ziet snap je wat ik bedoel.
- Blijf dan nog ongeveer 3 tot 4 minuten doorroeren. Giet de karamel dan op de koekbodem. Met een klein paletmes verdeel je dit direct. Wacht niet te lang, want het wordt snel dik.
- Als de karamel goed is verdeeld wacht je 10-15 minuten. Verdeel dan de chocolade druppels over de karamel. Wacht nog ongeveer 15 minuten tot de chocolade is gesmolten. Strijk dit ook zo glad mogelijk uit. Wacht nog eens een half uur en strooi dan de kokosrasp erop.
- Je kunt het proces nu versnellen door het in de koelkast te zetten maar je kunt ook geduld hebben en de shortbread zo’n 12 uur op je aanrecht laten staan. Snijd in blokjes. Gebruik hiervoor een groot, glad en heet mes.
Notities
- Houd je meer van pure chocolade? Dan kun je dit ook gebruiken ipv melk.
- Heb je geen chocolade druppels? Neem dan een lekkere chocoladereep en hak deze in stukjes voor gebruik.

Wil je het recept voor deze karamel shortbread met kokosbodem opslaan voor later? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest. Op zoek naar meer leuke food inspiratie? Vol mij dan op Instagram. Je kun mij vinden als je zoekt op @eefsfood. Zie ik je daar?
