Yes, een nieuw bakrecept! Ik heb een aantal keer de tip van jullie gekregen om een keer boterkoek met stukjes stemgember te maken. Naar aanleiding daarvan kocht ik een keer een potje. Ze zijn uiteindelijk in deze blondies beland en (nog) niet in boterkoek. Deze citroen gember blondies zijn lekker smeuïg en snel te maken.

Wel of geen?
De hamvraag blijft: hoort er witte chocolade in het beslag? Tot een tijdje geleden wist ik niet eens dat dit een puntje van discussie kon zijn. Tot die tijd maakte ik altijd blondies met gesmolten witte chocolade in het beslag. Maar dit hoeft niet per se, blijkt. Ik doe het nu dus niet altijd meer. In dit recept heb ik gekozen om wat stukje witte chocolade in het beslag te doen. Ook erg lekker!
Gember
Tot niet heel lang geleden vond ik gember echt heel vies. Maar het gaat beter en beter. Ik begin het zowaar lekker de vinden. Zo lekker dat ik er nu gewoon een recept mee publiceer. Ik heb dus stemgember gebruikt, maar ook verse gember voor dat beetje extra. Een heerlijk baksel dat denk ik het lekkerst is met een kop thee ernaast.
Het recept
Citroen gember blondies
9
stuks20
minutes25
minutes46
minutesCitroen gember blondies. Een recept voor heerlijke smeuïge blondies. Lekker zoet en fris door de citroen. Snel gemaakt en zo klaar!
ingrediënten
- Beslag:
190 gram patentbloem
160 gram roomboter, gesmolten
120 gram kristalsuiker
100 gram witte basterdsuiker
2 middelgrote eieren
1 tl vanillepasta
1/2 tl zout
rasp van 1,5 citroen
50 gram witte chocolade stukjes
50 gram stemgember, in kleine stukjes
8 gram verse gember geraspt
- Nog meer nodig:
vierkante bakvorm van 18 bij 18 cm
velletje bakpapier
hand- of standmixer
steelpan om de boter in te smelten
Stappen
- Bekleed eerst de bakvorm met bakpapier. Een druppeltje zonnebloemolie helpt bij het laten plakken hiervan. Verwarm ook de oven voor op 200 graden convectie stand (boven en onder warmte).
- Doe eerst beide soorten suiker samen met de eieren, citroenrasp, gemberrasp, vanille en het zout in een kom. Meng dit goed door elkaar op een lage stand.
- Giet dan al mixend de gesmolten boter erbij. Als dit een geheel is zet je de machine uit. Voeg dan de bloem toe. Meng dit tot het bijna helemaal is opgenomen. Meng het laatst beetje met de hand. Voeg dan de stemgember en witte chocolade stukjes toe.
- Meng dit kort en giet het beslag in de vorm.
- Ik bak de blondie eerst 16 minuten op 200 graden. Dan is ie nog flets van kleur en zet dan voor 4 minuten de turbo grill aan op 210 graden. Daarna zet ik de oven nog 5 minuten op 180 graden hete lucht.
- Misschien een gedoe? Maar zo hebben ze wel een lekker kleurtje, zijn ze gaar maar toch chewy. Speel dus met verschillende standen en temperatuur.
- Laat de blondie volledig afkoelen voor je ‘m uit de vorm tilt en in stukken snijdt. Eet smakelijk!
Notities
- Voor het beslag heb je niet per se een mixer nodig. Het kan ook met de hand, gebruik dan een siliconen spatel.
- Variatietip: vervang de citroenrasp door sinaasappelrasp
Wil je het recept voor deze citroen gember blondies opslaan? Dan kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest. Op zoek naar meer inspiratie en een kijkje achter de schermen? Volg mij dan op Instagram. Zoek op @eefsfood, dan ben ik niet te missen. Ik zie je daar!

Dol op blondies?
Probeer dan ook deze pindakaas pretzel blondies. Niet zo dol op pindakaas? Dan heb ik ook nog een recept voor kaneel blondies met pecannoten.