Ja hoor, dit recept is echt een winnaar! Ik ben de laatste weken helemaal hooked als het gaat om gerookte en gezouten amandelen. Ik zit in een soort fase dat ik ze overal op en doorheen wil doen. Al langer wist ik natuurlijk wel hóe lekker ze zijn. Bij deze triple chocolate chip koeken met gerookte amandelen zorgt het echt voor een leuke twist. Want je eet niet zo vaak iets zoets met een rook smaakje.

Chewy koeken
Dat is wat ze zijn. Als ze vers zijn is de rand helemaal krokant en is de binnenkant zacht tegen het ongare aan. Precies hoe zulk soort koeken horen te zijn vind ik. Het is wel belangrijk dat je het deeg even laat rusten en goed laat koelen. Dus volg vooral de stappen die ik heb beschreven en geniet!
Triple chocolate chip koeken met gerookte amandelen
9
koeken10
minutes12
minutes2
hours30
minutesTriple chocolate chip koeken met gerookte amandelen. Een heerlijke twist die je niet vaak proeft in combinatie met zoete baksels. Aanrader!
ingrediënten
- Deeg:
180 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram kristalsuiker
125 gram roomboter, koud in blokjes
1 middelgroot ei
1 el slagroom
1 tl vanillepasta
1 tl maizena
30 gram witte chocolade druppels
30 gram melkchocolade druppels
30 gram pure chocolade druppels
1/4de tl zout
- Topping:
50 gram witte chocolade druppels, gesmolten
35 gram gezouten en gerookte amandelen, in stukjes gehakt
- Materiaal:
2 velletjes bakpapier
boterhamzakje
kookring van 12 cm doorsnee
bakplaat
eetlepel
hand- of standmixer
ijsschep
Stappen
- Doe de roomboter samen met de kristalsuiker, het zout en de vanillepasta in de kom van de standmixer. Gebruik een vlinder om dit op een lage stand door elkaar heen te roeren.
- Als dit is gedaan voeg je het ei en de el slagroom toe. Meng ook dit er weer goed doorheen.
- Voeg dan het zelfrijzend bakmeel toe dat je eerst hebt gemengd met de maizena.
- Als het deeg begint te ontstaan voeg je de chocolade druppels toe.
- Roer tot je een smeuïg deeg hebt en zet dit dan voor een uurtje koud.
- Na dat uur verwarm je de oven voor op 200 graden hete lucht en zet je een bakplaat met een velletje bakpapier klaar op het aanrecht.
- Met een ijsschep maak je 5 mooie bollen van het deeg. Leg deze ruim uit elkaar op de plaat.
- Bak de koeken eerst voor 8 minuten. Haal de plaat dan uit de oven en zet de kookring om elke koek. Maak snelle ronddraaiende bewegingen. Zo worden de koeken mooi rond. De bolling kun je iets platter drukken met de bolle kant van een eetlepel.
- Schuif de koeken dan terug voor nog eens 3-4 minuten. Werk snel, zo verlies je de minste hitte.
- Schuif het bakpapier inclusief koeken op het aanrecht. Leg een nieuw velletje bakpapier op de plaat en leg hier de overige 4 bollen deeg op. Herhaal hetzelfde bakproces.
- Wanneer de koeken volledig zijn afgekoeld smelt je de witte chocolade au bain Marie. Giet dit vervolgens in een boterham zakje waar je een klein puntje vanaf knipt. Swirl de chocolade over de koeken. Bestrooi ze daarna met de gerookte en gezouten amandelen.
- Zet de koeken dan voor 30 minuten koud. Zo wordt de chocolade hard en blijven de amandelen goed plakken. Eet smakelijk! Vers het allerlekkerst maar makkelijk een dag of 5 te bewaren in een luchtdicht zakje of bakje.
Notities
- In plaats van de gerookte amandelen zou je ook andere geroosterde noten kunnen gebruiken.
- Ik gebruik zelf altijd de chocolate chips van Callebaut.

Wil je het recept opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest. Opzoek naar meer bakinspiratie? Op mijn Instagram pagina deel ik nog veel meer! Je kunt mij vinden als je zoekt op @eefsfood.
