Samenwerking – Dag leuke mensen! Welkom bij een nieuwe ronde van Eef test. Zo lang ben ik nog niet van start met deze serie, maar hij wordt goed ontvangen door jullie. En dat vind ik tof! Ik kan er namelijk alle kanten mee op en dat is leuk. Zo was ik blij verrast dat Whirlpool zelf met het verzoek kwam om de samenwerking in deze vorm te doen. Voor ik je mijn ervaringen over de Crisptechnologie ga vertellen, wil ik alvast verklappen dat ik ook iets heel gaafs mag weggeven aan één van jullie. Dus blijf erbij en lees lekker mee met Eef test #6 – Whirlpool Crisptechnologie.

Wat is de Crisptechnologie?
Ik had er zelf nog niet eerder van gehoord. Whirlpool heeft een lijn (combi-)magnetrons met deze technologie. De grootste winst hiervan, is dat het bereiden van heel veel lekker eten gemiddeld zo’n 3 keer sneller gaat dan in een normale oven. Ja, je leest het goed. Drie keer! Naast deze technologie zijn de (combi-)magnetrons ook ‘gewoon’ in te zetten als magnetron of als oven. Niet alleen geschikt om hartige gerechten mee te bereiden maar je kunt er ook zoete baksels in maken. Zo hoeft een chocolate chip cookie hooguit 6 minuten te bakken en is een hele plaat brownies in een minuut of 14 gaar.

Hoe werkt het?
Dat was ook mijn grootste vraag. Wat zorgt er nou voor dat alles zo snel gaar en super krokant is? Dat komt dus doordat deze technologie gebruik maakt van alle functies die het apparaat in zich heeft. De warmte komt snel in de kern door de magnetron eigenschappen. Het krokante komt door een goede hitte die de grill kan leveren. Tel daar een hele goede luchtcirculatie bij op en je hebt de succesformule te pakken! Daarbij werkt ook een ronde Crisp ovenplaat goed mee, deze bestaat uit ferriet. Binnen twee minuten kan de plaat een temperatuur van 210 graden bereiken. Deze plaat zit er standaard bij.

Appeltaartjes in 10 minuten!
Dat klinkt best ongeloofwaardig he? Dat vond ik in ieder geval wel. Toch is het zo! Waar je normaal wel 30 minuten nodig hebt om bladerdeeg goed gaar te krijgen, zijn deze taartjes echt in 10 minuten klaar. Als je er eentje bakt zelfs in 8 minuten! Ik was echt enorm verrast. Dit is onwijs leuk om vers te bakken wanneer je eters hebt. Schep er een bolletje ijs bij en je hebt een hit van een dessert. Mocht je dit als dessert serveren zou ik wellicht een half taartje serveren. Ze zijn aan de grote kant. Voor mij precies goed want ik ben een grote eter. Het recept dat ik nu met je deel is voor 2 hele taartjes.

Het recept
Eef test #6 – Whirlpool Crisptechnologie
2
stuks15
minutes10
minutes25
minutesingrediënten
4 diepvries plakjes roomboter bladerdeeg, 10 bij 10 cm
175 gram Jonagold appel, geschild en in kleine blokjes
2,5 el (riet)suiker
sap van een kwart citroen
20 gram ongezouten pistachenoten, grof gehakt
1 el ceylon kaneel
1 eidooier
2 el amandel stiftjes
2 el paneermeel
- Materiaal:
keuken kwast
klein scherp mesje
mengkom
snijplank
Stappen
- Haal de plakjes bladerdeeg uit de viezer en leg er gelijk 2 van op de Crisp plaat. Deze hoeft niet ingevet te worden. Leg de andere twee op het aanrecht met het plastic naar beneden
- In de tussentijd schil en snijd je de appel in kleine blokjes. Voeg hier de grof gehakte pistachenoten, kaneel, suiker en citroensap aan toe. Schep dit door elkaar.
- De plakjes bladerdeeg die je apart hebt gelegd snijd je nu 6 keer in. Dit geeft een leuk effect aan de bovenkant.
- Ga weer terug naar het bladerdeeg dat al op de plaat lig. Schep op ieder een eetlepel van het paneermeel. Verdeel tot ongeveer een centimeter van de rand. Schep op beide een flinke berg appel.
- Leg dan de bovenplakjes erop en zorg dat de insneden los komen van elkaar.
- Zorg dat het deeg aan de randen aansluit. Neem een gebaksvorkje en druk deze aan alle randen in het deeg.
- Kluts het eigeel los en smeer het deeg hiermee in. Strooi er rondom wat amandel stiftjes op.
- Het mooie van de crisptechnologie is dat je helemaal niet hoeft voor te verwarmen. Zet de plaat er op een laag rooster in. Selecteer de crisp stand en zet de timer op 10 minuten. Bakken maar. Vers en warm het lekkerst!
Notities
- Eerst was ik nog een beetje sceptisch over of appelstukjes wel zo snel zacht en gaar zouden worden, maar dit ging perfect!
- Zorg dat je ze echt royaal vult. Appel slinkt heel erg bij warmte.

Inbouw of vrijstaand
Je heb twee keuzes om voor te gaan, inbouw of vrijstaand. Ik heb zelf een vrijstaande magnetron, maar je kunt alle informatie over Crisp en het aanbod combi-magnetrons hier terugvinden. De inbouw (combi-)magnetron heeft zelfs nog iets meer functies. Ik vind ze er allebei even mooi en strak uitzien. Mocht jij al een Whirlpool (combi-)magnetron in huis hebben, dan is de kans aanwezig dat jij deze crisptechnologie al in huis hebt. Het is het opzoeken waard. Want zo hoef jij nooit meer 3 kwartier te wachten tot je quiche een keer gaar is.

Recepten
In het begin heb ik eerst het online receptenboek geraadpleegd. Een aantal van deze recepten staan ook gewoon op de site. Ik koos een recept uit dat ik nog niet kende maar me wel erg lekker leek. Lang verhaal kort.. Die mislukte! De smaak was nog wel oké maar dat was het dan ook. Eerst snapte ik echt niet wat er mis was gegaan. Uiteindelijk bleek dat ik niet de goede stand had gebruikt. Oeps, kan gebeuren! Na nog wat probeersels kreeg ik de smaak te pakken. Daar kwamen de lekkere appeltaartjes uit.

In het receptenboek vind je allerlei hartige gerechten, waarvan een groot deel met de Crisp stand is bereid. Denk dan aan een tarte tartin met uien, kip souvlaki, gepaneerde aubergines, gegrilde lamskoteletten, focaccia, maar ook hoe je de lekkerste Belgische frieten bakt. Denk bij de zoete recepten aan broodpudding, brownies, muffins en andere soorten gebak of koek.

Hartig
Ik heb ook wat hartige dingen geprobeerd. Zo kocht ik een ‘verse’ pizza bij de supermarkt. Zo eentje die ongeveer 12 minuten op minimaal 220-240 graden gebakken moet worden. Het leek mij een leuke test. In dit geval haal je de meeste winst uit het niet voor hoeven verwarmen. Ik legde de pizza rechtsreeks op crisp plaat en binnen 10 minuten had in een perfect crispy afgebakken pizza. Echt chill! Zeker als je na een lange werkdag thuiskomt, of al bent en grote trek hebt! Heb je iets langer de tijd? Dan kun je ook voor een quiche gaan. Deze is in zo’n 18 minuten gaar. En ook dat zonder voor te verwarmen. Wat ook heel lekker is, is om kiphaasjes te paneren in gemalen cornflakes met wat lekkere specerijen. Deze zijn ook in no time sappig, gaar en crispy. Lekker met barbecuesaus of een zelfgemaakte knoflooksaus.

Mijn bevindingen
Ik vond het in het begin wel echt even wennen. Vooral voor de zoete baksels! Hartig ging gelijk super goed. Ik vind het apparaat mooi strak en hij is echt veelzijdig. Met de Crisp functie kun je absoluut tijd besparen! Niet alleen met snacks of baksels maar ook in het bereiden van je avond maaltijden.
Het is een aanrader, zeker als je maar plek hebt voor 1 apparaat. En je toch een oven en magnetron functie in één wil hebben. Als je er de ruimte voor hebt zou ik voor een inbouw gaan. Hierbij heb je namelijk nog wat meer ruimte in de hoogte ten opzichte van de losstaande. Ik ga er zeker nog meer verschillende recepten in bereiden en uitproberen. Misschien ga ik wel aan de slag met jouw verzoek.
Deel jouw recept idee en win!
Nu komt het allerleukste! Voor deel twee van deze samenwerking ga ik aan de slag met één van jullie recept ideeën. Samen met het team van Whirlpool ga ik iemand uitkiezen. Dat wij jouw recept kiezen is natuurlijk al leuk, maar het houdt ook in dat jij een (combi-)magnetron naar keuze wint. Een gloednieuwe, voor in jouw keuken! En om het nóg leuker te maken komt het recept van jouw idee door mij uitgewerkt en al op de site van Whirlpool te staan.

Meedoen?
Dan heb je nog heel even geduld nodig. Volgende week woensdag 22 september deel ik een nieuwe Instagram post met Whirlpool. Daaronder kun je je recept idee kwijt en doe je automatisch mee met de actie. Ga daar maar alvast even goed over nadenken dus. Ik kijk heel erg uit naar jouw idee! Hartig of zoet, het maakt niet uit. Bijvoorbeeld een hartige taart, kaasstengels, brownies, aardappel gratin, muffins of een lekkere borrelsnack?
Opslaan
Wil je dit artikel opslaan? Dit kun je makkelijk doen door onderstaande foto te pinnen op je Pinterest. Zo kun je het op je gemakje nog eens teruglezen.

Dit artikel heb ik geschreven in betaald partnerschap met Whirlpool